Connect with us

Laatste Nieuws

Windmolenpark IJmuiden: meer onderzoek naar impact op bruinvissen nodig

Windmolenpark IJmuiden: meer onderzoek naar impact op bruinvissen nodig

De Commissie voor de milieueffectrapportage (MER) adviseert om meer onderzoek te doen naar de impact van het windmolenpark IJmuiden op bruinvissen. Het park zou miljoenen huishoudens van stroom kunnen voorzien, maar het is nog niet zeker of de vergunningen voor het park in het eerste kwartaal van volgend jaar kunnen worden verleend.

Het MER-rapport concludeert dat de turbines en de aanleg van het park nadelige gevolgen kunnen hebben voor vogels, vissen en vleermuizen. Vooral de impact op bruinvissen is nog niet goed in kaart gebracht. Het heien van de windturbinefunderingen kan voor bruinvissen een grote bron van verstoring zijn.

De MER-commissie adviseert daarom om meer onderzoek te doen naar de impact van het heien op bruinvissen. Dit onderzoek moet onder meer kijken naar de effecten van het geluid, de trillingen en de lichtvervuiling.

Demissionair minister Jetten van Klimaat en Energie heeft het advies van het MER ontvangen. Hij zegt dat hij het onderzoek naar de impact op bruinvissen serieus neemt. Hij zal de resultaten van het onderzoek betrekken bij de besluitvorming over de vergunningen voor het windmolenpark.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Nieuws

Bacterie in drinkwater Assen en Rolde, advies om water te koken

Bacterie in drinkwater Assen en Rolde, advies om water te koken

In het drinkwater van Assen en Rolde is bij een controle de E. colibacterie gevonden. Inwoners wordt geadviseerd om hun drinkwater eerst drie minuten te koken. Het betreft volgens RTV Drenthe zo’n 30.000 huishoudens.Hoe de bacterie in het water is terechtgekomen, is volgens drinkwaterbedrijf WMD nog niet duidelijk. De komende dagen wordt het water gecontroleerd. Het kookadvies blijft van kracht totdat de bacterie niet meer wordt aangetroffen.Inmiddels is er een run op flessenwater ontstaan in de Drentse plaatsen, meldt de omroep. In sommige supermarkten zijn de schappen grotendeels leeg. Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) heeft maatregelen genomen vanwege de besmetting. Het drinkwaterbedrijf heeft schoon water geleverd aan het ziekenhuis. Het ziekenhuis adviseert bezoekers om vandaag en in het weekend zelf een flesje drinken mee te nemen.

Inwoners van Assen en Rolde hoeven water dat gebruikt wordt tijdens het bereiden van eten, douchen of handen wassen niet eerst te koken.De E. colibacterie komt van nature voor in de darmen van mensen en dieren. De bacterie kan echter bij besmet voedsel of water leiden tot maag- en darmklachten.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Buitenland

China geeft Nederlanders visumvrijstelling voor toerisme

China geeft Nederlanders visumvrijstelling voor toerisme

China heeft aangekondigd dat Nederlanders vanaf 1 december voor 15 dagen visumvrij naar het land kunnen reizen. De maatregel geldt ook voor vijf andere EU-landen: Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië.

De visumvrijstelling wordt gezien als een poging om de toeristische sector in China nieuw leven in te blazen na de pandemie. In augustus schrapte Peking alle coronatest-vereisten voor inkomende reizigers.

Ook heeft China de afgelopen maanden andere stappen genomen om zijn toeristische sector te stimuleren, waaronder het herstel van internationale vliegroutes. Die lagen stil vanwege strikte corona-maatregelen, waardoor de grenzen voor de buitenwereld vrijwel helemaal dicht waren.

De visumvrijstelling is ook een poging van China om zijn imago op te poetsen op het gebied van mensenrechten. Uit een internationaal onderzoek blijkt dat 67% van ondervraagden een negatief beeld heeft van China.

De Duitse ambassadeur in China is verheugd met de visumvrijstelling. “Dit besluit zal het reizen naar China voor veel Duitse burgers veel makkelijker maken”, schrijft Patricia Flor op Twitter.

De visumvrijstelling is niet voor het eerst dat China landen een dergelijke gunst verleent. Eerder deze maand breidde het land zijn visumvrije doorreisbeleid uit naar 54 landen, waardoor ook burgers uit Noorwegen geen visum nodig hebben.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Laatste Nieuws

Cobra Museum krijgt jaar extra tijd om te overleven

Cobra Museum krijgt jaar extra tijd om te overleven

Het Cobra Museum in Amstelveen heeft een jaar extra tijd gekregen om te overleven. De gemeente legt komend jaar 1,4 miljoen euro bij, mits het museum zich aan een aantal voorwaarden houdt.

Het museum is sinds september in zwaar weer. De gemeente wilde na bijna dertig jaar de jaarlijkse subsidie van 1,2 miljoen euro stopzetten vanaf 2024. Dat zou het museum onbetaalbaar maken.

In september besloot kunstliefhebber en miljonair Marius Touwen het museum uit de brand te helpen met een lening van 1,2 miljoen euro. Dat was genoeg om uit acute financiële nood te komen. Sindsdien is er gezocht naar een structurele oplossing.

Reorganisatie en nieuw ondernemingsplan

Inmiddels zijn het museum en de gemeente een doorstart overeengekomen. Het museum moet nu wel reorganiseren en een nieuw ondernemingsplan opstellen.

Op korte termijn zullen het bestuur en de directie aftreden. Touwen wordt voorzitter van het interim-bestuur. De gemeente houdt vervolgens toezicht bij het kiezen van een nieuwe directie en raad van toezicht.

Het Cobra Museum krijgt een jaar de tijd voor verbetering. “Dit biedt mogelijkheden om een frisse wind door het museum te laten waaien”, aldus wethouder Herbert Raat van cultuur.

Vastgoedondernemer doneert 100.000 euro per jaar

Het Parool meldt dat vastgoedondernemer Cor van Zadelhoff vanaf volgend jaar tot 2029 jaarlijks 100.000 euro aan het museum doneert, op voorwaarde dat het gevestigd blijft op de huidige locatie.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Populair