Connect with us

Tech

Rechter annuleert TikTok-verbod in Montana VS

Rechter annuleert TikTok-verbod in Montana VS
Vvandaag.nl

Federale rechter schort TikTok-verbod in Montana voorlopig op

Een federale rechter heeft voorlopig een streep gezet door het TikTok-verbod dat de Amerikaanse staat Montana had ingesteld. Het verbod, dat per januari zou ingaan, is in de rechtszaal aangevochten en tijdelijk opgeschort. De rechter oordeelde dat het verbod te ver gaat en in strijd is met de vrijheid van meningsuiting.

Het verbod in Montana gaat verder dan in andere Amerikaanse staten. In Montana zouden niet alleen overheidsfunctionarissen, maar ook degenen die het mogelijk maken om de app te downloaden of te gebruiken, zoals appwinkels, een boete van 10.000 dollar per dag kunnen krijgen. Hoewel gebruikers zelf niet beboet zouden worden, is de strenge aanpak van Montana door de rechter in twijfel getrokken.

Gouverneur Greg Gianforte van Montana verdedigt de wet met het argument dat een verbod nodig is om te voorkomen dat gevoelige data van Amerikanen in handen vallen van China, aangezien TikToks moederbedrijf ByteDance een Chinees bedrijf is. Ook bestaat de vrees dat China de app gebruikt om propaganda te verspreiden.

De rechtszaak is aangespannen door een groep content creators, mensen die hun geld verdienen met de app door bijvoorbeeld hun bedrijf te promoten of grappige filmpjes te maken. Zij zien het verbod als een bedreiging voor hun inkomsten en hebben samen met TikTok de zaak aanhangig gemaakt.

Hoewel de rechter voorlopig een streep heeft gezet door het verbod, is de juridische strijd nog niet beslecht. Het gaat om een tussenvonnis, waardoor partijen nog nieuwe informatie kunnen aanvoeren om hun standpunt te ondersteunen. De staat Montana heeft laten weten alle vertrouwen te hebben om de rechter alsnog te overtuigen en ervoor te zorgen dat “data van Montanans niet in handen vallen van de Chinese Communistische Partij”.

Het is duidelijk dat de juridische strijd rondom het TikTok-verbod in Montana nog niet voorbij is. De rechterlijke uitspraak heeft voorlopig de plannen van de staat om de app te verbieden stopgezet, maar de komende ontwikkelingen zullen bepalend zijn voor de toekomst van TikTok-gebruik in Montana.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Uiterst rechtse Amerikaanse complotdenker Alex Jones terug op X

Uiterst rechtse Amerikaanse complotdenker Alex Jones terug op X
Getty Images

Alex Jones Keert Terug op X na Stemming Onder Gebruikers

De beruchte en uiterst rechtse Amerikaanse mediafiguur, activist en complotdenker Alex Jones maakt zijn terugkeer op X, nadat eigenaar Elon Musk een stemming had opgezet onder de gebruikers van het sociale medium. Zo’n 70 procent van de twee miljoen gebruikers die deelnamen aan de peiling stemden voor de terugkeer van Jones.

Jones werd in 2018 verbannen van X vanwege schending van de richtlijnen van het platform, en was ook niet meer te vinden op Facebook en YouTube. Musk heeft echter aangekondigd dat Jones weer welkom is op X, nadat het volk gesproken heeft.

De omstreden mediafiguur is vooral bekend als oprichter van de nieuwswebsite Infowars, waar hij verschillende samenzweringstheorieën heeft gepromoot. Zo heeft hij beweerd dat de aanslagen op het World Trade Center in New York op 11 september 2001 het gevolg waren van complotten, wat hem veel controverse heeft opgeleverd.

Jones heeft ook hoge schadevergoedingen moeten betalen vanwege niet-bewezen beweringen in zijn media. Zo beweerde hij dat de bloedige schietpartij in 2012 op een school in de Amerikaanse staat Connecticut in scène was gezet. Deze bewering resulteerde in een rechtszaak waarin Jones bijna een miljard euro aan schadevergoedingen moest uitkeren aan nabestaanden van de slachtoffers.

