Connect with us

Politiek

Nederland blijft hopeloos achter in de strijd tegen designerdrugs

Nederland blijft hopeloos achter in de strijd tegen designerdrugs

Nederland blijft hopeloos achter in de strijd tegen designerdrugs. De politie roept al jaren op tot een verbod op een aantal grondstoffen, maar het wetsvoorstel daarvoor wordt keer op keer doorgeschoven. Designerdrugs zijn vaak zeer gevaarlijk en kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Designerdrugs zijn synthetische varianten van bestaande drugs, zoals xtc, cocaïne of speed. De chemische samenstelling van designerdrugs wijkt net iets af van die van de oorspronkelijke drugs, waardoor ze legaal zijn in Nederland.

Dit betekent dat producenten en handelaren van designerdrugs in Nederland vrij spel hebben. Ze kunnen hun drugs zonder problemen online of in winkels verkopen.

De politie is al jaren bezig met de bestrijding van designerdrugs. Ze proberen de drugshandelaren op te pakken en de drugs in beslag te nemen.

Maar het is een moeilijke strijd. De drugshandelaren zijn vaak zeer goed georganiseerd en ze passen hun productie snel aan als een bepaalde designerdrug verboden wordt.

Daarom roept de politie al jaren op tot een verbod op een aantal grondstoffen.

Dit zou het voor drugshandelaren veel moeilijker maken om designerdrugs te produceren.

Een wetsvoorstel voor een verbod op een aantal grondstoffen voor designerdrugs ligt al jaren bij de Tweede Kamer. Maar het wetsvoorstel is nog steeds niet behandeld.

Dit is frustrerend voor de politie.

“Wij zijn een soort vrijstaat waar de wet producenten en handelaren hun gang laat gaan”, zegt Willem Woelders, die bij de politie verantwoordelijk is voor drugsbestrijding.

“Door de huidige wetgeving kunnen gehaaide drugscriminelen spelletjes met ons spelen.”

Het ontbreken van een grondstoffenverbod leidt volgens de politie tot een aantal problemen.

Ten eerste maakt het het voor drugshandelaren veel gemakkelijker om designerdrugs te produceren.

Ten tweede maakt het het voor de politie moeilijker om drugshandelaren op te pakken.

Ten derde maakt het het voor de slachtoffers van designerdrugs moeilijker om hulp te krijgen.

Het is onduidelijk waarom het wetsvoorstel voor een verbod op een aantal grondstoffen voor designerdrugs nog steeds niet is behandeld.

Mogelijk is er onvoldoende draagvlak voor het wetsvoorstel bij de politieke partijen in de Tweede Kamer.

Mogelijk is er ook politieke druk van de drugsindustrie, die niet wil dat er een verbod op grondstoffen komt.

Wat de reden ook is, het is duidelijk dat de huidige wetgeving niet voldoende is om de strijd tegen designerdrugs te winnen.

Een verbod op een aantal grondstoffen is een belangrijke stap om de productie en handel in designerdrugs te bestrijden.

De politie roept de Tweede Kamer op om het wetsvoorstel voor een verbod op een aantal grondstoffen voor designerdrugs snel te behandelen.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Politiek

Verkenner Plasterk: moeilijke taak tweede week verkenning

Verkenner Plasterk: moeilijke taak tweede week verkenning
ANP

Verkenning kabinetsformatie gaat door ondanks moeizame week

Na een week van politieke strubbelingen gaat verkenner Ronald Plasterk verder met het aftasten van de kabinetsformatie. Eerder kwamen hoofdrolspelers Wilders, Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt bij hem langs. Zowel de VVD als de PVV hebben hun zorgen geuit over eventuele kabinetsdeelname.

PVV-leider Wilders heeft verklaard dat hij “er voor alle Nederlanders zal zijn” en “niemand het land uit gaat zetten”. Echter, deze uitspraken hebben nog niet iedereen weten te overtuigen. De VVD maakt duidelijk dat zij op dit moment niet willen deelnemen aan een kabinet en pleiten in plaats daarvan voor een “centrumrechts kabinet”.

De politiek verslaggever Emma Jackson benoemt de ‘bescheidenheid’ van de VVD als gevolg van de verdeeldheid in de achterban over eventuele samenwerking met de PVV. De partij hoopt door te gedogen over ‘rechts’ een grote groep kiezers tevreden te stellen.

Omtzigt pleit voor een minderheidskabinet met wisselende Kamermeerderheden, maar andere partijen zien dit niet zitten. Verkenner Plasterk blijft echter kansen zien voor een meerderheidskabinet of een kabinet met gedoogsteun.

