Connect with us

Buitenland

Minister noemt aanvallen in Sierra Leone ‘mislukte staatsgreep’

Minister noemt aanvallen in Sierra Leone 'mislukte staatsgreep'
ANP/EPA

Staatsgreep in Sierra Leone: 20 doden en 1.890 gevangenen ontsnapt

Sierra Leone werd afgelopen weekend opgeschrikt door een reeks gewelddadige aanvallen die de autoriteiten nu bestempelen als een mislukte staatsgreep. Tijdens de aanvallen in de hoofdstad Freetown kwamen 20 mensen om het leven en wisten ongeveer 1.890 gevangenen te ontsnappen. Dit schokkende nieuws werd onthuld tijdens een persconferentie in Sierra Leone.

Voormalig president betrokken bij aanvallen

Volgens minister Chernor Bah en legerleider Patrick Lavahun waren vooral lijfwachten van de voormalige president Ernest Bai Koroma betrokken bij de aanvallen. Er wordt momenteel onderzocht of Bai Koroma zelf een rol heeft gespeeld in deze verontrustende gebeurtenissen. Bai Koroma was van 2007 tot 2018 de gekozen president van Sierra Leone en werd destijds gezien als hervormingsgezind en populair. Echter, in 2018 verbood de wet hem om voor een derde termijn aan de presidentsverkiezingen deel te nemen.

President Julius Maada Wonie Bio herkozen

Op dit moment is Julius Maada Wonie Bio de president van Sierra Leone. Hij werd in juni van dit jaar herkozen met officieel 56 procent van de stemmen. Echter, zowel de oppositiepartij als westerse waarnemers twijfelen aan de rechtmatigheid van de verkiezingen en verdenken de regering van fraude. Deze vermoedens hebben de spanningen in het West-Afrikaanse land sindsdien flink doen oplopen.

Freetown in lockdown na aanvallen

Na de aanvallen op meerdere plekken in Freetown ging de stad in lockdown. Naast de 20 doden en de vele ontsnapte gevangenen was ook een gevangenis in het centrum van de hoofdstad het doelwit van de aanvallers. Dit heeft gezorgd voor een aanzienlijke toename van de onveiligheid in het land.

Sierra Leone in beroering

De recente gebeurtenissen in Sierra Leone hebben tot grote onrust in het land geleid. De dreiging en onzekerheid over de stabiliteit van de regering baren zowel de inwoners van Sierra Leone als de internationale gemeenschap zorgen. De situatie is uiterst gespannen en er wordt gevreesd voor verdere escalatie van het geweld.

Internationale reacties

De internationale gemeenschap reageert bezorgd op de gebeurtenissen in Sierra Leone. Verschillende landen hebben hun steun uitgesproken voor de regering van Sierra Leone in haar streven naar stabiliteit en vrede. De Verenigde Naties hebben opgeroepen tot kalmte en dringen aan op een vreedzame oplossing voor de crisis.

De recente gebeurtenissen in Sierra Leone hebben het land in een crisis gestort. Met de aanvallen die naar verluidt deel uitmaken van een mislukte staatsgreep, de betrokkenheid van voormalig president Bai Koroma en de herverkiezing van president Julius Maada Wonie Bio, is de situatie in het land uiterst gespannen. De internationale gemeenschap heeft haar bezorgdheid geuit en roept op tot kalmte en een vreedzame oplossing voor de crisis. De ontwikkelingen in Sierra Leone zullen dan ook nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Op 28 december 2023 heeft storm Gerrit ernstige schade toegebracht aan delen van het Verenigd Koninkrijk, met name de Engelse stad Manchester. Duizenden huizen in Manchester zitten momenteel zonder stroom, als gevolg van een lokale tornado die ’s nachts door de stad trok.

Schade aan honderd huizen in Manchester

De krachtige storm heeft ongeveer honderd huizen beschadigd in het district Tameside, waar een tornado leidde tot stroomstoringen, afgerukte daken, omgewaaide bomen en ingestorte muurtjes.

Geen gewonden, maar meerdere mensen dakloos

Gelukkig zijn er geen gewonden gemeld als gevolg van de storm. Wel moesten meerdere mensen hun woningen verlaten vanwege de schade. In de buitenwijk Stalybridge raakten de woningen dusdanig beschadigd dat er eerst bouwkundig onderzoek moet plaatsvinden voordat het veilig is om terug te keren.

Verkeersproblemen en wateroverlast

Sinds de komst van storm Gerrit op woensdag hebben meerdere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk te kampen met problemen. Het trein- en wegverkeer is op meerdere plekken verstoord. Daarnaast werden maatregelen genomen tegen wateroverlast in Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland, maar overstromingen konden op verschillende plaatsen niet voorkomen worden.

