Connect with us

Laatste Nieuws

Wrapped apps:handig, maar wees op je hoede voor je privacy

Wrapped apps:handig, maar wees op je hoede voor je privacy

Wil je weten wie je op Instagram heeft geblokkeerd? Of hoeveel video’s je op TikTok hebt bekeken? Zogenaamde ‘wrapped apps’ claimen dit allemaal te kunnen. Maar het delen van je data met deze apps kan risico’s met zich meebrengen.

Wat zijn wrapped apps?

Wrapped apps verzamelen data van sociale media en maken hiervan een overzicht. De bedrijven achter deze apps vragen om data, waardoor ze kunnen zien welke berichten worden gedeeld op een account, welke accounts er worden gevolgd, en in sommige gevallen ook de locatie, gebruikersnaam en het wachtwoord.

Om de data te mogen inzien, moeten bedrijven toestemming vragen. Dit gebeurt vaak bij het downloaden van een app, omdat de gebruiker dan akkoord gaat met de privacyvoorwaarden.

Wrapped apps wekken zorgen bij socialmedia-experts, omdat veel mensen niet doorhebben dat ze gegevens afstaan. Bovendien doen veel bedrijven alsof ze onderdeel zijn van de grote socialemediaplatformen, terwijl dat niet zo is.

Een van de bekendste wrapped jaaroverzichten is dat van Spotify. Een aantal jaar geleden kwam het muziekplatform voor het eerst met een lijst van de meest beluisterde nummers en het aantal uur dat daaraan is besteed. Jaarlijks verschijnt dit overzicht eind november of begin december.

Het grote verschil tussen Spotify en andere platformen is dat Spotify zelf data verzamelt. Bij het maken van een account accepteer je daarvoor de voorwaarden. Veel andere apps die op de markt zijn, worden gemaakt door kleinere, onbekende bedrijven en niet door de moederbedrijven van Instagram of TikTok zelf.

Een voorbeeld is de app Ingepakt voor Instagram van het bedrijf Wrapped Labs, dat begin deze maand de top-10 bereikte in de App Store. Hiermee kun je zien wie je ’topvrienden’ zijn, maar ook wie jou heeft geblokkeerd.

“Je geeft je data helemaal weg als je moet inloggen en je accountnaam en wachtwoord mee moet geven. Hackers kunnen hiermee aan de haal gaan.”

Roos van Vugt, socialmedia-expert

En dat is gevaarlijk, zei socialemedia-expert Roos van Vugt begin deze maand in het NPO Radio 1 programma De Nieuws BV. “Je geeft je data helemaal weg als je moet inloggen en je accountnaam en wachtwoord mee moet geven. Hackers kunnen hiermee aan de haal gaan.”

Ingepakt voor Instagram is inmiddels niet meer te vinden in de App Store, maar wie goed zoekt stuit nog wel op Ingepakt 2023. Die app biedt bijna hetzelfde concept, maar gebruikers hoeven geen wachtwoord en gebruikersnaam in te voeren.

Het bedrijf achter de app wil wel dat je data downloadt uit je TikTok- of Instagramaccount, om deze vervolgens in een zipbestand te uploaden in de app. Daarna krijg je een video van alle hoogtepunten te zien.

Maar informatie over wie er achter de ontwikkeling zit is volgens tech-deskundige Danny Mekić niet terug te vinden in de privacyvoorwaarden. “Het ziet er heel dubieus uit. Het is niet duidelijk met welk bedrijf je te maken hebt.”

Hij doelt onder meer op het e-mailadres, waar ze gebruik maken van de merknaam Instagram met een 0 ervoor.

Dit is een reden om alert te zijn, zegt Mekić. “Ik kan niet met zekerheid zeggen of ze illegaal data van gebruikers pakken, want ze claimen van niet. Maar ik zou mensen afraden deze app te gebruiken.”

Dat ligt vooral aan de privacyvoorwaarden, die volgens Mekić niet voldoen aan de AVG, de Europese regels omtrent het verwerken van persoonsgegevens.

Een woordvoerder van de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens zegt geen klachten te hebben gekregen over wrapped apps, maar waarschuwt wel dat gebruikers in zijn algemeenheid voorzichtig moeten zijn met het downloaden van apps die data verzamelen.

Gebruikers die toch een jaaroverzicht willen hebben, doen er volgens socialemedia-experts goed aan om te controleren wie de app heeft ontwikkeld en de privacyvoorwaarden te lezen. “En bij twijfel: verwijder de app én verander je wachtwoord”, vertelt Roos van Vugt.