De agenda voor de kabinetsformatie is als volgt:
– 4 december: gesprekken verkenner gaan verder
– 5 december: afscheid van de oude Tweede Kamer met speeches voor vertrekkende Kamerleden
– 6 december: installatie nieuwe Tweede Kamer
– Daarna: voorbereiding en verkiezing nieuwe Kamervoorzitter
– 11 of 12 december: verkenner brengt verslag uit aan Tweede Kamer
– Uiterlijk 13 december: Kamerdebat over uitslag, kabinetsformatie en aanwijzen informateurs

Update: 4 weken geleden

Lees Verder

Politiek

Besluit Tweede Kamer morgen over hertelling in vier stembureaus

Besluit Tweede Kamer morgen over hertelling in vier stembureaus
ANP

Tweede Kamer beslist over hertelling van stemmen in vier stembureaus in Tilburg

De Tweede Kamer komt morgen samen om te besluiten over een hertelling van de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen in vier stembureaus in Tilburg. Deze gebeurtenis is nog niet eerder voorgekomen in de recente geschiedenis van het parlement.

Nieuwe procedure leidt tot hertelling

Het bijeenkomen van de Tweede Kamer om over de hertelling te besluiten, is het gevolg van een nieuwe procedure die voorschrijft dat als de Commissie voor de Geloofsbrieven telverschillen constateert, de commissie kan adviseren tot een hertelling om elke twijfel weg te nemen.

In dit geval is er sprake van een telverschil van meer dan 15 stemmen, waarop de Commissie aan de Tweede Kamer heeft voorgelegd om een besluit te nemen over de hertelling.

Kans op verandering van uitslag is nihil

De Kamercommissie constateert dat de Kiesraad heeft berekend dat de verschillen te klein zijn om invloed te hebben op de uitslag. De kans dat de uitslag na hertelling verandert, is dan ook vrijwel nihil. Desondanks wil de Kamercommissie de nieuwe regels toepassen.

Beslissing over hertelling en vervolgproces

Om over de hertelling een beslissing te nemen, moeten morgen voldoende leden van de ‘oude’ Tweede Kamer aanwezig zijn. Als er wordt besloten tot hertelling, vindt deze plaats op zaterdag of zondag.

Het feit dat de Tweede Kamer bijeenkomt om over hertelling te besluiten, toont aan hoe serieus de Nederlandse overheid de integriteit van verkiezingen neemt. Dit heeft ook te maken met de recente debatten over de betrouwbaarheid en veiligheid van stemmen, zowel op nationaal als internationaal niveau.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Politiek

Staatssecretaris Uslu verlaat functie voor familiebedrijf Corendon

Staatssecretaris Uslu verlaat functie voor familiebedrijf Corendon
ANP

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu stapt op en keert terug naar Corendon

Na een kort verblijf als staatssecretaris van Cultuur en Media voor D66, heeft Gunay Uslu besloten om haar politieke carrière te beëindigen en terug te keren naar het familiebedrijf Corendon, waar ze aan de slag zal gaan als CEO. Dit nieuws komt als een verrassing voor velen, aangezien Uslu nog maar recentelijk haar functie als staatssecretaris heeft aanvaard.

Vertrek uit de politiek

Uslu, die begin 2022 de overstap maakte van Corendon naar de politiek, heeft aangekondigd dat ze morgen zal beginnen in haar nieuwe rol als CEO van het familiebedrijf. In haar verklaring benadrukte ze dat ze dit besluit “niet lichtzinnig” heeft genomen en dat ondanks haar wens om haar tijd met het kabinet af te maken, Corendon een dringend beroep op haar heeft gedaan.

Persoonlijke omstandigheden

De voormalige CEO van Corendon heeft het bedrijf verlaten vanwege persoonlijke omstandigheden, en Uslu voelt zich geroepen om hem te vervangen. Haar snelle beslissing om de politiek te verlaten en terug te keren naar het familiebedrijf heeft verschillende reacties opgeroepen, met demissionair premier Rutte die heeft gereageerd op het nieuws.

Reactie van demissionair premier Rutte

Demissionair premier Rutte heeft op het vertrek van Uslu gereageerd en verklaard dat hij haar keuze respecteert en haar bedankt voor haar inzet als staatssecretaris. Rutte benadrukte het belang van een goede balans tussen werk en persoonlijke verantwoordelijkheden, en wenste Uslu veel succes in haar nieuwe rol bij Corendon.

Het vertrek van Uslu uit de politiek is een opvallende wending in haar carrière, die benadrukt hoe snel de politieke situatie kan veranderen. Haar terugkeer naar het familiebedrijf laat zien dat persoonlijke belangen vaak een doorslaggevende rol spelen in dergelijke beslissingen.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Populair