Connect with us

Buitenland

Nederland bereidt zich voor op sneeuw en gladheid: code geel vanaf 17.00 uur

Nederland bereidt zich voor op sneeuw en gladheid: code geel vanaf 17.00 uur
ANP

Sneeuwstormen veroorzaken overlast in Europa; KNMI waarschuwt voor sneeuwval in Nederland

Europa wordt getroffen door hevige sneeuwval, wat tot overlast heeft geleid in verschillende Europese landen. En Nederland staat ook op het punt om getroffen te worden door sneeuw. Volgens het KNMI is er een waarschuwing van code geel afgegeven vanwege de verwachte sneeuwval.

Code geel is al van kracht vanaf zaterdag 17.00 uur voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen en Flevoland vanwege de gladheid. Zondagmiddag zal dit risico van sneeuwval zich ook voordoen. Naar verwachting zal code geel later op zondag worden uitgegeven voor alle andere provincies vanwege het risico op gladheid.

Meteoroloog Johnny Willemsen van Weerplaza meldt dat er vooral in de Benelux sneeuwval wordt verwacht. De afgelopen dagen waren er meeste winterse buien boven Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Een deel van deze buien trekt oostwaarts richting Tsjechië, Polen en Belarus.

Deze sneeuwval heeft ook gevolgen gehad voor het vliegverkeer. KLM heeft zaterdag al enkele vluchten naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk moeten annuleren vanwege de winterse omstandigheden. Het is nog niet duidelijk of het vliegschema voor zondag ook zal worden aangepast. Een woordvoerder van KLM kon hier nog geen uitsluitsel over geven.

De kans op een wit landschap is maandag het grootst in Friesland, Overijssel, Drenthe en Groningen. Er wordt verwacht dat er maandag nog meer sneeuw zal vallen, niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa. In bijvoorbeeld Frankrijk kan het in de bergen gaan sneeuwen, terwijl in andere regio’s veel regen wordt verwacht.

Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland hebben de afgelopen dagen al te maken gehad met hevige sneeuwval. In het zuidoosten van Duitsland is het treinverkeer ontregeld geraakt en op de luchthaven van München moesten honderden vluchten worden geannuleerd. Ruim de helft van de geplande vluchten vertrok niet zoals gepland.

Het slechte weer heeft ook invloed gehad op sportevenementen, zo werd de Bundesliga-wedstrijd tussen Bayern München en Union Berlin afgelast vanwege de weersomstandigheden. In Oostenrijk en Zwitserland viel op sommige plekken bijna 50 centimeter sneeuw in één nacht, wat heeft geleid tot lawinewaarschuwingen en veel verkeersongelukken.

Volgens Willemsen moeten de getroffen landen zich klaarmaken voor nog meer sneeuw, aangezien de sneeuwval naar verwachting zal aanhouden vanaf maandag.

Dit nieuws is een waarschuwing voor reizigers en bewoners van Europa om zich voor te bereiden op de verwachte sneeuwval en mogelijke overlast die dit met zich meebrengt. Hopelijk kunnen de autoriteiten de situatie onder controle houden en de veiligheid van mensen waarborgen tijdens deze winterse omstandigheden.

Update: 4 weken geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Op 28 december 2023 heeft storm Gerrit ernstige schade toegebracht aan delen van het Verenigd Koninkrijk, met name de Engelse stad Manchester. Duizenden huizen in Manchester zitten momenteel zonder stroom, als gevolg van een lokale tornado die ’s nachts door de stad trok.

Schade aan honderd huizen in Manchester

De krachtige storm heeft ongeveer honderd huizen beschadigd in het district Tameside, waar een tornado leidde tot stroomstoringen, afgerukte daken, omgewaaide bomen en ingestorte muurtjes.

Geen gewonden, maar meerdere mensen dakloos

Gelukkig zijn er geen gewonden gemeld als gevolg van de storm. Wel moesten meerdere mensen hun woningen verlaten vanwege de schade. In de buitenwijk Stalybridge raakten de woningen dusdanig beschadigd dat er eerst bouwkundig onderzoek moet plaatsvinden voordat het veilig is om terug te keren.

Verkeersproblemen en wateroverlast

Sinds de komst van storm Gerrit op woensdag hebben meerdere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk te kampen met problemen. Het trein- en wegverkeer is op meerdere plekken verstoord. Daarnaast werden maatregelen genomen tegen wateroverlast in Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland, maar overstromingen konden op verschillende plaatsen niet voorkomen worden.

Vliegtuigen stuiterend aan de grond op Londense luchthaven

Zelfs op de Londense luchthaven Heathrow hadden vliegtuigen moeite om veilig te landen, als gevolg van de harde wind die hen parten speelde.

