Connect with us

Buitenland

Ontmoeting Britse en Griekse premier gecancelled vanwege kunstroofconflict

Ontmoeting Britse en Griekse premier gecancelled vanwege kunstroofconflict
Reuters

Griekse premier Kyriakos Mitsotakis beschuldigt de Britse premier Rishi Sunak van het op het laatste moment afzeggen van een geplande ontmoeting, vanwege een langslepende ruzie over de Parthenon-sculpturen, beter bekend als de ‘Elgin Marbles’. Oorspronkelijk werden de beelden naar Londen verscheept door de Britse ambassadeur Thomas Bruce van het Ottomaanse Rijk en staan ze nu deels in het British Museum in Londen en deels in Athene. De Britse regering kocht de beelden in 1816, wat door velen wordt gezien als het bekendste voorbeeld van roofkunst.

De Griekse premier pleit voor teruggave van de beelden aan Griekenland, wat de Britse premier niet in goede aarde lijkt te zijn gevallen. De geplande ontmoeting, die zou gaan over diverse mondiale vraagstukken en de Parthenon-sculpturen, werd op het laatste moment opgezegd door Sunak. Mitsotakis liet vervolgens weten teleurgesteld te zijn en sloeg een alternatief aanbod voor een ontmoeting met de vicepremier af. De Britse premier annuleerde naar verluidt de ontmoeting na een omstreden uitspraak van Mitsotakis, waarbij hij de situatie vergeleek met “het doormidden snijden van de Mona Lisa”.

De ruzie tussen Engeland en Griekenland over de 2.500 jaar oude beeldhouwwerken blijft voortduren, met Griekenland die terugkeer van de beelden naar hun oorspronkelijke locatie in Athene eist. Dit politieke geschil heeft nu zelfs gevolgen voor internationale ontmoetingen en besprekingen van mondiale kwesties tussen beide landen.

De beelden als symbool van roofkunst

Vanwege de manier waarop de beelden ooit vanuit Griekenland naar Londen zijn overgebracht, worden ze door velen gezien als het symbool van roofkunst. Dit roept ethische en historische vragen op, met Griekenland dat blijft aandringen op teruggave van de beelden aan hun oorspronkelijke locatie in Athene.

Het British Museum in Londen en Athene

Ondanks de eis van Griekenland om de beelden terug te geven, blijven ze tentoongesteld in zowel het British Museum in Londen als in Athene. Dit heeft geleid tot een diepgeworteld conflict tussen de twee landen, waarbij het verleden en de historische betekenis van de beelden centraal staan in het politieke debat.

De uitspraak van Mitsotakis

De uitspraak van Mitsotakis, waarbij hij de huidige situatie vergeleek met “het doormidden snijden van de Mona Lisa”, lijkt een gevoelige snaar te hebben geraakt bij de Britse premier. Dit leidde tot de last-minute annulering van de geplande ontmoeting tussen beide premiers, die oorspronkelijk zou gaan over diverse mondiale vraagstukken, waaronder de Parthenon-sculpturen.

Impact op internationale betrekkingen

De annulering van de geplande ontmoeting tussen de Britse en Griekse premiers als gevolg van de ruzie over de Parthenon-sculpturen heeft de potentie om de internationale betrekkingen tussen de twee landen te beïnvloeden. Het politieke geschil over de beeldhouwwerken lijkt nu zelfs invloed te hebben op besprekingen en samenwerking over mondiale vraagstukken.

Het langslepende conflict tussen Engeland en Griekenland over de Parthenon-sculpturen, beter bekend als de ‘Elgin Marbles’, heeft geleid tot een verstoring in internationale betrekkingen. Een geplande ontmoeting tussen de Britse premier en de Griekse premier werd op het laatste moment afgezegd, nadat de Griekse premier de teruggave van de beelden aan Griekenland benadrukte. Deze gebeurtenissen laten de diepgewortelde politieke en historische gevoeligheden zien die verweven zijn met de beelden en zullen naar verwachting verdere spanningen tussen de twee landen met zich meebrengen. De voortdurende ruzie over de beeldhouwwerken heeft hiermee invloed op diverse aspecten van internationale samenwerking en betrekkingen.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Op 28 december 2023 heeft storm Gerrit ernstige schade toegebracht aan delen van het Verenigd Koninkrijk, met name de Engelse stad Manchester. Duizenden huizen in Manchester zitten momenteel zonder stroom, als gevolg van een lokale tornado die ’s nachts door de stad trok.

Schade aan honderd huizen in Manchester

De krachtige storm heeft ongeveer honderd huizen beschadigd in het district Tameside, waar een tornado leidde tot stroomstoringen, afgerukte daken, omgewaaide bomen en ingestorte muurtjes.

Geen gewonden, maar meerdere mensen dakloos

Gelukkig zijn er geen gewonden gemeld als gevolg van de storm. Wel moesten meerdere mensen hun woningen verlaten vanwege de schade. In de buitenwijk Stalybridge raakten de woningen dusdanig beschadigd dat er eerst bouwkundig onderzoek moet plaatsvinden voordat het veilig is om terug te keren.

