Connect with us

Politiek

Nieuwe Tweede Kamer: veel nieuwe gezichten, meer diversiteit

Nieuwe Tweede Kamer: veel nieuwe gezichten, meer diversiteit

 

De nieuwe Tweede Kamer die op 6 december aantreedt, zal een veelkleurige Kamer zijn, met veel nieuwe gezichten en verschillende achtergronden. Uitgaande van de voorlopige prognose zullen 66 van de 150 Kamerleden nieuwkomers zijn.

Meer mannen dan vrouwen

Er komen opnieuw meer mannen dan vrouwen in het parlement: 89 mannen tegenover 60 vrouwen. Daarnaast identificeert Ines Kostic, de nummer twee van de Partij voor de Dieren, zich als non-binair. De oude Kamer telde 58 vrouwen. Twaalf leden van de nieuwe Kamer hebben een migratie-achtergrond.

Jongere generatie

Meer dan de helft van de Kamerleden is tussen de 35 en 49 jaar oud. Zoals het er nu naar uitziet blijft Habtamu de Hoop (GL-PvdA) met zijn 25 jaar de benjamin.

Veel academisch geschoolden

De meeste Kamerleden (45) wonen in de provincie Zuid-Holland. Verreweg de meeste (101) hebben een opleiding op academisch niveau. Eén Kamerlid heeft opgegeven alleen basisonderwijs te hebben gevolgd. Ongeveer 89 procent heeft ervaring in de politiek, in de gemeenteraad of de provincie, of omdat ze nu al Kamerlid zijn.

PVV levert meeste nieuwe leden

De grote winnaars, PVV, NSC en BBB, zullen vanzelfsprekend de meeste nieuwe leden leveren. De nieuwe PVV-fractie is, net als de huidige, een uitgesproken mannenbolwerk. Van de 37 leden zijn er maar zeven vrouw.

Poffertjeskramen en een ridder

Rachel van Meetelen (48) is de hoogste nieuwe binnenkomer op nummer drie en heeft geen directe politieke ervaring. Ze exploiteert poffertjeskramen op kermissen. Eric Esser, de nummer 29 uit Den Bosch, was ook niet eerder politicus. Zijn vak is metaalbewerker.

Verder komen er voor de PVV onder meer een bedrijfsleider van een supermarkt en een hondenfokker in de Kamer.

NSC met veel nieuwkomers zonder politieke ervaring

NSC, van Pieter Omtzigt, heeft van alle partijen de meeste nieuwe Kamerleden zonder politieke ervaring. De helft van de twintig kandidaten is niet eerder volksvertegenwoordiger geweest. Zij hebben wel vaak veel bestuurlijke of inhoudelijke ervaring.

Een rechter, een oud-ambassadeur en een universitair docent

Zo zijn onder andere een rechter, een oud-ambassadeur en een universitair docent verkozen. Vijf van de gekozen NSC-kandidaten waren eerder al Tweede Kamerlid, voor het CDA en de VVD.

Meest opvallende namen bij NSC zijn die van Sandra Palmen, de oud-topambtenaar van de Belastingdienst die tevergeefs aan de bel trok over het toeslagenschandaal, en die van oud-NRC-columniste en microbioloog Rosanne Hertzberger.

Eén boer bij BBB

Voor BBB (zeven zetels) komt een ridder in de Kamer. Gijs Tuinman, de nummer drie, is als een van de weinige Nederlanders onderscheiden met de Militaire Willems-Orde voor zijn optreden als officier in Afghanistan.

Verder neemt lijsttrekker Caroline van der Plas haar partijstrateeg en vertrouweling Henk Vermeer mee. Van de nieuwe fractie is alleen Cor Pierik ‘boer’ te noemen. Hij heeft naast zijn werk bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een B&B met schapen en runderen.

Ook bij traditionele partijen opvallende nieuwkomers

Ook bij de traditionele partijen zijn er opvallende nieuwkomers. Zo gaat Arend Kisteman voor de VVD de Kamer in. Hij is eigenaar van een bakkerij en werkte in het verleden als patissier in het Zwolse toprestaurant De Librije.

Conclusie

De nieuwe Tweede Kamer wordt een veelkleurige Kamer, met veel nieuwe gezichten en verschillende achtergronden. Het zal interessant zijn om te zien hoe deze nieuwe Kamer zich zal ontwikkelen en welke invloed ze zal hebben op het politieke landschap.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Politiek

Verkenner Plasterk: moeilijke taak tweede week verkenning

Verkenner Plasterk: moeilijke taak tweede week verkenning
ANP

Verkenning kabinetsformatie gaat door ondanks moeizame week

Na een week van politieke strubbelingen gaat verkenner Ronald Plasterk verder met het aftasten van de kabinetsformatie. Eerder kwamen hoofdrolspelers Wilders, Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt bij hem langs. Zowel de VVD als de PVV hebben hun zorgen geuit over eventuele kabinetsdeelname.

PVV-leider Wilders heeft verklaard dat hij “er voor alle Nederlanders zal zijn” en “niemand het land uit gaat zetten”. Echter, deze uitspraken hebben nog niet iedereen weten te overtuigen. De VVD maakt duidelijk dat zij op dit moment niet willen deelnemen aan een kabinet en pleiten in plaats daarvan voor een “centrumrechts kabinet”.