Hier zijn enkele tips voor het veilig gebruiken van wrapped apps:

  • Lees de privacyvoorwaarden zorgvuldig door voordat je een app downloadt.
  • Wees voorzichtig met apps die vragen om je wachtwoord of gebruikersnaam.
  • Download alleen apps van bekende en vertrouwde ontwikkelaars.
  • Verwijder de app onmiddellijk als je

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Nieuws

Bacterie in drinkwater Assen en Rolde, advies om water te koken

Bacterie in drinkwater Assen en Rolde, advies om water te koken

In het drinkwater van Assen en Rolde is bij een controle de E. colibacterie gevonden. Inwoners wordt geadviseerd om hun drinkwater eerst drie minuten te koken. Het betreft volgens RTV Drenthe zo’n 30.000 huishoudens.Hoe de bacterie in het water is terechtgekomen, is volgens drinkwaterbedrijf WMD nog niet duidelijk. De komende dagen wordt het water gecontroleerd. Het kookadvies blijft van kracht totdat de bacterie niet meer wordt aangetroffen.Inmiddels is er een run op flessenwater ontstaan in de Drentse plaatsen, meldt de omroep. In sommige supermarkten zijn de schappen grotendeels leeg. Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) heeft maatregelen genomen vanwege de besmetting. Het drinkwaterbedrijf heeft schoon water geleverd aan het ziekenhuis. Het ziekenhuis adviseert bezoekers om vandaag en in het weekend zelf een flesje drinken mee te nemen.

Inwoners van Assen en Rolde hoeven water dat gebruikt wordt tijdens het bereiden van eten, douchen of handen wassen niet eerst te koken.De E. colibacterie komt van nature voor in de darmen van mensen en dieren. De bacterie kan echter bij besmet voedsel of water leiden tot maag- en darmklachten.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Buitenland

China geeft Nederlanders visumvrijstelling voor toerisme

China geeft Nederlanders visumvrijstelling voor toerisme

China heeft aangekondigd dat Nederlanders vanaf 1 december voor 15 dagen visumvrij naar het land kunnen reizen. De maatregel geldt ook voor vijf andere EU-landen: Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië.

De visumvrijstelling wordt gezien als een poging om de toeristische sector in China nieuw leven in te blazen na de pandemie. In augustus schrapte Peking alle coronatest-vereisten voor inkomende reizigers.

Ook heeft China de afgelopen maanden andere stappen genomen om zijn toeristische sector te stimuleren, waaronder het herstel van internationale vliegroutes. Die lagen stil vanwege strikte corona-maatregelen, waardoor de grenzen voor de buitenwereld vrijwel helemaal dicht waren.

De visumvrijstelling is ook een poging van China om zijn imago op te poetsen op het gebied van mensenrechten. Uit een internationaal onderzoek blijkt dat 67% van ondervraagden een negatief beeld heeft van China.

De Duitse ambassadeur in China is verheugd met de visumvrijstelling. “Dit besluit zal het reizen naar China voor veel Duitse burgers veel makkelijker maken”, schrijft Patricia Flor op Twitter.

De visumvrijstelling is niet voor het eerst dat China landen een dergelijke gunst verleent. Eerder deze maand breidde het land zijn visumvrije doorreisbeleid uit naar 54 landen, waardoor ook burgers uit Noorwegen geen visum nodig hebben.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Laatste Nieuws

Cobra Museum krijgt jaar extra tijd om te overleven

Cobra Museum krijgt jaar extra tijd om te overleven

Het Cobra Museum in Amstelveen heeft een jaar extra tijd gekregen om te overleven. De gemeente legt komend jaar 1,4 miljoen euro bij, mits het museum zich aan een aantal voorwaarden houdt.

Het museum is sinds september in zwaar weer. De gemeente wilde na bijna dertig jaar de jaarlijkse subsidie van 1,2 miljoen euro stopzetten vanaf 2024. Dat zou het museum onbetaalbaar maken.

In september besloot kunstliefhebber en miljonair Marius Touwen het museum uit de brand te helpen met een lening van 1,2 miljoen euro. Dat was genoeg om uit acute financiële nood te komen. Sindsdien is er gezocht naar een structurele oplossing.

Reorganisatie en nieuw ondernemingsplan

Inmiddels zijn het museum en de gemeente een doorstart overeengekomen. Het museum moet nu wel reorganiseren en een nieuw ondernemingsplan opstellen.

Op korte termijn zullen het bestuur en de directie aftreden. Touwen wordt voorzitter van het interim-bestuur. De gemeente houdt vervolgens toezicht bij het kiezen van een nieuwe directie en raad van toezicht.

Het Cobra Museum krijgt een jaar de tijd voor verbetering. “Dit biedt mogelijkheden om een frisse wind door het museum te laten waaien”, aldus wethouder Herbert Raat van cultuur.

Vastgoedondernemer doneert 100.000 euro per jaar

Het Parool meldt dat vastgoedondernemer Cor van Zadelhoff vanaf volgend jaar tot 2029 jaarlijks 100.000 euro aan het museum doneert, op voorwaarde dat het gevestigd blijft op de huidige locatie.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Populair