Connect with us

Economie

Viaplay’s plan voor financieel herstel, beurskoers daalt.

Viaplay's plan voor financieel herstel, beurskoers daalt.
ANP

Viaplay reorganiseert financiën met deals en aandelenemissie

Het Zweedse streamingplatform Viaplay heeft aangekondigd dat het een plan heeft opgesteld om de slechte financiële positie te verbeteren. Het bedrijf heeft deals gesloten met verschillende aandeelhouders en geldschieters om zo de omzet van 350 miljoen euro te genereren en schulden deels om te zetten in aandelen. Daarnaast wordt er ook geld binnengehaald door de uitgifte van nieuwe aandelen. Deze plannen zijn vandaag bekendgemaakt tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.

De presentatie van het plan is echter al enkele keren uitgesteld vanwege gesprekken met grote aandeelhouders en geldschieters van het bedrijf. In de kwartaalrapportage waarschuwt Viaplay dat het nog niet zeker is of het plan ook daadwerkelijk uitgevoerd zal worden. Viaplay heeft aangegeven dat het verwacht om komend jaar in staat te zijn om aan alle verplichtingen te voldoen, maar dat er nog altijd risico’s aan de plannen verbonden zijn, zoals het onzeker blijven voldoen aan de voorwaarden voor diverse leningen en het risico dat bankgaranties worden ingetrokken.

Beleggers hebben echter vernietigend gereageerd op het plan. De aandelen van Viaplay zijn na de opening van de beurs in Stockholm met zo’n 80 procent in waarde gedaald en zijn nu nog slechts 50 cent waard, terwijl ze acht maanden geleden nog 25 euro per stuk waard waren.

Formule 1 rechten blijven een winstgevend onderdeel

Ondanks de financiële problemen heeft Viaplay bevestigd dat Nederland, samen met de Scandinavische landen, winstgevend blijft en onderdeel zal blijven uitmaken van de kernactiviteiten van het bedrijf. Viaplay beschikt onder andere over de uitzendrechten voor de Formule 1, waarvan de uitzendrechten dit seizoen opnieuw zijn gewonnen door Max Verstappen.

Echter, activiteiten in andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, de VS en Canada, staan op de nominatie om (deels) te worden verkocht, of zijn dat al. Dit heeft ertoe geleid dat dertig procent van het personeel is ontslagen.

Viaplay heeft het afgelopen kwartaal een verlies geleden van ruim 60 miljoen euro, mede door verschillende afschrijvingen. In vergelijking met het verlies van 7,5 miljoen euro in het derde kwartaal van vorig jaar, komt dit als een flinke tegenslag. Uit eerdere berichtgevingen is gebleken dat het bedrijf zich heeft vertild aan een ambitieuze en dure internationale uitbreiding, waarbij vooral sportrechten (zoals Engels en Duits voetbal, darts en Formule 1) veel geld hebben gekost en moeilijk zijn terug te verdienen.

Gerichte reorganisatie en stevige concurrentie

Viaplay heeft te maken met stevige concurrentie in het streaminglandschap, waarin het als een relatief kleine internationale speler opereert. Daarom heeft het bedrijf besloten tot een gerichte reorganisatie, waarbij bepaalde activiteiten worden afgestoten en er drastisch wordt gesneden in personeel.

De uitdagingen waar Viaplay voor staat laten zien dat de streaming-markt enorm competitief is en dat het niet eenvoudig is om in dit landschap winstgevend te opereren zonder een solide financiële strategie. Met de plannen om financiële problemen aan te pakken en nieuwe inkomsten te genereren, is Viaplay vastberaden om zijn positie in de streamingwereld te verbeteren en te bouwen aan een solide toekomst. Ondanks de obstakels blijft het bedrijf zich richten op de winstgevende markten en activiteiten, zoals die in Nederland.

