Connect with us

Buitenland

Nederlands-Israëlische gijzelaar Ofir Engel (18) vrij na vrijlating door Hamas

Nederlands-Israëlische gijzelaar Ofir Engel (18) vrij na vrijlating door Hamas
ANP Foto

Hamas laat Nederlands-Israëlische gijzelaar vrij: Ofir Engel keert terug naar huis

Hamas heeft op woensdag de Nederlands-Israëlische gijzelaar Ofir Engel vrijgelaten, tot grote opluchting van zijn familie en de Nederlandse autoriteiten. Deze gebeurtenis markeert het einde van een angstaanjagende periode voor Engel, die op 7 oktober werd ontvoerd uit de kibboets Be’eri door de Palestijnse groep.

Familie en buurjongen ook vrijgelaten

Volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) maakte Engel deel uit van een groep gijzelaars die zijn overgedragen aan het Rode Kruis. Ook de zestienjarige buurjongen van Engel, die bij de ontvoering betrokken was, is vrijgelaten. Deze bevrijdingen zijn het resultaat van intensieve diplomatieke inspanningen van verschillende landen en instanties.

Nederlandse connectie in het spel

Engel kreeg, in een poging om zijn vrijlating te bespoedigen, via een spoedprocedure de Nederlandse nationaliteit. Dit werd mogelijk gemaakt door de Nederlandse moeder van Engel en de betrokkenheid van zijn opa, Jucha Engel, die de Nederlandse ambassade in Israël benaderde na de ontvoering. De familie en Nederland zijn verheugd dat Engel nu veilig terugkeert naar huis.

Reactie van Nederlandse autoriteiten

Demissionair premier Mark Rutte en buitenlandminister Hanke Bruins Slot hebben positief gereageerd op de vrijlating van Engel. Rutte bedankt Qatar, Egypte en de Verenigde Staten voor hun cruciale rol in het vrijlaten van de gijzelaars. Minister Bruins Slot benadrukt dat Nederland zich via alle diplomatieke wegen heeft ingespannen om Engel vrij te krijgen.

Zesde en voorlopig laatste keer dat Hamas gijzelaars vrijlaat

Het Israëlische leger heeft bevestigd dat 14 mensen onderweg zijn naar Israël, waaronder 10 Israëlische gijzelaars en 4 Thaise staatsburgers. Deze vrijlatingen markeren de zesde en voorlopig laatste keer dat Hamas gijzelaars heeft vrijgelaten. Met het tijdelijke bestand dat binnenkort afloopt, zijn de twee partijen het nog niet eens geworden over een verlenging.

Ruilen van gevangenen

Een belangrijk aspect van deze vrijlatingen is de ruilovereenkomst tussen Israël en Hamas. Israël moet nog een groep van 30 Palestijnse gevangenen vrijlaten in ruil voor de vrijgelaten gijzelaars. In de afgelopen dagen heeft Hamas al 180 Palestijnen vrijgelaten, inclusief de laatste veertien personen. In totaal heeft Hamas 102 gijzelaars vrijgegeven.

De vrijlating van Ofir Engel markeert een positieve wending in de recente gebeurtenissen in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Na een periode van angst en onzekerheid is Engel veilig herenigd met zijn familie en vrienden. Deze gebeurtenis laat zien hoe diplomatieke inspanningen van verschillende landen kunnen leiden tot tastbare resultaten. Met de hoop op verdere vooruitgang in de richting van vrede en stabiliteit in de regio, keren de vrijgelaten gijzelaars terug naar een leven in vrijheid.

Laatste vrijlating

Het Israëlische leger bevestigt dat veertien mensen onderweg zijn naar Israël. Naast tien Israëlische gijzelaars, van wie er vijf een dubbele nationaliteit hebben, zouden ook vier Thaise staatsburgers zijn vrijgelaten. Eerder op de dag waren al twee Israëlisch-Russische gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis.

Het is de zesde en voorlopig laatste keer dat Hamas gijzelaars vrijlaat. Donderdagochtend loopt het tijdelijke bestand af en de twee partijen zijn het nog niet eens geworden over een verlenging.

In ruil voor de gijzelaars heeft Israël donderdagochtend een groep van dertig Palestijnse gevangenen laten gaan. De bekendste Palestijn op de lijst is Ahed Tamimi (22). De activiste werd eerder deze maand opgepakt. Tamimi, die al eerder internationale aandacht kreeg vanwege haar zaak, is inmiddels een bekende activiste. Ook haar vader werd onlangs opgepakt, toen hij vanuit Jordanië op weg was naar de Westelijke Jordaanoever. Hij zit nog vast.

In de afgelopen dagen zijn al 180 Palestijnen vrijgelaten. Inclusief de laatste 14 personen heeft Hamas 102 Israëlische gijzelaars vrijgelaten.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Op 28 december 2023 heeft storm Gerrit ernstige schade toegebracht aan delen van het Verenigd Koninkrijk, met name de Engelse stad Manchester. Duizenden huizen in Manchester zitten momenteel zonder stroom, als gevolg van een lokale tornado die ’s nachts door de stad trok.

Schade aan honderd huizen in Manchester

De krachtige storm heeft ongeveer honderd huizen beschadigd in het district Tameside, waar een tornado leidde tot stroomstoringen, afgerukte daken, omgewaaide bomen en ingestorte muurtjes.

