Connect with us

Buitenland

Stroomstoringen door noodweer in Rusland, Oekraïne en de Krim

Stroomstoringen door noodweer in Rusland, Oekraïne en de Krim
AFP VIA GETTY IMAGES

Dodelijk noodweer treft Rusland, Oekraïne en de Krim

Het noodweer in Rusland en op de Krim heeft verschillende levens geëist en duizenden mensen getroffen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van Oekraïne zitten meer dan 2000 dorpen en steden zonder elektriciteit, terwijl op de Krim naar schatting een half miljoen mensen zonder stroom zitten. Het gebied wordt al dagen geteisterd door stormachtig weer, resulterend in zware overstromingen en sneeuwstormen.

Dodelijke slachtoffers en evacuaties

Volgens de Russische staatsmedia is er een dodelijk slachtoffer gevallen in de badplaats Sotsji in Rusland, terwijl op de Krim ook een persoon om het leven is gekomen. Daarnaast is er een derde slachtoffer gemeld aan boord van een schip in de Straat van Kertsj. De autoriteiten hebben aangegeven dat minstens 350 mensen zijn geëvacueerd uit het getroffen gebied.

Stormachtig weer zorgt voor chaos

Het stormachtige weer heeft geleid tot sterke windvlagen tot wel 72 kilometer per uur in Oekraïne, wat heeft geleid tot grote hinder in het zuiden van het land. In de regio Odesa kwamen ongeveer 1.600 mensen vast te zitten in de sneeuw. De autoriteiten hebben noodhulp moeten verlenen om hen te bevrijden. Daarnaast kampt de stad Jevpatorija op de Krim met overstromingen, wat heeft geleid tot het uitroepen van de noodtoestand in zowel Jevpatorija als Sebastopol.

Dagen zonder stroom

De inwoners van de Krim hebben te kampen met dagen zonder stroom en de autoriteiten hebben daarom de bevolking eerder al een vrije dag gegeven vanwege het slechte weer. De situatie op het geannexeerde schiereiland blijft kritiek door de aanhoudende stormen en overstromingen.

Beelden van de ramp

De gevolgen van het noodweer zijn ook vastgelegd op beelden. Zo is er een video verschenen van de verwoesting van Russische loopgraven op de Krim als gevolg van de storm. Daarnaast zijn er beelden van een man die door de sneeuw loopt in Odesa, die een verwoestend beeld geven van de impact van het noodweer.

Het noodweer in Rusland, Oekraïne en op de Krim heeft desastreuze gevolgen gehad, met dodelijke slachtoffers en duizenden mensen die getroffen zijn. De stormachtige omstandigheden hebben geleid tot overstromingen, grote stroomuitval en onbegaanbare wegen in het getroffen gebied.

De impact van het noodweer

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van Oekraïne zitten meer dan 2000 dorpen en steden zonder elektriciteit, terwijl op de Krim naar schatting een half miljoen mensen zonder stroom zitten. Het gebied wordt al dagen geteisterd door stormachtig weer, met windsnelheden tot wel 72 kilometer per uur in Oekraïne, wat heeft geleid tot grote hinder in het zuiden van het land.

Dodelijke slachtoffers en evacuaties

Het noodweer heeft ook dodelijke slachtoffers geëist. In de Russische badplaats Sotsji is een persoon om het leven gekomen, terwijl op de Krim ook een dodelijk slachtoffer is gemeld. Daarnaast is er een derde persoon omgekomen aan boord van een schip in de Straat van Kertsj. De autoriteiten hebben aangegeven dat minstens 350 mensen geëvacueerd zijn uit het getroffen gebied.

Overstromingen en sneeuwstormen

De stad Jevpatorija op de Krim kampt met overstromingen, wat heeft geleid tot het uitroepen van de noodtoestand in zowel Jevpatorija als Sebastopol. Daarnaast hebben de inwoners van de Krim dagenlang zonder stroom gezeten, waardoor de autoriteiten besloten hebben de bevolking een vrije dag te geven vanwege het slechte weer.

REUTERS

De situatie blijft kritiek

De huidige situatie in Rusland, Oekraïne en op de Krim blijft kritiek door de aanhoudende stormen en overstromingen. De autoriteiten werken hard om de getroffen bevolking te ondersteunen en hulp te bieden waar nodig. Men hoopt dat het weer snel zal verbeteren, zodat de wederopbouw kan beginnen.

Conclusie

Het noodweer in Rusland, Oekraïne en op de Krim heeft desastreuze gevolgen gehad, met dodelijke slachtoffers en duizenden mensen die getroffen zijn. Zowel de Russische als de Oekraïense autoriteiten werken samen om de getroffen bevolking te helpen en de schade te herstellen. Hoewel de situatie momenteel kritiek is, hoopt men dat het ergste snel achter de rug zal zijn, zodat de inwoners van het getroffen gebied hun leven weer kunnen oppakken.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Op 28 december 2023 heeft storm Gerrit ernstige schade toegebracht aan delen van het Verenigd Koninkrijk, met name de Engelse stad Manchester. Duizenden huizen in Manchester zitten momenteel zonder stroom, als gevolg van een lokale tornado die ’s nachts door de stad trok.

Schade aan honderd huizen in Manchester

De krachtige storm heeft ongeveer honderd huizen beschadigd in het district Tameside, waar een tornado leidde tot stroomstoringen, afgerukte daken, omgewaaide bomen en ingestorte muurtjes.