Met de terugkeer van Jones op X, roept dit vragen op over de positie van het sociale medium ten opzichte van omstreden figuren en de vrijheid van meningsuiting. De beslissing van Musk om Jones weer toe te laten op het platform heeft zeker de nodige controverse veroorzaakt.

De stem van de gebruikers lijkt echter zwaar te wegen in de besluitvorming van het platform, en dit opent mogelijk de deur voor andere omstreden figuren om terug te keren op sociale media, ondanks hun geschiedenis van controversiële standpunten en uitspraken.

Het is duidelijk dat de terugkeer van Alex Jones op X voor verdeelde reacties zal zorgen, en dat het debat over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting in relatie tot verantwoordelijkheid van platformen zoals X nog lang zal voortduren. Het is te hopen dat sociale media platforms zoals X deze kwesties zorgvuldig zullen blijven afwegen in het belang van hun gebruikers en de maatschappij als geheel.

Update: 3 weken geleden

Lees Verder

Tech

ChatGPT: Bedrijven omarmen het, maar zijn ook terughoudend

ChatGPT: Bedrijven omarmen het, maar zijn ook terughoudend
Reuters

ChatGPT: Een jaar later en zijn impact op Nederlandse bedrijven

Het is bijna onvoorstelbaar, maar de geavanceerde tekstgenerator ChatGPT werd vandaag precies een jaar geleden online gezet door OpenAI als een klein onderzoeksproject. Intern ging dit bijna geruisloos voorbij en wist lang niet iedereen hier van af. Echter, nu is de impact niet te onderschatten.

Impact van ChatGPT op Nederlandse bedrijven

Volgens onderzoek van Deloitte gebruikt ongeveer een op de drie Nederlanders wel eens een generatieve AI-tool zoals ChatGPT. Van het onderwijs tot de mediawereld en het bedrijfsleven, iedereen heeft er op de een of andere manier mee te maken gekregen. Voor de zomer bleek al dat het bedrijfsleven druk aan het experimenteren is met toepassingen zoals ChatGPT.

Doorzetten of wachten

Roy Ikink, die de technologieafdeling van adviesbureau Accenture in Nederland leidt, zegt dat bedrijven nu op een kantelpunt zijn beland waar ze weten wat er mogelijk is en wat de begrenzingen zijn. De vraag waar zij nu voor staan is: durven ze op te schalen, of wachten ze nog een jaar? Veel bedrijven maken nog niet direct van ChatGPT gebruik, maar wel van de technologie erachter via Microsoft. Daarbij wordt generatieve AI onder meer toegepast bij de klantenservice, bijvoorbeeld door ABN Amro en verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden. Het bespaart tijd en maakt dat medewerkers zich kunnen focussen op het gesprek.

Doel: een slimme chatbot

Tjerrie Smit, hoofd AI bij NN Group, zegt dat NN Group bezig is met het testen van een ‘super’ Wikipedia, in feite een kennisbank waar je alles aan kunt vragen. Andere bedrijven zoals Heineken zijn meer terughoudend en zitten nog in de experimenteerfase. Zij willen eerst leren hoe de algoritmes werken voordat zij op grote schaal gaan toepassen.

Geen marketingmateriaal maken met AI

Heineken test met het samenvatten van grote hoeveelheden documenten, intern vraag en antwoord via chatbot, en het bundelen van feedback van klanten met behulp van AI. Heineken zou ook marketingmateriaal, denk aan posters, kunnen laten genereren door AI. Echter, het bedrijf doet dit heel bewust niet vanwege mogelijke beschuldigingen van plagiaat. Bedrijven zijn duidelijk terughoudend, mede vanwege het grote risico dat hen op het spel staat.