Hopelijk kan Viaplay met deze strategie weer op krachten komen en zijn doelen in de competitieve wereld van streaming media bereiken.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Economie

ING stopt in 2040 met investeren in olie- en gaswinning

ING stopt in 2040 met investeren in olie- en gaswinning

Vandaag heeft ING bekendgemaakt dat ze in 2040 geen belangen meer willen hebben in de olie- en gaswinning. Dit nieuws markeert een nieuwe koers voor de grootste bank van Nederland. De belangen zullen in 2030 met 35% worden afgebouwd, wat een significante verandering is ten opzichte van het eerdere doel van 16%. Daarnaast zal ING zich richten op het verdrievoudigen van investeringen in duurzame energie, zoals zonne- en windenergie, tot 7,5 miljard euro.

Grote impact van de beslissing

Met kantoren in veertig landen, zakendoen in honderden landen en een balanstotaal van duizend miljard euro, is ING een van de grootste financiële instellingen ter wereld. Deze aankondiging zal dan ook een grote impact hebben op de financiële wereld en de overgang naar duurzame energie wereldwijd.

Kritiek van actiegroepen

De afgelopen jaren kreeg ING veel kritiek van actiegroepen zoals Extinction Rebellion, Milieudefensie en Fossielvrij NL. Ze noemden de bank de grootste financier van fossiele brandstoffen. Actievoerders blokkeerden zelfs de ingang van het hoofdkantoor in Amsterdam en eisten dat ING “stopt met het financieren van de klimaatcrisis”.

Nieuwe koers gestuurd door klimaatovereenkomst

Steven van Rijswijk, de bestuursvoorzitter van ING, was aanwezig op de klimaattop in Dubai, waar een belangrijk akkoord werd gesloten. Van Rijswijk benadrukt dat dit akkoord leidend zal zijn voor de koers die de bank de komende jaren vaart. Hij erkent dat de wereld op weg is naar een klimaatakkoord, en benadrukt dat dit zowel goed is voor de samenleving als voor de economie.

Economische realiteit en risicobeperking

Van Rijswijk wijst op de economische realiteit van de internationale afspraken om fossiele brandstoffen af te bouwen en te investeren in duurzame energie. Hij benadrukt dat financiële instellingen ook te maken hebben met risicobeperking bij langetermijninvesteringen. Het gevaar van zogenoemde “gestrande activa”, bezit dat geen waarde meer heeft door het wegvallen van de vraag, speelt hierin een grote rol.

Afspraken met klanten

De komende jaren zal ING soortgelijke gesprekken voeren met klanten over olie en gas als eerder gebeurde over kolen. Hierbij zal worden ingezet op het verminderen van het percentage van energieopwekking door middel van olie en gas. Dit laat zien dat de bank niet helemaal zal stoppen met investeren in olie- en gasbedrijven, en dat tijd nodig is om de overgang naar duurzame energiebronnen te realiseren.

Al met al markeert de aankondiging van ING een belangrijke stap richting een duurzame toekomst, en zal het invloed hebben op de manier waarop financiële instellingen omgaan met investeringen in fossiele brandstoffen.

Update: 2 weken geleden

Lees Verder

Economie

Prijsplafond voor energie verdwijnt in 2024

Prijsplafond voor energie verdwijnt in 2024

Prijsplafond voor energie verdwijnt in 2024

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) adviseert consumenten om een vast contract af te sluiten als ze zekerheid willen over de hoogte van hun gas- en elektratarieven na het verdwijnen van het prijsplafond voor energie. Het prijsplafond voor gas, elektriciteit en stadsverwarming houdt namelijk op te bestaan, waardoor vaste contracten momenteel goedkoper zijn dan variabele contracten. De tarieven van vaste contracten met een looptijd van 2 of 3 jaar zijn de afgelopen maand ca. 5 procent goedkoper geworden en zijn momenteel het voordeligst, aldus de ACM.

Nieuwe situatie vanaf 1 januari 2024

Gedurende een jaar waren er vaste maximumtarieven voor gas (1,45 euro per kubieke meter) en elektriciteit (0,40 euro per kilowattuur). Echter, vanaf 1 januari 2024 houdt deze regeling op, wat betekent dat huishoudens niet langer beschermd zullen zijn tegen hoge energieprijzen. De ACM benadrukt daarom het belang van het kiezen voor een vast contract met prijzen onder het prijsplafond voor huishoudens die zekerheid willen over hun energierekening. Er is echter ook een ruim aanbod van aantrekkelijk geprijsde variabele en dynamische contracten voor huishoudens die minder belang hechten aan vaste prijzen.

