Connect with us

Binnenland

Nieuwe Extinction Rebellion acties Maastricht Aachen Airport

Nieuwe Extinction Rebellion acties Maastricht Aachen Airport
ANP Foto

Extinction Rebellion hervat acties bij Maastricht Aachen Airport

Extinction Rebellion (XR) heeft aangekondigd zijn acties bij Maastricht Aachen Airport (MAA) te hervatten, nadat een gesprek met directeur Jonas van Stekelenburg niet het gewenste resultaat opleverde. De actievoerders voelden zich ontevreden over de uitkomst van het gesprek en hebben daarom besloten de acties te intensiveren.

Een verklaring van XR luidt: “Acties zullen doorgaan totdat MAA concrete stappen zet naar een beleid dat in lijn is met een leefbare aarde in de toekomst.” Dit kondigden ze aan nadat ruim een week geleden demonstranten van XR de vertrekhal van het vliegveld enkele uren hadden bezet en de actie afbraken na een toezegging van Van Stekelenburg voor een gesprek.

Het gesprek, dat plaatsvond op maandagavond, werd door de actievoerders als teleurstellend ervaren. Volgens hen was er sprake van vertragingstactieken en greenwashing door MAA. Hoewel er enkele positieve momenten waren, waren er herhaaldelijk meningsverschillen, met name over de geloofwaardigheid van cijfers en rapporten die beide partijen presenteerden.

De eisen van de demonstranten zijn onder andere het verbieden van privévluchten, een goed en afdwingbaar klimaatplan, het drastisch verminderen van schadelijke emissies, en beëindiging van de toewijzing van gemeenschapsgeld aan de luchtvaart. Daarnaast beschouwen ze MAA als een niet-levensvatbaar bedrijf en willen ze dat er een plan wordt gemaakt om werknemers om te scholen naar groene banen.

Extinction Rebellion Limburg benadrukt dat het tijd is voor concrete actie en niet voor loze beloftes, en roept mensen op om zich aan te sluiten bij hun strijd voor een leefbare aarde.

Eerdere acties van Extinction Rebellion

Dit is niet de eerste keer dat Extinction Rebellion in Nederland actie onderneemt. Eerder kondigde de groep aan de A10 bij het voormalige ING-pand te willen blokkeren op 30 december. Daarnaast hadden ze eerder de blokkade van de A12 gestaakt, in afwachting van een Kameruitspraak over de afbouw van fossiele subsidies.

De directeur van MAA, Jonas van Stekelenburg, heeft nog niet gereageerd op de recente ontwikkelingen.

Met deze stap lijkt de strijd tussen Extinction Rebellion en MAA verder geëscaleerd te zijn. De vraag is hoe MAA zal reageren op de hernieuwde acties van de klimaatactivisten en of er ruimte is voor compromis. De weerstand van Extinction Rebellion lijkt in ieder geval nog niet gebroken, en de beweging blijft vastberaden om concrete stappen te eisen richting een leefbare aarde voor de toekomst. De vraag blijft hoe de luchthaven, de lokale en landelijke overheden, en andere belanghebbenden zullen reageren op deze hernieuwde oproep tot actie en verandering.

Als journalist constateren we dat het conflict tussen Extinction Rebellion en MAA blijft escaleren en dat de eisen van de klimaatactivisten nog niet zijn ingewilligd. De kwestie blijft daarom actueel en zal naar verwachting verdere ontwikkelingen kennen. Met het hervatten van acties bij MAA lijkt Extinction Rebellion vastberaden om druk uit te blijven oefenen op de luchthaven en haar beleid, in de hoop concrete verandering te bewerkstelligen.