Vliegtuigen stuiterend aan de grond op Londense luchthaven

Zelfs op de Londense luchthaven Heathrow hadden vliegtuigen moeite om veilig te landen, als gevolg van de harde wind die hen parten speelde.

Storm Gerrit vernoemd naar voormalig NOS-weerman

Opvallend genoeg is storm Gerrit vernoemd naar de bekende meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. In Nederland veroorzaakte de storm beperkte schade.

Bijzonder kerstcadeau voor Gerrit Hiemstra

Het is opmerkelijk dat de storm vernoemd is naar Gerrit Hiemstra, aangezien hij het als een bijzonder kerstcadeau zou kunnen beschouwen.

Volledige dekking van de gevolgen van storm Gerrit

Blijf op de hoogte van de gevolgen van storm Gerrit en volg de actuele ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. We zullen blijven rapporteren over de schade en de herstelwerkzaamheden na deze verwoestende storm.

Update: 1 dag geleden

Lees Verder

Buitenland

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen
AFP

Duizenden Argentijnen gaan de straat op om te protesteren tegen economische wetsvoorstellen van president Javier Milei

Op woensdag gingen duizenden Argentijnen de straat op in de hoofdstad Buenos Aires om te protesteren tegen een decreet dat is uitgevaardigd door president Javier Milei. Ze vinden de economische wetsvoorstellen die erin staan te ingrijpend. Milei wil bijvoorbeeld maximale huurprijzen afschaffen.

Het decreet van de nieuwe Argentijnse president schrapt of wijzigt in totaal meer dan 350 economische regels. Naast de afschaffing van maximale huurprijzen, maakt het ook een einde aan een aantal werknemersbeschermingen en schrapt wetten die consumenten beschermen tegen onrechtmatige prijsstijgingen.

Dit zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op de Argentijnen, gezien de jaarlijkse inflatie boven de 160 procent ligt, en 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De demonstranten zwaaiden met Argentijnse vlaggen en droegen spandoeken met de tekst: “Het thuisland is niet te koop.” Ze roepen de rechtbanken op om het decreet ongrondwettelijk te verklaren. Volgens de demonstranten tast het decreet de bescherming van werknemers en consumenten aan. Een paar maatschappelijke groeperingen hebben al een verzoek bij de rechtbank ingediend, terwijl de vakbonden de mars organiseerden.

Milei stuurde het pakket wetsvoorstellen die het decreet in werking moeten stellen eerder op woensdag naar het parlement. De zeer libertaire en radicaal-rechtse politicus is sinds 10 december in functie.

Wie is ‘de gek’ Milei?

De bekendste bijnaam van Milei is ‘El Loco’ (de gek), die ook populair is onder zijn aanhangers. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn explosieve woede-uitbarstingen op de middelbare school. In de jaren tachtig was hij een professioneel keeper, maar hij verliet de sport om te gaan studeren. Na zijn studie werkte hij als econoom. Milei heeft weinig goede vrienden, maar is wel heel close met zijn honden, die volgens hem zijn belangrijkste adviseurs zijn.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Buitenland

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd
Reuters

Op 27 december 2023 is de Oostenrijkse ingenieur Gaston Glock overleden. Glock staat bekend als de ontwerper van een van ’s werelds best verkochte handwapens, het Glock-pistool. Na een leven dat gekenmerkt werd door succes en controverse, overleed hij op de respectabele leeftijd van 94 jaar.

Het ontwerp van het Glock-pistool

In de jaren tachtig ontwierp Gaston Glock een wapen dat destijds baanbrekend was. Het Glock-pistool was niet alleen lichter dan andere wapens, maar ook goedkoper en betrouwbaarder. Deze kenmerken maakten het wapen geliefd bij militairen en consumenten over de hele wereld.

Het Nederlandse, Britse en Franse leger maken gebruik van het Glock-pistool, en ook op de Amerikaanse consumentenmarkt is het pistool populair.

Succes en controverse

Gaston Glock behaalde veel succes met zijn bedrijf. In het afgelopen jaar draaide zijn wapenfabrikant GLOCK een winst van maar liefst 146 miljoen euro. Echter, in 1999 overleefde hij een moordaanslag, wat destijds veel aandacht trok in de media.

In 2011 kwam Gaston Glock opnieuw in het nieuws vanwege zijn heftige scheiding van zijn eerste vrouw. Dat jaar hertrouwde hij met Kathrin Tschikof, die 51 jaar jonger is dan hij. Sinds 2021 is Kathrin Tschikof de directeur van de wapenfabrikant, waarmee ze Gaston Glock opvolgde.

Erfenis van Gaston Glock

Met de dood van Gaston Glock komt er een einde aan een tijdperk van innovatie en controverses. Zijn nalatenschap zal voortleven in het succes van het Glock-pistool en het voortdurende beheer van de wapenfabrikant door zijn echtgenote.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Populair