Connect with us

Politiek

VVD-leden vanavond bijeen na verkiezingsnederlaag

VVD-leden vanavond bijeen na verkiezingsnederlaag
ANP

VVD-lidmaatschap op het spel door crisisoverleg na verkiezingen

Na een moeizaam verloop van maandenlange discussies over de asielstroom en enkele dagen van crisisoverleg, viel deze zomer het vierde kabinet-Rutte op migratie. De VVD wilde een strenger en harder migratiebeleid, maar kon het niet eens worden met D66, ChristenUnie en CDA, ondanks dat er volgens die partijen al flinke stappen waren gezet. Nu, met de PVV als grote winnaar van de verkiezingen, geloven sommige VVD-leden dat de partij eindelijk kan waarmaken wat ze al die tijd wilde: een strenger migratiebeleid.

Echter, niet iedereen is het ermee eens om met de PVV te regeren. Voor sommigen is dit zelfs onbespreekbaar en zou het zelfs het einde van hun lidmaatschap betekenen.

VVD-partijleider Yesilgöz gaf aan dat de VVD niet in een kabinet met de PVV zal gaan zitten. Na het grote zetelverlies voelt het volgens haar niet gepast om deel te nemen aan een kabinet, maar zal de partij een centrumrechts kabinet steunen als een soort gedoogpartner. De opvolger van Rutte zal vanavond op een ingelaste partijbijeenkomst in Utrecht deze opstelling uitleggen en verdedigen.

Een centrumrechts kabinet lijkt op basis van de verkiezingsuitslag de meest voor de hand liggende optie. De PVV, VVD, NSC en BBB hebben samen een ruime meerderheid van 88 zetels. Geert Wilders, de leider van de grootste partij, heeft de voorkeur voor een rechtse meerderheidscoalitie uitgesproken. Sommige VVD’ers die voor kabinetsdeelname zijn, wijzen ook op peilingen zoals bij EenVandaag, waaruit blijkt dat 84 procent van de VVD-achterban het ‘acceptabel’ vindt als de partij in een kabinet van premier Wilders stapt.

Verschillende VVD’ers, waaronder club Klassiek Liberaal en partijprominenten Halbe Zijlstra en Hans Hoogervorst, pleiten ervoor dat de VVD wel gaat regeren met de PVV. Echter, andere VVD-prominenten, zoals Ed Nijpels en Johan Remkes, zijn faliekant tegen samenwerking met de PVV.

Yesilgöz gaf aan dat de kiezer tegen de VVD heeft gezegd: “sla een rondje over”. Het wordt een uitdaging voor haar om vanavond aan de leden uit te leggen wat dit in de praktijk betekent.

Politiek verslaggever Wilma Borgman merkt op dat de uitspraken van Yesilgöz de achterban van de VVD in rep en roer hebben gebracht. Het lijkt erop dat Yesilgöz nu voor een lastige keuze staat, waarbij ze rekening moet houden met zowel de linker- als de rechtervleugel van de partij. Aan haar de moeilijke taak om uit te leggen dat de VVD een centrumrechts kabinet mogelijk maakt zonder zelf bewindslieden te leveren, en aan te geven dat de partij het regeren nu wil overlaten aan de winnaars.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Politiek

Verkenner Plasterk: moeilijke taak tweede week verkenning

Verkenner Plasterk: moeilijke taak tweede week verkenning
ANP

Verkenning kabinetsformatie gaat door ondanks moeizame week

Na een week van politieke strubbelingen gaat verkenner Ronald Plasterk verder met het aftasten van de kabinetsformatie. Eerder kwamen hoofdrolspelers Wilders, Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt bij hem langs. Zowel de VVD als de PVV hebben hun zorgen geuit over eventuele kabinetsdeelname.

PVV-leider Wilders heeft verklaard dat hij “er voor alle Nederlanders zal zijn” en “niemand het land uit gaat zetten”. Echter, deze uitspraken hebben nog niet iedereen weten te overtuigen. De VVD maakt duidelijk dat zij op dit moment niet willen deelnemen aan een kabinet en pleiten in plaats daarvan voor een “centrumrechts kabinet”.

De politiek verslaggever Emma Jackson benoemt de ‘bescheidenheid’ van de VVD als gevolg van de verdeeldheid in de achterban over eventuele samenwerking met de PVV. De partij hoopt door te gedogen over ‘rechts’ een grote groep kiezers tevreden te stellen.

Omtzigt pleit voor een minderheidskabinet met wisselende Kamermeerderheden, maar andere partijen zien dit niet zitten. Verkenner Plasterk blijft echter kansen zien voor een meerderheidskabinet of een kabinet met gedoogsteun.