Onzekerheid over toekomstige energieprijzen

Het is momenteel niet mogelijk om te voorspellen of consumenten uiteindelijk goedkoper uit zullen zijn met een vast, variabel of dynamisch contract, omdat de ontwikkeling van energieprijzen in de komende jaren onbekend is. Na de inval van Rusland in Oekraïne steeg de gasprijs naar het hoogste niveau ooit, maar inmiddels is de Europese gasmarkt weer in rustiger vaarwater gekomen, waardoor verdere daling van de gasprijs mogelijk is.

Verschil tussen vaste, variabele en dynamische contracten

Bij een vast contract gelden gedurende een bepaalde periode (vaak 1, 2 of 3 jaar) dezelfde energietarieven, waardoor consumenten zekerheid hebben over hun tarieven. Echter, het contract kan niet voortijdig opgezegd worden, wat een nadeel kan zijn als de variabele tarieven dalen en lager zijn dan die van het vaste contract. Bij variabele contracten kan het energiebedrijf de tarieven aanpassen, maar consumenten kunnen altijd kosteloos overstappen naar een andere leverancier. Bij dynamische contracten verandert de prijs voortdurend, waardoor consumenten op bepaalde tijden veel of juist weinig elektriciteit kunnen gebruiken.

Waarschuwing voor tarieven boven het prijsplafond

Ruim 6 procent van de huishoudens heeft momenteel een contract bij aanbieders met tarieven boven het prijsplafond, wat volgens de ACM een risico kan vormen na het verdwijnen van het prijsplafond voor energie. De ACM zal de energietarieven in de gaten blijven houden via de maandelijkse Monitor Consumentenmarkt Energie.

Al met al is het belangrijk voor consumenten om zich bewust te zijn van de aankomende veranderingen in de energiemarkt en zorgvuldig te overwegen welk contract het beste aansluit bij hun behoeften en financiële situatie.

Update: 4 weken geleden

Lees Verder

Economie

EU bereikt akkoord om vernietiging onverkochte kleding te stoppen

EU bereikt akkoord om vernietiging onverkochte kleding te stoppen

Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben een akkoord bereikt om een einde te maken aan het vernietigen van onverkochte kleding en schoenen. De EU hoopt met deze nieuwe regels een verandering af te dwingen in de kledingindustrie.

Nederlandse problematiek

Jaarlijks blijkt uit cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dat zo’n 6 procent van alle kleding in Nederland niet verkocht wordt. Een deel van deze onverkochte kleding eindigt in de verbrandingsoven of de versnipperaar, wat in 2015 naar schatting om 1,2 miljoen kledingstukken per jaar ging.

Grote veranderingen op komst

Hoewel het akkoord nog moet worden goedgekeurd door de EU-lidstaten en het voltallige EU-parlement, wordt dit gezien als een formaliteit. Grote kledingbedrijven krijgen vervolgens twee jaar de tijd om hun bedrijfsvoering aan te passen, terwijl middelgrote bedrijven een aanpassingsperiode van zes jaar krijgen.

Duurzame productie

Naast het stoppen van de vernietiging van onverkochte kleding, zullen er ook regels komen die producenten moeten aanzetten tot het maken van producten die langer meegaan en waarvan het makkelijker is om ze te repareren. Ook moet het makkelijker worden om producten te recyclen. Daarnaast zullen er regels komen die het gebruik van grondstoffen, energie en water tijdens de productie moeten verlagen.

De toekomst van de kledingindustrie

“Het is tijd om een einde te maken aan het model van ‘neem, maak, gooi weg’, dat is zo schadelijk voor onze planeet, onze gezondheid en onze economie,” zegt het Italiaanse parlementslid Alessandra Moretti, die de kar trok rond deze regelgeving in het parlement. “Duurzame producten zullen de norm worden.”

Dit akkoord markeert een grote stap in de richting van een meer duurzame kledingindustrie in de Europese Unie. Met strengere regels omtrent productie, verkoop en afvalverwerking, wordt er gehoopt dat de mode-industrie een positieve bijdrage zal leveren aan het behoud van het milieu en de circulaire economie.

Update: 4 weken geleden

Lees Verder

Populair