De politiek verslaggever Emma Jackson benoemt de ‘bescheidenheid’ van de VVD als gevolg van de verdeeldheid in de achterban over eventuele samenwerking met de PVV. De partij hoopt door te gedogen over ‘rechts’ een grote groep kiezers tevreden te stellen.

Omtzigt pleit voor een minderheidskabinet met wisselende Kamermeerderheden, maar andere partijen zien dit niet zitten. Verkenner Plasterk blijft echter kansen zien voor een meerderheidskabinet of een kabinet met gedoogsteun.

De agenda voor de kabinetsformatie is als volgt:
– 4 december: gesprekken verkenner gaan verder
– 5 december: afscheid van de oude Tweede Kamer met speeches voor vertrekkende Kamerleden
– 6 december: installatie nieuwe Tweede Kamer
– Daarna: voorbereiding en verkiezing nieuwe Kamervoorzitter
– 11 of 12 december: verkenner brengt verslag uit aan Tweede Kamer
– Uiterlijk 13 december: Kamerdebat over uitslag, kabinetsformatie en aanwijzen informateurs

Update: 4 weken geleden

Lees Verder

Politiek

Besluit Tweede Kamer morgen over hertelling in vier stembureaus

Besluit Tweede Kamer morgen over hertelling in vier stembureaus
ANP

Tweede Kamer beslist over hertelling van stemmen in vier stembureaus in Tilburg

De Tweede Kamer komt morgen samen om te besluiten over een hertelling van de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen in vier stembureaus in Tilburg. Deze gebeurtenis is nog niet eerder voorgekomen in de recente geschiedenis van het parlement.

Nieuwe procedure leidt tot hertelling

Het bijeenkomen van de Tweede Kamer om over de hertelling te besluiten, is het gevolg van een nieuwe procedure die voorschrijft dat als de Commissie voor de Geloofsbrieven telverschillen constateert, de commissie kan adviseren tot een hertelling om elke twijfel weg te nemen.

In dit geval is er sprake van een telverschil van meer dan 15 stemmen, waarop de Commissie aan de Tweede Kamer heeft voorgelegd om een besluit te nemen over de hertelling.

Kans op verandering van uitslag is nihil

De Kamercommissie constateert dat de Kiesraad heeft berekend dat de verschillen te klein zijn om invloed te hebben op de uitslag. De kans dat de uitslag na hertelling verandert, is dan ook vrijwel nihil. Desondanks wil de Kamercommissie de nieuwe regels toepassen.

Beslissing over hertelling en vervolgproces

Om over de hertelling een beslissing te nemen, moeten morgen voldoende leden van de ‘oude’ Tweede Kamer aanwezig zijn. Als er wordt besloten tot hertelling, vindt deze plaats op zaterdag of zondag.

Het feit dat de Tweede Kamer bijeenkomt om over hertelling te besluiten, toont aan hoe serieus de Nederlandse overheid de integriteit van verkiezingen neemt. Dit heeft ook te maken met de recente debatten over de betrouwbaarheid en veiligheid van stemmen, zowel op nationaal als internationaal niveau.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Politiek

Staatssecretaris Uslu verlaat functie voor familiebedrijf Corendon

Staatssecretaris Uslu verlaat functie voor familiebedrijf Corendon
ANP

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu stapt op en keert terug naar Corendon

Na een kort verblijf als staatssecretaris van Cultuur en Media voor D66, heeft Gunay Uslu besloten om haar politieke carrière te beëindigen en terug te keren naar het familiebedrijf Corendon, waar ze aan de slag zal gaan als CEO. Dit nieuws komt als een verrassing voor velen, aangezien Uslu nog maar recentelijk haar functie als staatssecretaris heeft aanvaard.

Vertrek uit de politiek

Uslu, die begin 2022 de overstap maakte van Corendon naar de politiek, heeft aangekondigd dat ze morgen zal beginnen in haar nieuwe rol als CEO van het familiebedrijf. In haar verklaring benadrukte ze dat ze dit besluit “niet lichtzinnig” heeft genomen en dat ondanks haar wens om haar tijd met het kabinet af te maken, Corendon een dringend beroep op haar heeft gedaan.

Persoonlijke omstandigheden

De voormalige CEO van Corendon heeft het bedrijf verlaten vanwege persoonlijke omstandigheden, en Uslu voelt zich geroepen om hem te vervangen. Haar snelle beslissing om de politiek te verlaten en terug te keren naar het familiebedrijf heeft verschillende reacties opgeroepen, met demissionair premier Rutte die heeft gereageerd op het nieuws.

Reactie van demissionair premier Rutte

Demissionair premier Rutte heeft op het vertrek van Uslu gereageerd en verklaard dat hij haar keuze respecteert en haar bedankt voor haar inzet als staatssecretaris. Rutte benadrukte het belang van een goede balans tussen werk en persoonlijke verantwoordelijkheden, en wenste Uslu veel succes in haar nieuwe rol bij Corendon.

Het vertrek van Uslu uit de politiek is een opvallende wending in haar carrière, die benadrukt hoe snel de politieke situatie kan veranderen. Haar terugkeer naar het familiebedrijf laat zien dat persoonlijke belangen vaak een doorslaggevende rol spelen in dergelijke beslissingen.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Populair