Connect with us

Buitenland

Rusland wil Finland ontwrichten met migrantenstroom volgens NAVO

Rusland wil Finland ontwrichten met migrantenstroom volgens NAVO
AFP

Rusland probeert Finland onder druk te zetten door het NAVO-land te overspoelen met migranten. NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft deze beschuldiging geuit, terwijl de Finse premier Petteri Orpo de instroom van vluchtelingen vanuit Rusland “een kwestie van nationale veiligheid” noemt. Het aantal migranten aan de Fins-Russische grens is de afgelopen tijd sterk toegenomen, met ongeveer negenhonderd mensen in november, terwijl het voorheen slechts om één asielzoeker per dag ging.

Rusland ontkent elke betrokkenheid, maar NAVO-baas Stoltenberg ziet het als een nieuwe poging van Rusland om lidstaten van de westerse militaire alliantie te ontwrichten. “Rusland helpt migranten de laatste weken naar de Finse grens”, aldus de secretaris-generaal. “Dit is weer een geval hoe Rusland migratie gebruikt als middel om druk te zetten op andere landen in Europa.”

De Finse regering heeft bijna alle grensposten gesloten, met uitzondering van de grensovergang Raja-Jooseppi in Fins Lapland, en beschuldigt Rusland van de moedwillige aanwakkeren van een vluchtelingenstroom. Navo-chef Stoltenberg heeft aangegeven dat de alliantie achter Finland staat, maar dat Finland tot dusver alleen het probleem heeft aangepakt en de NAVO niet om hulp heeft gevraagd.

Finland spreekt van een nationale veiligheidskwestie. Premier Orpo heeft aangekondigd dat er inlichtingen zijn dat er nog steeds meer mensen onderweg zijn vanuit Rusland. Zweden heeft zich bereid verklaard om Finland te helpen als het om hulp vraagt. Premier Kristersson van Zweden zegt dat de Russische acties hen niet verbazen en dat het hun gezamenlijke verantwoordelijkheid is om de Finse grens te verdedigen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de Fins-Russische grens door meldingen in te schakelen.

De situatie rond de Fins-Russische grens wordt nog steeds nauwlettend in de gaten gehouden, aangezien de spanningen tussen Rusland en Finland toenemen en de NAVO bereid is om Finland te steunen.

De Russische acties hebben tot nu toe geleid tot een ongebruikelijk hoge instroom van migranten naar Finland, wat leidt tot bezorgdheid over de nationale veiligheid. Tijdens de persconferentie sprak Orpo over mogelijke verdere maatregelen in de nabije toekomst, zonder in detail te treden over wat deze maatregelen zouden kunnen zijn.

Daarnaast zijn er beelden opgedoken van hoe Rusland migranten met fietsen als wapen inzet bij de Finse grens. Deze beelden illustreren de omvang van de situatie en het gevaar van de voortdurende druk vanuit Rusland op Finland.

De NAVO en de Europese Unie zullen de ontwikkelingen rondom de Fins-Russische grens nauwlettend in de gaten blijven houden en de steun aan Finland voortzetten in deze kwestie. Zodra er verdere updates zijn, zullen wij u op de hoogte houden.

Update: 1 maand geleden

Buitenland

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Op 28 december 2023 heeft storm Gerrit ernstige schade toegebracht aan delen van het Verenigd Koninkrijk, met name de Engelse stad Manchester. Duizenden huizen in Manchester zitten momenteel zonder stroom, als gevolg van een lokale tornado die ’s nachts door de stad trok.

Schade aan honderd huizen in Manchester

De krachtige storm heeft ongeveer honderd huizen beschadigd in het district Tameside, waar een tornado leidde tot stroomstoringen, afgerukte daken, omgewaaide bomen en ingestorte muurtjes.

Geen gewonden, maar meerdere mensen dakloos

Gelukkig zijn er geen gewonden gemeld als gevolg van de storm. Wel moesten meerdere mensen hun woningen verlaten vanwege de schade. In de buitenwijk Stalybridge raakten de woningen dusdanig beschadigd dat er eerst bouwkundig onderzoek moet plaatsvinden voordat het veilig is om terug te keren.

Verkeersproblemen en wateroverlast

Sinds de komst van storm Gerrit op woensdag hebben meerdere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk te kampen met problemen. Het trein- en wegverkeer is op meerdere plekken verstoord. Daarnaast werden maatregelen genomen tegen wateroverlast in Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland, maar overstromingen konden op verschillende plaatsen niet voorkomen worden.

Vliegtuigen stuiterend aan de grond op Londense luchthaven

Zelfs op de Londense luchthaven Heathrow hadden vliegtuigen moeite om veilig te landen, als gevolg van de harde wind die hen parten speelde.