Storm Gerrit vernoemd naar voormalig NOS-weerman

Opvallend genoeg is storm Gerrit vernoemd naar de bekende meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. In Nederland veroorzaakte de storm beperkte schade.

Bijzonder kerstcadeau voor Gerrit Hiemstra

Het is opmerkelijk dat de storm vernoemd is naar Gerrit Hiemstra, aangezien hij het als een bijzonder kerstcadeau zou kunnen beschouwen.

Volledige dekking van de gevolgen van storm Gerrit

Blijf op de hoogte van de gevolgen van storm Gerrit en volg de actuele ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. We zullen blijven rapporteren over de schade en de herstelwerkzaamheden na deze verwoestende storm.

Update: 1 dag geleden

Lees Verder

Buitenland

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen
AFP

Duizenden Argentijnen gaan de straat op om te protesteren tegen economische wetsvoorstellen van president Javier Milei

Op woensdag gingen duizenden Argentijnen de straat op in de hoofdstad Buenos Aires om te protesteren tegen een decreet dat is uitgevaardigd door president Javier Milei. Ze vinden de economische wetsvoorstellen die erin staan te ingrijpend. Milei wil bijvoorbeeld maximale huurprijzen afschaffen.

Het decreet van de nieuwe Argentijnse president schrapt of wijzigt in totaal meer dan 350 economische regels. Naast de afschaffing van maximale huurprijzen, maakt het ook een einde aan een aantal werknemersbeschermingen en schrapt wetten die consumenten beschermen tegen onrechtmatige prijsstijgingen.

Dit zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op de Argentijnen, gezien de jaarlijkse inflatie boven de 160 procent ligt, en 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De demonstranten zwaaiden met Argentijnse vlaggen en droegen spandoeken met de tekst: “Het thuisland is niet te koop.” Ze roepen de rechtbanken op om het decreet ongrondwettelijk te verklaren. Volgens de demonstranten tast het decreet de bescherming van werknemers en consumenten aan. Een paar maatschappelijke groeperingen hebben al een verzoek bij de rechtbank ingediend, terwijl de vakbonden de mars organiseerden.

Milei stuurde het pakket wetsvoorstellen die het decreet in werking moeten stellen eerder op woensdag naar het parlement. De zeer libertaire en radicaal-rechtse politicus is sinds 10 december in functie.

Wie is ‘de gek’ Milei?

De bekendste bijnaam van Milei is ‘El Loco’ (de gek), die ook populair is onder zijn aanhangers. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn explosieve woede-uitbarstingen op de middelbare school. In de jaren tachtig was hij een professioneel keeper, maar hij verliet de sport om te gaan studeren. Na zijn studie werkte hij als econoom. Milei heeft weinig goede vrienden, maar is wel heel close met zijn honden, die volgens hem zijn belangrijkste adviseurs zijn.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Buitenland

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd
Reuters

Op 27 december 2023 is de Oostenrijkse ingenieur Gaston Glock overleden. Glock staat bekend als de ontwerper van een van ’s werelds best verkochte handwapens, het Glock-pistool. Na een leven dat gekenmerkt werd door succes en controverse, overleed hij op de respectabele leeftijd van 94 jaar.

Het ontwerp van het Glock-pistool

In de jaren tachtig ontwierp Gaston Glock een wapen dat destijds baanbrekend was. Het Glock-pistool was niet alleen lichter dan andere wapens, maar ook goedkoper en betrouwbaarder. Deze kenmerken maakten het wapen geliefd bij militairen en consumenten over de hele wereld.

Het Nederlandse, Britse en Franse leger maken gebruik van het Glock-pistool, en ook op de Amerikaanse consumentenmarkt is het pistool populair.

Succes en controverse

Gaston Glock behaalde veel succes met zijn bedrijf. In het afgelopen jaar draaide zijn wapenfabrikant GLOCK een winst van maar liefst 146 miljoen euro. Echter, in 1999 overleefde hij een moordaanslag, wat destijds veel aandacht trok in de media.

In 2011 kwam Gaston Glock opnieuw in het nieuws vanwege zijn heftige scheiding van zijn eerste vrouw. Dat jaar hertrouwde hij met Kathrin Tschikof, die 51 jaar jonger is dan hij. Sinds 2021 is Kathrin Tschikof de directeur van de wapenfabrikant, waarmee ze Gaston Glock opvolgde.

Erfenis van Gaston Glock

Met de dood van Gaston Glock komt er een einde aan een tijdperk van innovatie en controverses. Zijn nalatenschap zal voortleven in het succes van het Glock-pistool en het voortdurende beheer van de wapenfabrikant door zijn echtgenote.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Populair