Verkeersproblemen en wateroverlast

Sinds de komst van storm Gerrit op woensdag hebben meerdere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk te kampen met problemen. Het trein- en wegverkeer is op meerdere plekken verstoord. Daarnaast werden maatregelen genomen tegen wateroverlast in Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland, maar overstromingen konden op verschillende plaatsen niet voorkomen worden.

Vliegtuigen stuiterend aan de grond op Londense luchthaven

Zelfs op de Londense luchthaven Heathrow hadden vliegtuigen moeite om veilig te landen, als gevolg van de harde wind die hen parten speelde.

Storm Gerrit vernoemd naar voormalig NOS-weerman

Opvallend genoeg is storm Gerrit vernoemd naar de bekende meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. In Nederland veroorzaakte de storm beperkte schade.

Bijzonder kerstcadeau voor Gerrit Hiemstra

Het is opmerkelijk dat de storm vernoemd is naar Gerrit Hiemstra, aangezien hij het als een bijzonder kerstcadeau zou kunnen beschouwen.

Volledige dekking van de gevolgen van storm Gerrit

Blijf op de hoogte van de gevolgen van storm Gerrit en volg de actuele ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. We zullen blijven rapporteren over de schade en de herstelwerkzaamheden na deze verwoestende storm.

Update: 1 dag geleden

Lees Verder

Buitenland

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen
AFP

Duizenden Argentijnen gaan de straat op om te protesteren tegen economische wetsvoorstellen van president Javier Milei

Op woensdag gingen duizenden Argentijnen de straat op in de hoofdstad Buenos Aires om te protesteren tegen een decreet dat is uitgevaardigd door president Javier Milei. Ze vinden de economische wetsvoorstellen die erin staan te ingrijpend. Milei wil bijvoorbeeld maximale huurprijzen afschaffen.

Het decreet van de nieuwe Argentijnse president schrapt of wijzigt in totaal meer dan 350 economische regels. Naast de afschaffing van maximale huurprijzen, maakt het ook een einde aan een aantal werknemersbeschermingen en schrapt wetten die consumenten beschermen tegen onrechtmatige prijsstijgingen.

Dit zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op de Argentijnen, gezien de jaarlijkse inflatie boven de 160 procent ligt, en 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De demonstranten zwaaiden met Argentijnse vlaggen en droegen spandoeken met de tekst: “Het thuisland is niet te koop.” Ze roepen de rechtbanken op om het decreet ongrondwettelijk te verklaren. Volgens de demonstranten tast het decreet de bescherming van werknemers en consumenten aan. Een paar maatschappelijke groeperingen hebben al een verzoek bij de rechtbank ingediend, terwijl de vakbonden de mars organiseerden.

Milei stuurde het pakket wetsvoorstellen die het decreet in werking moeten stellen eerder op woensdag naar het parlement. De zeer libertaire en radicaal-rechtse politicus is sinds 10 december in functie.

Wie is ‘de gek’ Milei?

De bekendste bijnaam van Milei is ‘El Loco’ (de gek), die ook populair is onder zijn aanhangers. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn explosieve woede-uitbarstingen op de middelbare school. In de jaren tachtig was hij een professioneel keeper, maar hij verliet de sport om te gaan studeren. Na zijn studie werkte hij als econoom. Milei heeft weinig goede vrienden, maar is wel heel close met zijn honden, die volgens hem zijn belangrijkste adviseurs zijn.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Buitenland

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd
Reuters

Op 27 december 2023 is de Oostenrijkse ingenieur Gaston Glock overleden. Glock staat bekend als de ontwerper van een van ’s werelds best verkochte handwapens, het Glock-pistool. Na een leven dat gekenmerkt werd door succes en controverse, overleed hij op de respectabele leeftijd van 94 jaar.

Het ontwerp van het Glock-pistool

In de jaren tachtig ontwierp Gaston Glock een wapen dat destijds baanbrekend was. Het Glock-pistool was niet alleen lichter dan andere wapens, maar ook goedkoper en betrouwbaarder. Deze kenmerken maakten het wapen geliefd bij militairen en consumenten over de hele wereld.

Het Nederlandse, Britse en Franse leger maken gebruik van het Glock-pistool, en ook op de Amerikaanse consumentenmarkt is het pistool populair.

Succes en controverse

Gaston Glock behaalde veel succes met zijn bedrijf. In het afgelopen jaar draaide zijn wapenfabrikant GLOCK een winst van maar liefst 146 miljoen euro. Echter, in 1999 overleefde hij een moordaanslag, wat destijds veel aandacht trok in de media.

In 2011 kwam Gaston Glock opnieuw in het nieuws vanwege zijn heftige scheiding van zijn eerste vrouw. Dat jaar hertrouwde hij met Kathrin Tschikof, die 51 jaar jonger is dan hij. Sinds 2021 is Kathrin Tschikof de directeur van de wapenfabrikant, waarmee ze Gaston Glock opvolgde.

Erfenis van Gaston Glock

Met de dood van Gaston Glock komt er een einde aan een tijdperk van innovatie en controverses. Zijn nalatenschap zal voortleven in het succes van het Glock-pistool en het voortdurende beheer van de wapenfabrikant door zijn echtgenote.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Populair