Storm Gerrit vernoemd naar voormalig NOS-weerman

Opvallend genoeg is storm Gerrit vernoemd naar de bekende meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. In Nederland veroorzaakte de storm beperkte schade.

Bijzonder kerstcadeau voor Gerrit Hiemstra

Het is opmerkelijk dat de storm vernoemd is naar Gerrit Hiemstra, aangezien hij het als een bijzonder kerstcadeau zou kunnen beschouwen.

Volledige dekking van de gevolgen van storm Gerrit

Blijf op de hoogte van de gevolgen van storm Gerrit en volg de actuele ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. We zullen blijven rapporteren over de schade en de herstelwerkzaamheden na deze verwoestende storm.

Update: 1 dag geleden

Lees Verder

Buitenland

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen
AFP

Duizenden Argentijnen gaan de straat op om te protesteren tegen economische wetsvoorstellen van president Javier Milei

Op woensdag gingen duizenden Argentijnen de straat op in de hoofdstad Buenos Aires om te protesteren tegen een decreet dat is uitgevaardigd door president Javier Milei. Ze vinden de economische wetsvoorstellen die erin staan te ingrijpend. Milei wil bijvoorbeeld maximale huurprijzen afschaffen.

Het decreet van de nieuwe Argentijnse president schrapt of wijzigt in totaal meer dan 350 economische regels. Naast de afschaffing van maximale huurprijzen, maakt het ook een einde aan een aantal werknemersbeschermingen en schrapt wetten die consumenten beschermen tegen onrechtmatige prijsstijgingen.

Dit zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op de Argentijnen, gezien de jaarlijkse inflatie boven de 160 procent ligt, en 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De demonstranten zwaaiden met Argentijnse vlaggen en droegen spandoeken met de tekst: “Het thuisland is niet te koop.” Ze roepen de rechtbanken op om het decreet ongrondwettelijk te verklaren. Volgens de demonstranten tast het decreet de bescherming van werknemers en consumenten aan. Een paar maatschappelijke groeperingen hebben al een verzoek bij de rechtbank ingediend, terwijl de vakbonden de mars organiseerden.

Milei stuurde het pakket wetsvoorstellen die het decreet in werking moeten stellen eerder op woensdag naar het parlement. De zeer libertaire en radicaal-rechtse politicus is sinds 10 december in functie.

Wie is ‘de gek’ Milei?

De bekendste bijnaam van Milei is ‘El Loco’ (de gek), die ook populair is onder zijn aanhangers. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn explosieve woede-uitbarstingen op de middelbare school. In de jaren tachtig was hij een professioneel keeper, maar hij verliet de sport om te gaan studeren. Na zijn studie werkte hij als econoom. Milei heeft weinig goede vrienden, maar is wel heel close met zijn honden, die volgens hem zijn belangrijkste adviseurs zijn.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Buitenland

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd
Reuters

Op 27 december 2023 is de Oostenrijkse ingenieur Gaston Glock overleden. Glock staat bekend als de ontwerper van een van ’s werelds best verkochte handwapens, het Glock-pistool. Na een leven dat gekenmerkt werd door succes en controverse, overleed hij op de respectabele leeftijd van 94 jaar.

Het ontwerp van het Glock-pistool

In de jaren tachtig ontwierp Gaston Glock een wapen dat destijds baanbrekend was. Het Glock-pistool was niet alleen lichter dan andere wapens, maar ook goedkoper en betrouwbaarder. Deze kenmerken maakten het wapen geliefd bij militairen en consumenten over de hele wereld.

Het Nederlandse, Britse en Franse leger maken gebruik van het Glock-pistool, en ook op de Amerikaanse consumentenmarkt is het pistool populair.

Succes en controverse

Gaston Glock behaalde veel succes met zijn bedrijf. In het afgelopen jaar draaide zijn wapenfabrikant GLOCK een winst van maar liefst 146 miljoen euro. Echter, in 1999 overleefde hij een moordaanslag, wat destijds veel aandacht trok in de media.

In 2011 kwam Gaston Glock opnieuw in het nieuws vanwege zijn heftige scheiding van zijn eerste vrouw. Dat jaar hertrouwde hij met Kathrin Tschikof, die 51 jaar jonger is dan hij. Sinds 2021 is Kathrin Tschikof de directeur van de wapenfabrikant, waarmee ze Gaston Glock opvolgde.

Erfenis van Gaston Glock

Met de dood van Gaston Glock komt er een einde aan een tijdperk van innovatie en controverses. Zijn nalatenschap zal voortleven in het succes van het Glock-pistool en het voortdurende beheer van de wapenfabrikant door zijn echtgenote.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Populair