Geen gewonden, maar meerdere mensen dakloos

Gelukkig zijn er geen gewonden gemeld als gevolg van de storm. Wel moesten meerdere mensen hun woningen verlaten vanwege de schade. In de buitenwijk Stalybridge raakten de woningen dusdanig beschadigd dat er eerst bouwkundig onderzoek moet plaatsvinden voordat het veilig is om terug te keren.

Verkeersproblemen en wateroverlast

Sinds de komst van storm Gerrit op woensdag hebben meerdere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk te kampen met problemen. Het trein- en wegverkeer is op meerdere plekken verstoord. Daarnaast werden maatregelen genomen tegen wateroverlast in Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland, maar overstromingen konden op verschillende plaatsen niet voorkomen worden.

Vliegtuigen stuiterend aan de grond op Londense luchthaven

Zelfs op de Londense luchthaven Heathrow hadden vliegtuigen moeite om veilig te landen, als gevolg van de harde wind die hen parten speelde.

Storm Gerrit vernoemd naar voormalig NOS-weerman

Opvallend genoeg is storm Gerrit vernoemd naar de bekende meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. In Nederland veroorzaakte de storm beperkte schade.

Bijzonder kerstcadeau voor Gerrit Hiemstra

Het is opmerkelijk dat de storm vernoemd is naar Gerrit Hiemstra, aangezien hij het als een bijzonder kerstcadeau zou kunnen beschouwen.

Volledige dekking van de gevolgen van storm Gerrit

Blijf op de hoogte van de gevolgen van storm Gerrit en volg de actuele ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. We zullen blijven rapporteren over de schade en de herstelwerkzaamheden na deze verwoestende storm.

Update: 1 dag geleden

Lees Verder

Buitenland

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen
AFP

Duizenden Argentijnen gaan de straat op om te protesteren tegen economische wetsvoorstellen van president Javier Milei

Op woensdag gingen duizenden Argentijnen de straat op in de hoofdstad Buenos Aires om te protesteren tegen een decreet dat is uitgevaardigd door president Javier Milei. Ze vinden de economische wetsvoorstellen die erin staan te ingrijpend. Milei wil bijvoorbeeld maximale huurprijzen afschaffen.

Het decreet van de nieuwe Argentijnse president schrapt of wijzigt in totaal meer dan 350 economische regels. Naast de afschaffing van maximale huurprijzen, maakt het ook een einde aan een aantal werknemersbeschermingen en schrapt wetten die consumenten beschermen tegen onrechtmatige prijsstijgingen.

Dit zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op de Argentijnen, gezien de jaarlijkse inflatie boven de 160 procent ligt, en 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De demonstranten zwaaiden met Argentijnse vlaggen en droegen spandoeken met de tekst: “Het thuisland is niet te koop.” Ze roepen de rechtbanken op om het decreet ongrondwettelijk te verklaren. Volgens de demonstranten tast het decreet de bescherming van werknemers en consumenten aan. Een paar maatschappelijke groeperingen hebben al een verzoek bij de rechtbank ingediend, terwijl de vakbonden de mars organiseerden.

Milei stuurde het pakket wetsvoorstellen die het decreet in werking moeten stellen eerder op woensdag naar het parlement. De zeer libertaire en radicaal-rechtse politicus is sinds 10 december in functie.

Wie is ‘de gek’ Milei?

De bekendste bijnaam van Milei is ‘El Loco’ (de gek), die ook populair is onder zijn aanhangers. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn explosieve woede-uitbarstingen op de middelbare school. In de jaren tachtig was hij een professioneel keeper, maar hij verliet de sport om te gaan studeren. Na zijn studie werkte hij als econoom. Milei heeft weinig goede vrienden, maar is wel heel close met zijn honden, die volgens hem zijn belangrijkste adviseurs zijn.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Buitenland

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd
Reuters

Op 27 december 2023 is de Oostenrijkse ingenieur Gaston Glock overleden. Glock staat bekend als de ontwerper van een van ’s werelds best verkochte handwapens, het Glock-pistool. Na een leven dat gekenmerkt werd door succes en controverse, overleed hij op de respectabele leeftijd van 94 jaar.

Het ontwerp van het Glock-pistool

In de jaren tachtig ontwierp Gaston Glock een wapen dat destijds baanbrekend was. Het Glock-pistool was niet alleen lichter dan andere wapens, maar ook goedkoper en betrouwbaarder. Deze kenmerken maakten het wapen geliefd bij militairen en consumenten over de hele wereld.

Het Nederlandse, Britse en Franse leger maken gebruik van het Glock-pistool, en ook op de Amerikaanse consumentenmarkt is het pistool populair.

Succes en controverse

Gaston Glock behaalde veel succes met zijn bedrijf. In het afgelopen jaar draaide zijn wapenfabrikant GLOCK een winst van maar liefst 146 miljoen euro. Echter, in 1999 overleefde hij een moordaanslag, wat destijds veel aandacht trok in de media.

In 2011 kwam Gaston Glock opnieuw in het nieuws vanwege zijn heftige scheiding van zijn eerste vrouw. Dat jaar hertrouwde hij met Kathrin Tschikof, die 51 jaar jonger is dan hij. Sinds 2021 is Kathrin Tschikof de directeur van de wapenfabrikant, waarmee ze Gaston Glock opvolgde.

Erfenis van Gaston Glock

Met de dood van Gaston Glock komt er een einde aan een tijdperk van innovatie en controverses. Zijn nalatenschap zal voortleven in het succes van het Glock-pistool en het voortdurende beheer van de wapenfabrikant door zijn echtgenote.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Populair