Connect with us

Buitenland

Skigebieden genieten van beste seizoensstart sinds 2005 dankzij vroege sneeuwval

Skigebieden genieten van beste seizoensstart sinds 2005 dankzij vroege sneeuwval
Getty Images

Sneeuwval in de Alpen zorgt voor bijzonder goede seizoensstart voor skigebieden

Het heeft dinsdag opnieuw volop gesneeuwd in de Alpen. Door de sneeuwval van de afgelopen dagen ligt er in veel skigebieden al bijna 1,5 meter sneeuw. Op veel plaatsen is sinds 2005 niet zo vroeg zo veel sneeuw gevallen.

Sinds vrijdag heeft vrijwel het gehele Alpengebied te maken met koude lucht die vanuit Scandinavië richting de Alpen stroomt. “Boven Scandinavië ligt een groot lagedrukgebied, terwijl op zee juist een hogedrukgebied ligt”, zegt een woordvoerder van Weerplaza. “Dat hogedrukgebied blokkeert warmere lucht vanaf de oceaan. Daartussenin zien we een soort glijbaan die koude en vochtige lucht richting de Alpen stuurt.”

Die luchtstroom heeft de afgelopen dagen voor veel sneeuwval gezorgd, met name aan de noordkant van de Alpen. Vrijwel overal is minimaal 25 centimeter sneeuw gevallen, met uitschieters naar 70 centimeter of lokaal zelfs een meter.

Dat gebeurde vooral in de hoger gelegen delen van Zwitserland en op de toppen in Oostenrijkse deelstaten Vorarlberg en Tirol. Doordat er eerder in november ook al sneeuw is gevallen, ligt er in sommige gebieden al bijna 2 meter sneeuw.

“In Vorarlberg lag er zelden zo vroeg zo veel sneeuw”, vervolgt de woordvoerder. “En in algemene zin kun je zeggen dat er qua sneeuwval sinds 2005 niet zo’n goede seizoensstart is geweest voor de skigebieden in de Alpen. Ook grote delen van Duitsland zijn wit en zelfs het skigebied Winterberg heeft een flinke portie sneeuw ontvangen.”

Italiaanse Dolomieten krijgen juist weinig sneeuw

De flinke sneeuwval vormt een stevig contrast met de situatie in januari. Aan het begin van dit jaar lag er in de Alpen ongeveer twee derde minder sneeuw dan gemiddeld over de afgelopen tien jaar, zei hoogleraar Walter Immerzeel van de Universiteit Utrecht toen tegen NU.nl.

Ook nu heerst niet overal een juichstemming. Aan de zuidkant van de Alpen is beduidend minder sneeuw gevallen. Ook de Italiaanse Dolomieten komen er karig van af. Daar is slechts een klein laagje van enkele centimeters gevallen. “De koude lucht heeft moeite om de Alpen over te komen”, stelt Weerplaza.

Donderdag even regenachtig

Donderdag krijgen de Alpen te maken met iets mildere lucht. Daardoor kan het in delen van Frankrijk en Zwitserland onder de 1.500 meter gaan regenen. Maar die warmere periode is van korte duur, zegt Weerplaza. Vrijdag is het alweer goed koud.

In Nederland kunnen dinsdagavond tot ver in het binnenland buien met sneeuw vallen. Het is volgens Weerplaza niet ondenkbaar dat er op de Veluwe en in delen van Overijssel kort een laagje sneeuw kan blijven liggen.

Sneeuwliefhebbers kunnen genieten van de vroege sneeuwval in de Alpen, waar skigebieden nu al van een goede start van het seizoen kunnen genieten.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Op 28 december 2023 heeft storm Gerrit ernstige schade toegebracht aan delen van het Verenigd Koninkrijk, met name de Engelse stad Manchester. Duizenden huizen in Manchester zitten momenteel zonder stroom, als gevolg van een lokale tornado die ’s nachts door de stad trok.

Schade aan honderd huizen in Manchester

De krachtige storm heeft ongeveer honderd huizen beschadigd in het district Tameside, waar een tornado leidde tot stroomstoringen, afgerukte daken, omgewaaide bomen en ingestorte muurtjes.

Geen gewonden, maar meerdere mensen dakloos

Gelukkig zijn er geen gewonden gemeld als gevolg van de storm. Wel moesten meerdere mensen hun woningen verlaten vanwege de schade. In de buitenwijk Stalybridge raakten de woningen dusdanig beschadigd dat er eerst bouwkundig onderzoek moet plaatsvinden voordat het veilig is om terug te keren.

Verkeersproblemen en wateroverlast

Sinds de komst van storm Gerrit op woensdag hebben meerdere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk te kampen met problemen. Het trein- en wegverkeer is op meerdere plekken verstoord. Daarnaast werden maatregelen genomen tegen wateroverlast in Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland, maar overstromingen konden op verschillende plaatsen niet voorkomen worden.

