Connect with us

Buitenland

Oekraïne hervormt rekrutering van soldaten, VS versterkt steun

Oekraïne hervormt rekrutering van soldaten, VS versterkt steun
Getty Images

Oekraïne neemt nieuwe aanpak aan bij het werven van legerpersoneel

De Oekraïense regering heeft aangekondigd dat ze van plan zijn om commerciële bedrijven in te zetten bij het rekruteren van nieuwe mensen voor het leger. Dit nieuws werd gemeld door De Bewaker en is van groot belang in de huidige situatie in Oekraïne. Het doel van deze nieuwe benadering is om meer duidelijkheid te verschaffen over welke rol gewone Oekraïense burgers kunnen spelen binnen de krijgsmacht.

Dit nieuws kwam naar buiten nadat de Britse krant De Bewaker had gesproken met Oleksiy Danilov, een lid van de Oekraïense veiligheidsraad. Volgens Danilov wil de regering vooral meer duidelijkheid verschaffen over welke rol gewone Oekraïense burgers kunnen spelen binnen de krijgsmacht.

“Er zijn mensen die bang zijn om te sneuvelen, bang om te schieten. Maar dat betekent niet dat je niet op een andere manier kan bijdragen”, aldus Danilov.

Door commerciële rekruteringsbedrijven in te zetten, wil de regering burgers met bepaalde vaardigheden beter in beeld brengen. “Het leger heeft bijvoorbeeld behoefte aan lassers. Dat soort functies gaan we nu aankondigen, zodat mensen zich daarvoor kunnen aanmelden”, legt Danilov uit. Volgens hem willen Oekraïners heus hun steentje bijdragen, maar niet direct naar het front.

De regering hoopt met deze nieuwe benadering te voorkomen dat het bij tekorten aan manschappen over moet gaan tot verplichte mobilisatie. Dit zou niet alleen veel angst inboezemen, maar ook corruptie in de hand werken doordat lokale ambtenaren vrijstellingspapieren regelen tegen betaling.

Steun van de VS en de NAVO

Daarnaast is er ook steun vanuit de Verenigde Staten en de NAVO voor Oekraïne. Tijdens de bijeenkomst van de buitenlandministers van de NAVO-lidstaten in Brussel, zal deze steun nog eens extra benadrukt worden. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat de VS en de NAVO hun steun aan Oekraïne zullen onderstrepen.

“Het is onderdeel van het proces waarbij we binnen de alliantie een plaats voor Oekraïne creëren. Want daar ligt de toekomst van Oekraïne”, aldus James O’Brien, de afgezant van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor Europa.

Met de geplande verklaring lijken de Verenigde Staten twijfel te willen wegnemen over hun toewijding aan de strijd die Oekraïne voert, zeker nu de oorlog tussen Hamas en Israël vrijwel alle aandacht opeist.

Kritiek op Rusland

Ondertussen uiten westerse landen ook kritiek op Rusland. De Britse minister van Defensie Grant Shapps heeft verklaard dat Rusland de invasie heeft opgevoerd en dat Oekraïne de westerse steun hard nodig heeft. Hij beschuldigt president Vladimir Poetin ervan dat hij Russische soldaten “op een zinloze manier” de dood in stuurt.

De uitspraken van Shapps volgen op een update van zijn ministerie over het verloop van de oorlog. Volgens de Britten is de afgelopen anderhalve maand de dodelijkste periode voor de Russen geweest sinds het begin van de oorlog. Dat komt met name door de pogingen om terreinwinst te boeken bij het plaatsje Avdiika.

De Oekraïners claimen dat er bijna duizend Russische soldaten per dag sneuvelen. Het Britse ministerie van Defensie zegt dat het die getallen niet kan bevestigen, maar ze klinken volgens de Britten wel “aannemelijk”.

Conclusie

De ontwikkelingen in Oekraïne zijn volop in beweging. De regering heeft aangekondigd een nieuwe aanpak te hanteren bij het werven van legerpersoneel door commerciële bedrijven in te schakelen. Daarnaast krijgt Oekraïne steun van de Verenigde Staten en de NAVO, die hun steun aan Oekraïne zullen benadrukken tijdens de NAVO-bijeenkomst in Brussel. Tegelijkertijd groeit de kritiek op Rusland, met name vanuit westerse landen zoals het Verenigd Koninkrijk. De situatie in Oekraïne is dus volop in ontwikkeling en het is belangrijk om de verdere ontwikkelingen op de voet te blijven volgen.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Op 28 december 2023 heeft storm Gerrit ernstige schade toegebracht aan delen van het Verenigd Koninkrijk, met name de Engelse stad Manchester. Duizenden huizen in Manchester zitten momenteel zonder stroom, als gevolg van een lokale tornado die ’s nachts door de stad trok.

Schade aan honderd huizen in Manchester

De krachtige storm heeft ongeveer honderd huizen beschadigd in het district Tameside, waar een tornado leidde tot stroomstoringen, afgerukte daken, omgewaaide bomen en ingestorte muurtjes.

Geen gewonden, maar meerdere mensen dakloos

Gelukkig zijn er geen gewonden gemeld als gevolg van de storm. Wel moesten meerdere mensen hun woningen verlaten vanwege de schade. In de buitenwijk Stalybridge raakten de woningen dusdanig beschadigd dat er eerst bouwkundig onderzoek moet plaatsvinden voordat het veilig is om terug te keren.

