Connect with us

Buitenland

Voormalige Amerikaanse diplomaat Henry Kissinger (100) overleden

Voormalige Amerikaanse diplomaat Henry Kissinger (100) overleden
AFP

Henry Kissinger, een vooraanstaande Amerikaanse staatsman, is op honderdjarige leeftijd overleden in zijn huis in de staat Connecticut. Kissinger diende als minister van Buitenlandse Zaken en nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten onder de Republikeinse presidenten Richard Nixon en Gerald Ford.

Een indrukwekkende carrière

Henry Kissinger, geboren in Duitsland, was naast zijn rol als staatsman ook een diplomaat, politicoloog, geopolitiek adviseur en politicus. Gedurende de jaren zeventig speelde hij een cruciale rol in enkele belangrijke wereldwijde gebeurtenissen. Hij stond aan de wieg van de vredesakkoorden van Parijs, die een einde maakten aan de Vietnamoorlog. Daarnaast droeg hij bij aan de Amerikaanse toenadering tot China, gesprekken over wapenbeheersing tussen de VS en de Sovjet-Unie, en het verbeteren van de betrekkingen tussen Israël en zijn Arabische buren.

Hoewel zijn reputatie als de architect van het Amerikaanse buitenlands beleid afnam na het aftreden van Nixon vanwege het Watergate-schandaal, bleef Kissinger een diplomatieke kracht, zelfs onder diens opvolger Ford. Na zijn carrière als regeringsfunctionaris richtte hij een invloedrijk adviesbureau op in New York, waar leden van de wereldwijde zakenelite zijn cliënten waren. Hij bekleedde meerdere bestuursfuncties op het gebied van buitenlands beleid en veiligheid, schreef boeken en trad op als mediacommentator over internationale zaken.

Geërerd maar ook bekritiseerd

De reputatie van Kissinger kende zowel bewonderaars als critici. Velen prezen hem om zijn genialiteit en brede ervaring, terwijl anderen hem bestempelden als oorlogsmisdadiger vanwege zijn steun aan anticommunistische dictaturen, met name in Latijns-Amerika. In de laatste jaren van zijn leven werden zijn reizen beperkt door landen die hem wilden arresteren of ondervragen over het Amerikaanse buitenlandse beleid uit het verleden.

Ondanks de verdeelde meningen over zijn rol in de internationale politiek, ontving Kissinger in 1973 de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn bijdrage aan de onderhandelingen over het vertrek van het Amerikaanse leger in Vietnam. De toekenning van de prijs was echter controversieel en leidde tot kritiek van verschillende Nobelprijscomitéleden, die bezorgd waren over geheime Amerikaanse bombardementen op Cambodja tijdens de Vietnamoorlog.

Henry Kissinger in 2018 met zijn vrouw Nancy. Foto: AFP

Een leven van betekenis

Ondanks zijn pensioen bleef Kissinger tot op hoge leeftijd betrokken bij de wereldpolitiek. Na de aanslagen van 11 september 2001 werd hij door de Amerikaanse president George W. Bush aangesteld als hoofd van een onderzoekscommissie, maar zijn aanstelling leidde tot verontwaardiging van de Democraten, die een belangenconflict zagen vanwege de grote klantenkring van zijn adviesbureau. Desalniettemin bleef Kissinger de rest van zijn leven zijn mening geven over geopolitieke kwesties, zelfs na zijn honderdste verjaardag.

Hij woonde bijeenkomsten in het Witte Huis bij, publiceerde een boek over leiderschapsstijlen en getuigde voor een Senaatscommissie over de nucleaire dreiging van Noord-Korea. In juli bracht hij nog een bezoek aan Peking om de Chinese president Xi Jinping te ontmoeten.

Het leven van Henry Kissinger was er een van grote betekenis, met een erfenis die zowel lof als kritiek opriep. Zijn overlijden markeert het einde van een tijdperk in de Amerikaanse politieke geschiedenis, maar zijn invloed zal nog lange tijd voelbaar blijven.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Op 28 december 2023 heeft storm Gerrit ernstige schade toegebracht aan delen van het Verenigd Koninkrijk, met name de Engelse stad Manchester. Duizenden huizen in Manchester zitten momenteel zonder stroom, als gevolg van een lokale tornado die ’s nachts door de stad trok.

Schade aan honderd huizen in Manchester

De krachtige storm heeft ongeveer honderd huizen beschadigd in het district Tameside, waar een tornado leidde tot stroomstoringen, afgerukte daken, omgewaaide bomen en ingestorte muurtjes.

Geen gewonden, maar meerdere mensen dakloos

Gelukkig zijn er geen gewonden gemeld als gevolg van de storm. Wel moesten meerdere mensen hun woningen verlaten vanwege de schade. In de buitenwijk Stalybridge raakten de woningen dusdanig beschadigd dat er eerst bouwkundig onderzoek moet plaatsvinden voordat het veilig is om terug te keren.