Leunen op Microsoft

In elk geval zullen de bedrijven zwaar leunen op Microsoft, dat in de afgelopen jaren hofleverancier is geworden voor het bedrijfsleven voor kantoorprogramma’s, met de toevoeging van communicatieplatform Teams tijdens de coronacrisis. Nu staat de techgigant op het punt nog onmisbaarder – en daarmee machtiger – te worden. Met de toenemende impact van generatieve AI-technologieën zoals ChatGPT op Nederlandse bedrijven, is het duidelijk dat deze ontwikkelingen een blijvende invloed zullen hebben op de manier waarop bedrijven opereren en innoveren.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Gezondheid

Philips: Veilig apneu-apparaat voor patiënten bij juist gebruik

Philips: Veilig apneu-apparaat voor patiënten bij juist gebruik
Philips

Philips verklaart dat Dreamstation 2 veilig is voor gebruik

Philips heeft aangegeven dat gebruikers van de Dreamstation 2 geen gevaar lopen, zolang ze de veiligheidsinstructies van het apparaat opvolgen. Dit komt nadat de Amerikaanse toezichthouder FDA waarschuwde dat de bevochtiger van het apparaat te heet zou kunnen worden bij verkeerd gebruik.

Amerikaanse apneupatiënten klagen over rare geur bij Dreamstation 2

In de afgelopen drie maanden hebben honderden Amerikanen met slaapapneu zich beklaagd over een ongewone geur die vrijkomt bij het gebruik van Philips’ Dreamstation 2 Slaaptherapie. De Amerikaanse toezichthouder FDA ontving in deze periode ongeveer 270 meldingen hierover.

Oververhitting van het apparaat bij apneupatiënten

De Dreamstation is bedoeld om apneupatiënten te helpen voorkomen dat hun ademhaling stopt tijdens het slapen. Philips, de fabrikant van medische apparaten, heeft bevestigd dat de klachten gaan over oververhitting van het apparaat.

Philips verklaart dat Dreamstation 2 veilig is voor gebruik

Volgens een verklaring van Philips kan het apparaat veilig worden gebruikt zolang de veiligheidsinstructies nauwkeurig worden opgevolgd. Eerder werd een ander apneuapparaat, de Dreamstation 1, teruggeroepen nadat patiënten gezondheidsklachten hadden gemeld als gevolg van het inademen van losgekomen schuimdeeltjes.

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in Nederland ontvangt geen meldingen

In Nederland heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aangegeven geen meldingen te hebben ontvangen van problemen met de Dreamstation 2, zowel niet van Philips als van gebruikers. De IGJ blijft in contact met Philips om de situatie te monitoren.

Het is belangrijk om veiligheidsinstructies op te volgen bij gebruik Dreamstation 2

Gebruikers van de Dreamstation 2 wordt geadviseerd om de veiligheidsinstructies nauwkeurig op te volgen om eventuele risico’s te minimaliseren. De recente waarschuwingen met betrekking tot oververhitting en rare geur hebben echter vragen opgeroepen over de veiligheid en effectiviteit van het apparaat.

Effect op gebruikers in Nederland

Hoewel er in de Verenigde Staten meldingen zijn geweest van problemen met de Dreamstation 2, heeft de IGJ in Nederland geen soortgelijke meldingen ontvangen. Dit roept vragen op over mogelijke oorzaken van de klachten en of deze beperkt zijn tot specifieke regio’s of individuele gevallen.

Verdere stappen van Philips en toezichthoudende instanties

Het is belangrijk dat Philips, samen met toezichthoudende instanties zoals de FDA, de situatie nauwlettend in de gaten houdt en eventuele risico’s voor gebruikers minimaliseert. Tevens is het van belang dat patiënten en medische professionals op de hoogte worden gehouden van eventuele updates of richtlijnen met betrekking tot het veilig gebruik van de Dreamstation 2.

Conclusie

Hoewel de recente waarschuwingen omtrent de Dreamstation 2 gebruikers bezorgd hebben gemaakt, heeft Philips verklaard dat het apparaat veilig is voor gebruik zolang de veiligheidsinstructies worden opgevolgd. Daarnaast blijft de IGJ in Nederland in contact met Philips om de situatie te volgen en mogelijke risico’s te minimaliseren. Gebruikers wordt geadviseerd om zorgvuldig de instructies te volgen en alert te blijven op mogelijke symptomen die verband houden met het gebruik van het apparaat.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Populair