Verkeersproblemen en wateroverlast

Sinds de komst van storm Gerrit op woensdag hebben meerdere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk te kampen met problemen. Het trein- en wegverkeer is op meerdere plekken verstoord. Daarnaast werden maatregelen genomen tegen wateroverlast in Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland, maar overstromingen konden op verschillende plaatsen niet voorkomen worden.

Vliegtuigen stuiterend aan de grond op Londense luchthaven

Zelfs op de Londense luchthaven Heathrow hadden vliegtuigen moeite om veilig te landen, als gevolg van de harde wind die hen parten speelde.

Storm Gerrit vernoemd naar voormalig NOS-weerman

Opvallend genoeg is storm Gerrit vernoemd naar de bekende meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. In Nederland veroorzaakte de storm beperkte schade.

Bijzonder kerstcadeau voor Gerrit Hiemstra

Het is opmerkelijk dat de storm vernoemd is naar Gerrit Hiemstra, aangezien hij het als een bijzonder kerstcadeau zou kunnen beschouwen.

Volledige dekking van de gevolgen van storm Gerrit

Blijf op de hoogte van de gevolgen van storm Gerrit en volg de actuele ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. We zullen blijven rapporteren over de schade en de herstelwerkzaamheden na deze verwoestende storm.

Update: 1 dag geleden

Lees Verder

Buitenland

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen
AFP

Duizenden Argentijnen gaan de straat op om te protesteren tegen economische wetsvoorstellen van president Javier Milei

Op woensdag gingen duizenden Argentijnen de straat op in de hoofdstad Buenos Aires om te protesteren tegen een decreet dat is uitgevaardigd door president Javier Milei. Ze vinden de economische wetsvoorstellen die erin staan te ingrijpend. Milei wil bijvoorbeeld maximale huurprijzen afschaffen.

Het decreet van de nieuwe Argentijnse president schrapt of wijzigt in totaal meer dan 350 economische regels. Naast de afschaffing van maximale huurprijzen, maakt het ook een einde aan een aantal werknemersbeschermingen en schrapt wetten die consumenten beschermen tegen onrechtmatige prijsstijgingen.

Dit zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op de Argentijnen, gezien de jaarlijkse inflatie boven de 160 procent ligt, en 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De demonstranten zwaaiden met Argentijnse vlaggen en droegen spandoeken met de tekst: “Het thuisland is niet te koop.” Ze roepen de rechtbanken op om het decreet ongrondwettelijk te verklaren. Volgens de demonstranten tast het decreet de bescherming van werknemers en consumenten aan. Een paar maatschappelijke groeperingen hebben al een verzoek bij de rechtbank ingediend, terwijl de vakbonden de mars organiseerden.

Milei stuurde het pakket wetsvoorstellen die het decreet in werking moeten stellen eerder op woensdag naar het parlement. De zeer libertaire en radicaal-rechtse politicus is sinds 10 december in functie.

Wie is ‘de gek’ Milei?

De bekendste bijnaam van Milei is ‘El Loco’ (de gek), die ook populair is onder zijn aanhangers. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn explosieve woede-uitbarstingen op de middelbare school. In de jaren tachtig was hij een professioneel keeper, maar hij verliet de sport om te gaan studeren. Na zijn studie werkte hij als econoom. Milei heeft weinig goede vrienden, maar is wel heel close met zijn honden, die volgens hem zijn belangrijkste adviseurs zijn.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Buitenland

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd
Reuters

Op 27 december 2023 is de Oostenrijkse ingenieur Gaston Glock overleden. Glock staat bekend als de ontwerper van een van ’s werelds best verkochte handwapens, het Glock-pistool. Na een leven dat gekenmerkt werd door succes en controverse, overleed hij op de respectabele leeftijd van 94 jaar.

Het ontwerp van het Glock-pistool

In de jaren tachtig ontwierp Gaston Glock een wapen dat destijds baanbrekend was. Het Glock-pistool was niet alleen lichter dan andere wapens, maar ook goedkoper en betrouwbaarder. Deze kenmerken maakten het wapen geliefd bij militairen en consumenten over de hele wereld.

Het Nederlandse, Britse en Franse leger maken gebruik van het Glock-pistool, en ook op de Amerikaanse consumentenmarkt is het pistool populair.

Succes en controverse

Gaston Glock behaalde veel succes met zijn bedrijf. In het afgelopen jaar draaide zijn wapenfabrikant GLOCK een winst van maar liefst 146 miljoen euro. Echter, in 1999 overleefde hij een moordaanslag, wat destijds veel aandacht trok in de media.

In 2011 kwam Gaston Glock opnieuw in het nieuws vanwege zijn heftige scheiding van zijn eerste vrouw. Dat jaar hertrouwde hij met Kathrin Tschikof, die 51 jaar jonger is dan hij. Sinds 2021 is Kathrin Tschikof de directeur van de wapenfabrikant, waarmee ze Gaston Glock opvolgde.

Erfenis van Gaston Glock

Met de dood van Gaston Glock komt er een einde aan een tijdperk van innovatie en controverses. Zijn nalatenschap zal voortleven in het succes van het Glock-pistool en het voortdurende beheer van de wapenfabrikant door zijn echtgenote.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Populair