Deze ontwikkelingen onderstrepen de groeiende spanning tussen klimaatactivisten en de luchtvaartindustrie, waarin de eis voor duurzaamheid en klimaatactie centraal staat. Het is een vraagstuk dat niet alleen lokaal, maar ook nationaal en zelfs wereldwijd relevant is. Met het oog op de aanhoudende klimaatcrisis zullen de ontwikkelingen rond Extinction Rebellion en MAA ongetwijfeld de aandacht blijven trekken van zowel het publiek als beleidsmakers, waarbij een compromis tussen de partijen van groot belang zal zijn.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenland

Vaarverbod in Noord-Brabants gebied De Dommel vanwege hoogwater

Vaarverbod in Noord-Brabants gebied De Dommel vanwege hoogwater

Waterschap De Dommel stelt vaarverbod in vanwege hoogwater, In het gebied van Waterschap De Dommel is een vaarverbod van kracht vanwege het hoge waterpeil. Dit Noord-Brabantse waterschap heeft het vaarverbod ingesteld vanwege de risico’s op gevaarlijke situaties als gevolg van het hoge water.

Geen kanovaren, varen of roeien toegestaan

Normaal gesproken is het mogelijk om in meerdere beken in het gebied te kanovaren, varen en roeien. Echter, vanwege het hoge waterpeil heeft het waterschap dit nu verboden.

Nooddijk in Sint-Oedenrode

Het hoge water heeft ervoor gezorgd dat het water van de Dommel in Sint-Oedenrode zo hoog staat, dat het waterschap genoodzaakt is om daar een nooddijk aan te leggen. Dit is een van de maatregelen die het waterschap neemt om de gevolgen van het hoogwater het hoofd te bieden.

Pompen en inspecties

Naast het aanleggen van nooddijken, zijn er op verschillende locaties pompen geplaatst om zo veel mogelijk water weg te pompen. Ook vinden er continu inspecties plaats van de dijken om te controleren of ze bestand zijn tegen het hoge waterpeil.

Overlast in oosten en zuiden van Nederland

Het hoge water zorgt al meerdere dagen voor overlast in het oosten en zuiden van Nederland. Zo heeft de IJssel in Deventer al een kritieke grens bereikt, waar de piek vrijdag wordt verwacht.

Boeren maken zich grote zorgen over oogst

Daarnaast maken boeren zich grote zorgen over de oogst vanwege de wateroverlast in het gebied.

Hoogwater nadert kritieke grens bij Deventer

Het hoogwater bij Deventer nadert de kritieke grens en de piek wordt over twee dagen verwacht.

Drone filmt hoogwater dat kritieke grens nadert bij Deventer

Er is een dronevideo gemaakt van het hoogwater dat de kritieke grens nadert bij Deventer.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Binnenland

Sigrid Kaag benoemd tot VN-coördinator voor Humanitaire Hulp en Wederopbouw Gaza

Sigrid Kaag benoemd tot VN-coördinator voor Humanitaire Hulp en Wederopbouw Gaza
ANP Foto

Sigrid Kaag heeft aangekondigd dat ze zal vertrekken als demissionair minister van Financiën van Nederland, en dat ze de functie van VN-coördinator voor Humanitaire Hulp en Wederopbouw Gaza zal op zich zal nemen. Na haar vertrek zal Rob Jetten tijdelijk haar ministerstaken overnemen, totdat er een opvolger is gevonden.

Vertrek en nieuwe rol

Op 8 januari zal Sigrid Kaag haar functie als demissionair minister van Financiën neerleggen en zal ze beginnen als coördinator bij de Verenigde Naties, op voordracht van VN-secretaris-generaal António Guterres. Kaag reageerde vereerd op de vraag om deze functie te vervullen en gaf aan dat vrede, veiligheid, en rechtvaardigheid altijd haar drijfveren zijn geweest.

Formeel zal Rob Jetten de taken van Kaag als minister van Financiën waarnemen, naast zijn huidige functie als demissionair minister van Klimaat en Energie. Ook wordt Jetten benoemd tot vicepremier. Het werk bij Financiën zal in de praktijk worden gedaan door Marnix van Rij, demissionair staatssecretaris van Financiën.

Kaags politieke carrière

In 2017 werd Sigrid Kaag benoemd tot minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet-Rutte III. In 2021 was zij de lijsttrekker van D66 bij de Tweede Kamerverkiezingen, waarbij D66 de tweede partij werd met een winst van vijf zetels.