Verkeersproblemen en wateroverlast

Sinds de komst van storm Gerrit op woensdag hebben meerdere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk te kampen met problemen. Het trein- en wegverkeer is op meerdere plekken verstoord. Daarnaast werden maatregelen genomen tegen wateroverlast in Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland, maar overstromingen konden op verschillende plaatsen niet voorkomen worden.

Vliegtuigen stuiterend aan de grond op Londense luchthaven

Zelfs op de Londense luchthaven Heathrow hadden vliegtuigen moeite om veilig te landen, als gevolg van de harde wind die hen parten speelde.

Storm Gerrit vernoemd naar voormalig NOS-weerman

Opvallend genoeg is storm Gerrit vernoemd naar de bekende meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. In Nederland veroorzaakte de storm beperkte schade.

Bijzonder kerstcadeau voor Gerrit Hiemstra

Het is opmerkelijk dat de storm vernoemd is naar Gerrit Hiemstra, aangezien hij het als een bijzonder kerstcadeau zou kunnen beschouwen.

Volledige dekking van de gevolgen van storm Gerrit

Blijf op de hoogte van de gevolgen van storm Gerrit en volg de actuele ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. We zullen blijven rapporteren over de schade en de herstelwerkzaamheden na deze verwoestende storm.

Update: 1 dag geleden

Lees Verder

Buitenland

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen
AFP

Duizenden Argentijnen gaan de straat op om te protesteren tegen economische wetsvoorstellen van president Javier Milei

Op woensdag gingen duizenden Argentijnen de straat op in de hoofdstad Buenos Aires om te protesteren tegen een decreet dat is uitgevaardigd door president Javier Milei. Ze vinden de economische wetsvoorstellen die erin staan te ingrijpend. Milei wil bijvoorbeeld maximale huurprijzen afschaffen.

Het decreet van de nieuwe Argentijnse president schrapt of wijzigt in totaal meer dan 350 economische regels. Naast de afschaffing van maximale huurprijzen, maakt het ook een einde aan een aantal werknemersbeschermingen en schrapt wetten die consumenten beschermen tegen onrechtmatige prijsstijgingen.

Dit zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op de Argentijnen, gezien de jaarlijkse inflatie boven de 160 procent ligt, en 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De demonstranten zwaaiden met Argentijnse vlaggen en droegen spandoeken met de tekst: “Het thuisland is niet te koop.” Ze roepen de rechtbanken op om het decreet ongrondwettelijk te verklaren. Volgens de demonstranten tast het decreet de bescherming van werknemers en consumenten aan. Een paar maatschappelijke groeperingen hebben al een verzoek bij de rechtbank ingediend, terwijl de vakbonden de mars organiseerden.

Milei stuurde het pakket wetsvoorstellen die het decreet in werking moeten stellen eerder op woensdag naar het parlement. De zeer libertaire en radicaal-rechtse politicus is sinds 10 december in functie.

Wie is ‘de gek’ Milei?

De bekendste bijnaam van Milei is ‘El Loco’ (de gek), die ook populair is onder zijn aanhangers. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn explosieve woede-uitbarstingen op de middelbare school. In de jaren tachtig was hij een professioneel keeper, maar hij verliet de sport om te gaan studeren. Na zijn studie werkte hij als econoom. Milei heeft weinig goede vrienden, maar is wel heel close met zijn honden, die volgens hem zijn belangrijkste adviseurs zijn.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Buitenland

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd
Reuters

Op 27 december 2023 is de Oostenrijkse ingenieur Gaston Glock overleden. Glock staat bekend als de ontwerper van een van ’s werelds best verkochte handwapens, het Glock-pistool. Na een leven dat gekenmerkt werd door succes en controverse, overleed hij op de respectabele leeftijd van 94 jaar.

Het ontwerp van het Glock-pistool

In de jaren tachtig ontwierp Gaston Glock een wapen dat destijds baanbrekend was. Het Glock-pistool was niet alleen lichter dan andere wapens, maar ook goedkoper en betrouwbaarder. Deze kenmerken maakten het wapen geliefd bij militairen en consumenten over de hele wereld.

Het Nederlandse, Britse en Franse leger maken gebruik van het Glock-pistool, en ook op de Amerikaanse consumentenmarkt is het pistool populair.

Succes en controverse

Gaston Glock behaalde veel succes met zijn bedrijf. In het afgelopen jaar draaide zijn wapenfabrikant GLOCK een winst van maar liefst 146 miljoen euro. Echter, in 1999 overleefde hij een moordaanslag, wat destijds veel aandacht trok in de media.

In 2011 kwam Gaston Glock opnieuw in het nieuws vanwege zijn heftige scheiding van zijn eerste vrouw. Dat jaar hertrouwde hij met Kathrin Tschikof, die 51 jaar jonger is dan hij. Sinds 2021 is Kathrin Tschikof de directeur van de wapenfabrikant, waarmee ze Gaston Glock opvolgde.

Erfenis van Gaston Glock

Met de dood van Gaston Glock komt er een einde aan een tijdperk van innovatie en controverses. Zijn nalatenschap zal voortleven in het succes van het Glock-pistool en het voortdurende beheer van de wapenfabrikant door zijn echtgenote.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Populair