Connect with us

Buitenland

Staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas verbroken | Oorlog hervat

Staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas verbroken | Oorlog hervat
AP

Israël en Hamas hervatten gevechten na verstrijken deadline voor staakt-het-vuren

Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas is vrijdagochtend niet verlengd nadat de deadline verstreek om 6.00 uur (Nederlandse tijd). Israël zegt het gevecht in Gaza te hervatten, meldt persbureau Reuters.

Beschuldigingen van schenden van het bestand

Het Israëlische leger (IDF) beschuldigt Hamas ervan zich niet aan het bestand te hebben gehouden, schrijft het persbureau. Hamas zou voor het verstrijken van de deadline een raket hebben afgevuurd op Israël, zegt het IDF.

Beide partijen meldden vrijdagochtend voor 6.00 uur (Nederlandse tijd) dat er weer gevochten werd. Het Israëlische leger zei een raket uit de Gazastrook onderschept te hebben, media onder controle van Hamas meldden geweerschoten en explosies in het noorden van Gaza.

Aanslag in Jeruzalem en verlenging van wapenstilstand

Ook was er donderdagochtend een aanslag in Jeruzalem, die later op de dag werd opgeëist door Hamas. Twee mannen die het vuur openden bij een bushalte zouden lid van Hamas zijn. Er kwamen twee vrouwen en en man om. Volgens de militante beweging was het een reactie op de acties van het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever en de behandeling van Palestijnse gevangenen in de Israëlische gevangenis.

Donderdag werd de wapenstilstand nog verlengd met tenminste één dag. Israël deed dat “in het licht van de inspanningen van de bemiddelaars om het proces van de vrijlating van gijzelaars voort te zetten, en onder voorbehoud van de voorwaarden van de overeenkomst”.

Amerikaanse invloed op uitbreken van gevechten

In een redactioneel commentaar suggereerde Al Jazeera dat de verlenging van het staakt-het-vuren niet los te zien was van de aanwezigheid van de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken in Israël. “Er bestaat een ongeschreven regel in de Israëlische diplomatie dat er geen grote ontwikkelingen plaatsvinden als een hoge Amerikaanse functionaris langskomt, noch militair, noch politiek.”

Wapenstilstand duurde zes dagen

Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas ging vrijdag 24 november in. De partijen spraken af zeker vier dagen de wapens neer te leggen. Aan beide zijden zouden vrouwen en kinderen worden vrijgelaten. Ook mocht er humanitaire en medische hulp de Gazastrook in.

De gevechtspauze werd maandag met twee dagen verlengd en donderdag met één dag. In die tijd zouden nog meer Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten.

Tijdens de wapenstilstand zijn ruim 240 Palestijnse gevangenen en ruim honderd gijzelaars uit Israël en andere landen vrijgekomen.

In dit uitgebreide nieuwsverhaal wordt de recente ontwikkeling tussen Israël en Hamas na het verstrijken van de deadline voor het staakt-het-vuren besproken. De partijen hadden afgesproken om de gevechten voor een bepaalde periode te staken, maar de deadline werd niet verlengd en de gevechten zijn hervat.

Beschuldigingen van schending van het bestand werden geuit, waarbij het Israëlische leger Hamas ervan beschuldigde een raket te hebben afgevuurd op Israël. Beide partijen meldden vrijdagochtend voor 6.00 uur (Nederlandse tijd) dat er weer gevochten werd. Het Israëlische leger zei een raket uit de Gazastrook te hebben onderschept, terwijl media onder controle van Hamas geweerschoten en explosies in het noorden van Gaza meldden.

Daarnaast vond er een aanslag plaats in Jeruzalem, die later werd opgeëist door Hamas. De aanslag resulteerde in slachtoffers aan beide zijden en werd beschouwd als een reactie op eerdere acties van het Israëlische leger en de behandeling van Palestijnse gevangenen.

De wapenstilstand werd eerder verlengd met tenminste één dag, maar na het verstrijken van de deadline zijn de gevechten weer opgelaaid. De aanwezigheid van de Amerikaanse buitenlandminister in Israël wordt gezien als een mogelijke invloed op het uitbreken van de gevechten.

Het oorspronkelijke staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas begon op vrijdag 24 november en werd meerdere malen verlengd. Gedurende deze periode werden gevangenen aan beide zijden vrijgelaten en werd humanitaire hulp toegestaan in de Gazastrook.

In totaal werden ruim 240 Palestijnse gevangenen en ruim honderd gijzelaars vrijgelaten tijdens de wapenstilstand. Deze recente ontwikkelingen in het conflict tussen Israël en Hamas blijven de aandacht trekken, en de situatie blijft zich ontwikkelen.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Op 28 december 2023 heeft storm Gerrit ernstige schade toegebracht aan delen van het Verenigd Koninkrijk, met name de Engelse stad Manchester. Duizenden huizen in Manchester zitten momenteel zonder stroom, als gevolg van een lokale tornado die ’s nachts door de stad trok.

Schade aan honderd huizen in Manchester

De krachtige storm heeft ongeveer honderd huizen beschadigd in het district Tameside, waar een tornado leidde tot stroomstoringen, afgerukte daken, omgewaaide bomen en ingestorte muurtjes.