Bedreigingen en intimidaties

Aan het einde van haar ministerschap liet Kaag weten dat het werk haar zwaar viel vanwege bedreigingen en intimidaties. Daarom besloot ze met het einde van het kabinet-Rutte IV uit de politiek te stappen. Zij vond dat zij het niet van haar familie kon vragen om nog een kabinetsperiode minister te zijn.

Reacties op vertrek

Demissionair premier Mark Rutte bedankte Kaag voor haar samenwerking in het kabinet en gaf aan ervan overtuigd te zijn dat zij de kennis en ervaring heeft om haar nieuwe VN-taak goed te vervullen. Partijgenoot en D66-fractievoorzitter Rob Jetten bedankte Kaag voor haar inzet als minister en hoopte dat zij een waardevolle bijdrage kan leveren aan het verlichten van het lijden in Gaza.

Eerdere werkervaring bij VN

Sigrid Kaag heeft een lange carrière in het buitenland achter de rug, met werkzaamheden voor de VN in onder andere Soedan en het Midden-Oosten. Eerder werkte ze voor de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA en was ze regiodirecteur voor UNICEF. Ook was ze actief bij het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP en was ze speciaal gezant in Libanon voordat ze toetrad tot het kabinet-Rutte III als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Reactie Kaag op verruwing samenleving

In een recente uitzending van het radioprogramma ‘Met het Oog op Morgen’ liet Kaag weten dat de verruwing van de samenleving en het gebrek aan tolerantie haar tegenvielen tijdens haar jaren in de Haagse politiek. Ze benadrukte dat niemand dat normaal zou moeten vinden.

Samenvattend, Sigrid Kaag zal haar functie als demissionair minister van Financiën neerleggen om de taak van VN-coördinator voor Humanitaire Hulp en Wederopbouw Gaza op zich te nemen. Rob Jetten zal tijdelijk haar ministerstaken overnemen. Haar vertrek uit de Nederlandse politiek markeert het einde van een carrière die gekenmerkt werd door haar inzet voor vrede en rechtvaardigheid.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Binnenland

Frontale aanrijding op N280 in Roermond: negen gewonden

Frontale aanrijding op N280 in Roermond: negen gewonden
ANP Foto

Bij een frontale aanrijding op de N280 in Roermond zijn dinsdagavond negen personen gewond geraakt, zo meldt de politie Limburg aan NU.nl. Het ongeval vond plaats bij de tunnelbak van de N280, die langs de bekende Designer Outlet in Roermond loopt.

De aanrijding vond even voor 20:00 uur plaats, waarbij twee personenwagens betrokken waren. Een van de voertuigen is om nog onbekende redenen op de verkeerde weghelft terechtgekomen. Daarnaast blijkt een van de auto’s een Britse kentekenplaat te hebben, meldt 1Limburg.

Hulpdiensten, waaronder politie, ambulance en brandweer, zijn massaal ter plaatse om de slachtoffers te helpen. De N280 was in beide richtingen afgesloten vanwege het ongeval. Het team van de forensische opsporing Verkeer is ter plaatse voor onderzoek. Om 21:40 uur maakte de politie bekend dat de weg weer open is voor verkeer.

Er zijn meerdere gewonden, waaronder kinderen en een baby. De betrokkenen zijn naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht voor verdere behandeling.

Naast het ongeval op de N280 in Roermond zijn er ook andere verkeersongevallen gebeurd. Zo is een man omgekomen bij een aanrijding met een trein in Zuidhorn, waarbij de politie uitgaat van een ongeluk. Verder doet de politie onderzoek na een dodelijke aanrijding op de A1 bij Bathmen.

Conclusie

Het verkeersongeval op de N280 in Roermond heeft geleid tot negen gewonden, waaronder meerdere kinderen en een baby. De weg was tijdelijk afgesloten in beide richtingen, maar is inmiddels weer open. Naast dit incident zijn er helaas ook andere verkeersongevallen gebeurd, waaronder een dodelijk ongeluk met een trein in Zuidhorn en een aanrijding op de A1 bij Bathmen.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Populair