Vliegtuigen stuiterend aan de grond op Londense luchthaven

Zelfs op de Londense luchthaven Heathrow hadden vliegtuigen moeite om veilig te landen, als gevolg van de harde wind die hen parten speelde.

Storm Gerrit vernoemd naar voormalig NOS-weerman

Opvallend genoeg is storm Gerrit vernoemd naar de bekende meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. In Nederland veroorzaakte de storm beperkte schade.

Bijzonder kerstcadeau voor Gerrit Hiemstra

Het is opmerkelijk dat de storm vernoemd is naar Gerrit Hiemstra, aangezien hij het als een bijzonder kerstcadeau zou kunnen beschouwen.

Volledige dekking van de gevolgen van storm Gerrit

Blijf op de hoogte van de gevolgen van storm Gerrit en volg de actuele ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. We zullen blijven rapporteren over de schade en de herstelwerkzaamheden na deze verwoestende storm.

Update: 1 dag geleden

Lees Verder

Buitenland

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen
AFP

Duizenden Argentijnen gaan de straat op om te protesteren tegen economische wetsvoorstellen van president Javier Milei

Op woensdag gingen duizenden Argentijnen de straat op in de hoofdstad Buenos Aires om te protesteren tegen een decreet dat is uitgevaardigd door president Javier Milei. Ze vinden de economische wetsvoorstellen die erin staan te ingrijpend. Milei wil bijvoorbeeld maximale huurprijzen afschaffen.

Het decreet van de nieuwe Argentijnse president schrapt of wijzigt in totaal meer dan 350 economische regels. Naast de afschaffing van maximale huurprijzen, maakt het ook een einde aan een aantal werknemersbeschermingen en schrapt wetten die consumenten beschermen tegen onrechtmatige prijsstijgingen.

Dit zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op de Argentijnen, gezien de jaarlijkse inflatie boven de 160 procent ligt, en 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De demonstranten zwaaiden met Argentijnse vlaggen en droegen spandoeken met de tekst: “Het thuisland is niet te koop.” Ze roepen de rechtbanken op om het decreet ongrondwettelijk te verklaren. Volgens de demonstranten tast het decreet de bescherming van werknemers en consumenten aan. Een paar maatschappelijke groeperingen hebben al een verzoek bij de rechtbank ingediend, terwijl de vakbonden de mars organiseerden.

Milei stuurde het pakket wetsvoorstellen die het decreet in werking moeten stellen eerder op woensdag naar het parlement. De zeer libertaire en radicaal-rechtse politicus is sinds 10 december in functie.

Wie is ‘de gek’ Milei?

De bekendste bijnaam van Milei is ‘El Loco’ (de gek), die ook populair is onder zijn aanhangers. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn explosieve woede-uitbarstingen op de middelbare school. In de jaren tachtig was hij een professioneel keeper, maar hij verliet de sport om te gaan studeren. Na zijn studie werkte hij als econoom. Milei heeft weinig goede vrienden, maar is wel heel close met zijn honden, die volgens hem zijn belangrijkste adviseurs zijn.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Buitenland

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd
Reuters

Op 27 december 2023 is de Oostenrijkse ingenieur Gaston Glock overleden. Glock staat bekend als de ontwerper van een van ’s werelds best verkochte handwapens, het Glock-pistool. Na een leven dat gekenmerkt werd door succes en controverse, overleed hij op de respectabele leeftijd van 94 jaar.

Het ontwerp van het Glock-pistool

In de jaren tachtig ontwierp Gaston Glock een wapen dat destijds baanbrekend was. Het Glock-pistool was niet alleen lichter dan andere wapens, maar ook goedkoper en betrouwbaarder. Deze kenmerken maakten het wapen geliefd bij militairen en consumenten over de hele wereld.

Het Nederlandse, Britse en Franse leger maken gebruik van het Glock-pistool, en ook op de Amerikaanse consumentenmarkt is het pistool populair.

Succes en controverse

Gaston Glock behaalde veel succes met zijn bedrijf. In het afgelopen jaar draaide zijn wapenfabrikant GLOCK een winst van maar liefst 146 miljoen euro. Echter, in 1999 overleefde hij een moordaanslag, wat destijds veel aandacht trok in de media.

In 2011 kwam Gaston Glock opnieuw in het nieuws vanwege zijn heftige scheiding van zijn eerste vrouw. Dat jaar hertrouwde hij met Kathrin Tschikof, die 51 jaar jonger is dan hij. Sinds 2021 is Kathrin Tschikof de directeur van de wapenfabrikant, waarmee ze Gaston Glock opvolgde.

Erfenis van Gaston Glock

Met de dood van Gaston Glock komt er een einde aan een tijdperk van innovatie en controverses. Zijn nalatenschap zal voortleven in het succes van het Glock-pistool en het voortdurende beheer van de wapenfabrikant door zijn echtgenote.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Populair