Geen gewonden, maar meerdere mensen dakloos

Gelukkig zijn er geen gewonden gemeld als gevolg van de storm. Wel moesten meerdere mensen hun woningen verlaten vanwege de schade. In de buitenwijk Stalybridge raakten de woningen dusdanig beschadigd dat er eerst bouwkundig onderzoek moet plaatsvinden voordat het veilig is om terug te keren.

Verkeersproblemen en wateroverlast

Sinds de komst van storm Gerrit op woensdag hebben meerdere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk te kampen met problemen. Het trein- en wegverkeer is op meerdere plekken verstoord. Daarnaast werden maatregelen genomen tegen wateroverlast in Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland, maar overstromingen konden op verschillende plaatsen niet voorkomen worden.

Vliegtuigen stuiterend aan de grond op Londense luchthaven

Zelfs op de Londense luchthaven Heathrow hadden vliegtuigen moeite om veilig te landen, als gevolg van de harde wind die hen parten speelde.

Storm Gerrit vernoemd naar voormalig NOS-weerman

Opvallend genoeg is storm Gerrit vernoemd naar de bekende meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. In Nederland veroorzaakte de storm beperkte schade.

Bijzonder kerstcadeau voor Gerrit Hiemstra

Het is opmerkelijk dat de storm vernoemd is naar Gerrit Hiemstra, aangezien hij het als een bijzonder kerstcadeau zou kunnen beschouwen.

Volledige dekking van de gevolgen van storm Gerrit

Blijf op de hoogte van de gevolgen van storm Gerrit en volg de actuele ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. We zullen blijven rapporteren over de schade en de herstelwerkzaamheden na deze verwoestende storm.

Update: 1 dag geleden

Lees Verder

Buitenland

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen
AFP

Duizenden Argentijnen gaan de straat op om te protesteren tegen economische wetsvoorstellen van president Javier Milei

Op woensdag gingen duizenden Argentijnen de straat op in de hoofdstad Buenos Aires om te protesteren tegen een decreet dat is uitgevaardigd door president Javier Milei. Ze vinden de economische wetsvoorstellen die erin staan te ingrijpend. Milei wil bijvoorbeeld maximale huurprijzen afschaffen.

Het decreet van de nieuwe Argentijnse president schrapt of wijzigt in totaal meer dan 350 economische regels. Naast de afschaffing van maximale huurprijzen, maakt het ook een einde aan een aantal werknemersbeschermingen en schrapt wetten die consumenten beschermen tegen onrechtmatige prijsstijgingen.

Dit zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op de Argentijnen, gezien de jaarlijkse inflatie boven de 160 procent ligt, en 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De demonstranten zwaaiden met Argentijnse vlaggen en droegen spandoeken met de tekst: “Het thuisland is niet te koop.” Ze roepen de rechtbanken op om het decreet ongrondwettelijk te verklaren. Volgens de demonstranten tast het decreet de bescherming van werknemers en consumenten aan. Een paar maatschappelijke groeperingen hebben al een verzoek bij de rechtbank ingediend, terwijl de vakbonden de mars organiseerden.

Milei stuurde het pakket wetsvoorstellen die het decreet in werking moeten stellen eerder op woensdag naar het parlement. De zeer libertaire en radicaal-rechtse politicus is sinds 10 december in functie.

Wie is ‘de gek’ Milei?

De bekendste bijnaam van Milei is ‘El Loco’ (de gek), die ook populair is onder zijn aanhangers. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn explosieve woede-uitbarstingen op de middelbare school. In de jaren tachtig was hij een professioneel keeper, maar hij verliet de sport om te gaan studeren. Na zijn studie werkte hij als econoom. Milei heeft weinig goede vrienden, maar is wel heel close met zijn honden, die volgens hem zijn belangrijkste adviseurs zijn.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Buitenland

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd
Reuters

Op 27 december 2023 is de Oostenrijkse ingenieur Gaston Glock overleden. Glock staat bekend als de ontwerper van een van ’s werelds best verkochte handwapens, het Glock-pistool. Na een leven dat gekenmerkt werd door succes en controverse, overleed hij op de respectabele leeftijd van 94 jaar.

Het ontwerp van het Glock-pistool

In de jaren tachtig ontwierp Gaston Glock een wapen dat destijds baanbrekend was. Het Glock-pistool was niet alleen lichter dan andere wapens, maar ook goedkoper en betrouwbaarder. Deze kenmerken maakten het wapen geliefd bij militairen en consumenten over de hele wereld.

Het Nederlandse, Britse en Franse leger maken gebruik van het Glock-pistool, en ook op de Amerikaanse consumentenmarkt is het pistool populair.

Succes en controverse

Gaston Glock behaalde veel succes met zijn bedrijf. In het afgelopen jaar draaide zijn wapenfabrikant GLOCK een winst van maar liefst 146 miljoen euro. Echter, in 1999 overleefde hij een moordaanslag, wat destijds veel aandacht trok in de media.

In 2011 kwam Gaston Glock opnieuw in het nieuws vanwege zijn heftige scheiding van zijn eerste vrouw. Dat jaar hertrouwde hij met Kathrin Tschikof, die 51 jaar jonger is dan hij. Sinds 2021 is Kathrin Tschikof de directeur van de wapenfabrikant, waarmee ze Gaston Glock opvolgde.

Erfenis van Gaston Glock

Met de dood van Gaston Glock komt er een einde aan een tijdperk van innovatie en controverses. Zijn nalatenschap zal voortleven in het succes van het Glock-pistool en het voortdurende beheer van de wapenfabrikant door zijn echtgenote.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Populair