De agenda voor de kabinetsformatie is als volgt:
– 4 december: gesprekken verkenner gaan verder
– 5 december: afscheid van de oude Tweede Kamer met speeches voor vertrekkende Kamerleden
– 6 december: installatie nieuwe Tweede Kamer
– Daarna: voorbereiding en verkiezing nieuwe Kamervoorzitter
– 11 of 12 december: verkenner brengt verslag uit aan Tweede Kamer
– Uiterlijk 13 december: Kamerdebat over uitslag, kabinetsformatie en aanwijzen informateurs

Update: 4 weken geleden

Lees Verder

Politiek

Besluit Tweede Kamer morgen over hertelling in vier stembureaus

Besluit Tweede Kamer morgen over hertelling in vier stembureaus
ANP

Tweede Kamer beslist over hertelling van stemmen in vier stembureaus in Tilburg

De Tweede Kamer komt morgen samen om te besluiten over een hertelling van de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen in vier stembureaus in Tilburg. Deze gebeurtenis is nog niet eerder voorgekomen in de recente geschiedenis van het parlement.

Nieuwe procedure leidt tot hertelling

Het bijeenkomen van de Tweede Kamer om over de hertelling te besluiten, is het gevolg van een nieuwe procedure die voorschrijft dat als de Commissie voor de Geloofsbrieven telverschillen constateert, de commissie kan adviseren tot een hertelling om elke twijfel weg te nemen.

In dit geval is er sprake van een telverschil van meer dan 15 stemmen, waarop de Commissie aan de Tweede Kamer heeft voorgelegd om een besluit te nemen over de hertelling.

Kans op verandering van uitslag is nihil

De Kamercommissie constateert dat de Kiesraad heeft berekend dat de verschillen te klein zijn om invloed te hebben op de uitslag. De kans dat de uitslag na hertelling verandert, is dan ook vrijwel nihil. Desondanks wil de Kamercommissie de nieuwe regels toepassen.

Beslissing over hertelling en vervolgproces

Om over de hertelling een beslissing te nemen, moeten morgen voldoende leden van de ‘oude’ Tweede Kamer aanwezig zijn. Als er wordt besloten tot hertelling, vindt deze plaats op zaterdag of zondag.

Het feit dat de Tweede Kamer bijeenkomt om over hertelling te besluiten, toont aan hoe serieus de Nederlandse overheid de integriteit van verkiezingen neemt. Dit heeft ook te maken met de recente debatten over de betrouwbaarheid en veiligheid van stemmen, zowel op nationaal als internationaal niveau.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Politiek

Staatssecretaris Uslu verlaat functie voor familiebedrijf Corendon

Staatssecretaris Uslu verlaat functie voor familiebedrijf Corendon
ANP

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu stapt op en keert terug naar Corendon

Na een kort verblijf als staatssecretaris van Cultuur en Media voor D66, heeft Gunay Uslu besloten om haar politieke carrière te beëindigen en terug te keren naar het familiebedrijf Corendon, waar ze aan de slag zal gaan als CEO. Dit nieuws komt als een verrassing voor velen, aangezien Uslu nog maar recentelijk haar functie als staatssecretaris heeft aanvaard.

Vertrek uit de politiek

Uslu, die begin 2022 de overstap maakte van Corendon naar de politiek, heeft aangekondigd dat ze morgen zal beginnen in haar nieuwe rol als CEO van het familiebedrijf. In haar verklaring benadrukte ze dat ze dit besluit “niet lichtzinnig” heeft genomen en dat ondanks haar wens om haar tijd met het kabinet af te maken, Corendon een dringend beroep op haar heeft gedaan.

Persoonlijke omstandigheden

De voormalige CEO van Corendon heeft het bedrijf verlaten vanwege persoonlijke omstandigheden, en Uslu voelt zich geroepen om hem te vervangen. Haar snelle beslissing om de politiek te verlaten en terug te keren naar het familiebedrijf heeft verschillende reacties opgeroepen, met demissionair premier Rutte die heeft gereageerd op het nieuws.

Reactie van demissionair premier Rutte

Demissionair premier Rutte heeft op het vertrek van Uslu gereageerd en verklaard dat hij haar keuze respecteert en haar bedankt voor haar inzet als staatssecretaris. Rutte benadrukte het belang van een goede balans tussen werk en persoonlijke verantwoordelijkheden, en wenste Uslu veel succes in haar nieuwe rol bij Corendon.

Het vertrek van Uslu uit de politiek is een opvallende wending in haar carrière, die benadrukt hoe snel de politieke situatie kan veranderen. Haar terugkeer naar het familiebedrijf laat zien dat persoonlijke belangen vaak een doorslaggevende rol spelen in dergelijke beslissingen.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Populair