Geen gewonden, maar meerdere mensen dakloos

Gelukkig zijn er geen gewonden gemeld als gevolg van de storm. Wel moesten meerdere mensen hun woningen verlaten vanwege de schade. In de buitenwijk Stalybridge raakten de woningen dusdanig beschadigd dat er eerst bouwkundig onderzoek moet plaatsvinden voordat het veilig is om terug te keren.

Verkeersproblemen en wateroverlast

Sinds de komst van storm Gerrit op woensdag hebben meerdere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk te kampen met problemen. Het trein- en wegverkeer is op meerdere plekken verstoord. Daarnaast werden maatregelen genomen tegen wateroverlast in Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland, maar overstromingen konden op verschillende plaatsen niet voorkomen worden.

Vliegtuigen stuiterend aan de grond op Londense luchthaven

Zelfs op de Londense luchthaven Heathrow hadden vliegtuigen moeite om veilig te landen, als gevolg van de harde wind die hen parten speelde.

Storm Gerrit vernoemd naar voormalig NOS-weerman

Opvallend genoeg is storm Gerrit vernoemd naar de bekende meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. In Nederland veroorzaakte de storm beperkte schade.

Bijzonder kerstcadeau voor Gerrit Hiemstra

Het is opmerkelijk dat de storm vernoemd is naar Gerrit Hiemstra, aangezien hij het als een bijzonder kerstcadeau zou kunnen beschouwen.

Volledige dekking van de gevolgen van storm Gerrit

Blijf op de hoogte van de gevolgen van storm Gerrit en volg de actuele ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. We zullen blijven rapporteren over de schade en de herstelwerkzaamheden na deze verwoestende storm.

Update: 1 dag geleden

Lees Verder

Buitenland

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen
AFP

Duizenden Argentijnen gaan de straat op om te protesteren tegen economische wetsvoorstellen van president Javier Milei

Op woensdag gingen duizenden Argentijnen de straat op in de hoofdstad Buenos Aires om te protesteren tegen een decreet dat is uitgevaardigd door president Javier Milei. Ze vinden de economische wetsvoorstellen die erin staan te ingrijpend. Milei wil bijvoorbeeld maximale huurprijzen afschaffen.

Het decreet van de nieuwe Argentijnse president schrapt of wijzigt in totaal meer dan 350 economische regels. Naast de afschaffing van maximale huurprijzen, maakt het ook een einde aan een aantal werknemersbeschermingen en schrapt wetten die consumenten beschermen tegen onrechtmatige prijsstijgingen.

Dit zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op de Argentijnen, gezien de jaarlijkse inflatie boven de 160 procent ligt, en 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De demonstranten zwaaiden met Argentijnse vlaggen en droegen spandoeken met de tekst: “Het thuisland is niet te koop.” Ze roepen de rechtbanken op om het decreet ongrondwettelijk te verklaren. Volgens de demonstranten tast het decreet de bescherming van werknemers en consumenten aan. Een paar maatschappelijke groeperingen hebben al een verzoek bij de rechtbank ingediend, terwijl de vakbonden de mars organiseerden.

Milei stuurde het pakket wetsvoorstellen die het decreet in werking moeten stellen eerder op woensdag naar het parlement. De zeer libertaire en radicaal-rechtse politicus is sinds 10 december in functie.

Wie is ‘de gek’ Milei?

De bekendste bijnaam van Milei is ‘El Loco’ (de gek), die ook populair is onder zijn aanhangers. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn explosieve woede-uitbarstingen op de middelbare school. In de jaren tachtig was hij een professioneel keeper, maar hij verliet de sport om te gaan studeren. Na zijn studie werkte hij als econoom. Milei heeft weinig goede vrienden, maar is wel heel close met zijn honden, die volgens hem zijn belangrijkste adviseurs zijn.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Buitenland

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd
Reuters

Op 27 december 2023 is de Oostenrijkse ingenieur Gaston Glock overleden. Glock staat bekend als de ontwerper van een van ’s werelds best verkochte handwapens, het Glock-pistool. Na een leven dat gekenmerkt werd door succes en controverse, overleed hij op de respectabele leeftijd van 94 jaar.

Het ontwerp van het Glock-pistool

In de jaren tachtig ontwierp Gaston Glock een wapen dat destijds baanbrekend was. Het Glock-pistool was niet alleen lichter dan andere wapens, maar ook goedkoper en betrouwbaarder. Deze kenmerken maakten het wapen geliefd bij militairen en consumenten over de hele wereld.

Het Nederlandse, Britse en Franse leger maken gebruik van het Glock-pistool, en ook op de Amerikaanse consumentenmarkt is het pistool populair.

Succes en controverse

Gaston Glock behaalde veel succes met zijn bedrijf. In het afgelopen jaar draaide zijn wapenfabrikant GLOCK een winst van maar liefst 146 miljoen euro. Echter, in 1999 overleefde hij een moordaanslag, wat destijds veel aandacht trok in de media.

In 2011 kwam Gaston Glock opnieuw in het nieuws vanwege zijn heftige scheiding van zijn eerste vrouw. Dat jaar hertrouwde hij met Kathrin Tschikof, die 51 jaar jonger is dan hij. Sinds 2021 is Kathrin Tschikof de directeur van de wapenfabrikant, waarmee ze Gaston Glock opvolgde.

Erfenis van Gaston Glock

Met de dood van Gaston Glock komt er een einde aan een tijdperk van innovatie en controverses. Zijn nalatenschap zal voortleven in het succes van het Glock-pistool en het voortdurende beheer van de wapenfabrikant door zijn echtgenote.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Populair