Connect with us

Tech

Meta aangeklaagd door Amerikaanse staten wegens schadelijke effecten van Instagram op jongeren

Meta aangeklaagd door Amerikaanse staten wegens schadelijke effecten van Instagram op jongeren

Amerikaanse staten zijn een rechtszaak begonnen tegen Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. De staten beschuldigen Meta ervan dat het bedrijf jongeren opzettelijk verslaafd maakt aan Instagram, met schadelijke gevolgen voor hun mentale en fysieke gezondheid.

Onder meer Californië, New York, Louisiana en Georgia doen mee aan de zaak. Volgens de aanklagers heeft Meta “ongekend gevaarlijke technologieën” ontwikkeld om jongeren te verleiden, te binden en uiteindelijk te verstoppen. Het doel hiervan is om zoveel mogelijk winst te maken, aldus de aanklagers.

“Meta heeft het publiek herhaaldelijk misleid over de aanzienlijke gevaren van zijn socialemediaplatforms”, zegt de aanklacht. “Het heeft de grote schade genegeerd die deze platforms hebben aangericht aan de mentale en fysieke gezondheid van de jeugd.”

Volgens de aanklagers heeft Meta onder meer de volgende technieken gebruikt om jongeren verslaafd te maken aan Instagram:

  • Suggestieve algoritmen: Instagram gebruikt algoritmen om gebruikers te laten zien wat ze waarschijnlijk leuk zullen vinden. Deze algoritmen worden speciaal aangepast aan jonge gebruikers, waardoor ze steeds meer geconfronteerd worden met inhoud die hen aantrekt.
  • Pushmeldingen: Instagram stuurt gebruikers voortdurend pushmeldingen, waardoor ze worden herinnerd om de app te openen.
  • Sociale druk: Instagram moedigt gebruikers aan om veel tijd op de app door te brengen door ze te laten zien hoeveel tijd hun vrienden en vriendinnen erop doorbrengen.

De aanklagers stellen dat deze technieken hebben geleid tot een aantal negatieve gevolgen voor jongeren, waaronder:

  • Eetstoornissen: 17 procent van de tienermeisjes zegt dat Instagram eetstoornissen verergert.
  • Suicidgedachten: 32 procent van de tieners zegt dat Instagram hun gedachten over zelfmoord heeft verergerd.
  • Gebrek aan slaap: Jongeren die veel tijd op Instagram doorbrengen, slapen minder.

Meta: we doen alles om jongeren te beschermen

Meta heeft in een reactie op de rechtszaak gezegd dat het bedrijf “de verantwoordelijkheid neemt voor de impact van zijn producten op jongeren”. Het bedrijf zegt al meer dan dertig hulpmiddelen te hebben ingevoerd om tieners en hun familie te helpen.

“We zijn teleurgesteld dat de staten deze weg hebben gekozen”, zegt Meta. “In plaats van samen te werken met bedrijven om duidelijke normen te creëren voor de vele apps die tieners gebruiken, hebben ze ervoor gekozen om ons aan te klagen.”

Meta zegt dat het zich zal verdedigen tegen de rechtszaak. Het bedrijf is van mening dat de aanklagers geen bewijs hebben dat Meta opzettelijk schade heeft berokkend aan jongeren.

Meta en Instagram zijn niet de enige socialemediaplatforms die worden bekritiseerd om hun effect op jongeren. Ook andere platforms, zoals TikTok en Snapchat, worden ervan beschuldigd dat ze jongeren verslaafd maken en schadelijk zijn voor hun mentale en fysieke gezondheid.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Uiterst rechtse Amerikaanse complotdenker Alex Jones terug op X

Uiterst rechtse Amerikaanse complotdenker Alex Jones terug op X
Getty Images

Alex Jones Keert Terug op X na Stemming Onder Gebruikers

De beruchte en uiterst rechtse Amerikaanse mediafiguur, activist en complotdenker Alex Jones maakt zijn terugkeer op X, nadat eigenaar Elon Musk een stemming had opgezet onder de gebruikers van het sociale medium. Zo’n 70 procent van de twee miljoen gebruikers die deelnamen aan de peiling stemden voor de terugkeer van Jones.

Jones werd in 2018 verbannen van X vanwege schending van de richtlijnen van het platform, en was ook niet meer te vinden op Facebook en YouTube. Musk heeft echter aangekondigd dat Jones weer welkom is op X, nadat het volk gesproken heeft.

De omstreden mediafiguur is vooral bekend als oprichter van de nieuwswebsite Infowars, waar hij verschillende samenzweringstheorieën heeft gepromoot. Zo heeft hij beweerd dat de aanslagen op het World Trade Center in New York op 11 september 2001 het gevolg waren van complotten, wat hem veel controverse heeft opgeleverd.

Jones heeft ook hoge schadevergoedingen moeten betalen vanwege niet-bewezen beweringen in zijn media. Zo beweerde hij dat de bloedige schietpartij in 2012 op een school in de Amerikaanse staat Connecticut in scène was gezet. Deze bewering resulteerde in een rechtszaak waarin Jones bijna een miljard euro aan schadevergoedingen moest uitkeren aan nabestaanden van de slachtoffers.

Met de terugkeer van Jones op X, roept dit vragen op over de positie van het sociale medium ten opzichte van omstreden figuren en de vrijheid van meningsuiting. De beslissing van Musk om Jones weer toe te laten op het platform heeft zeker de nodige controverse veroorzaakt.

De stem van de gebruikers lijkt echter zwaar te wegen in de besluitvorming van het platform, en dit opent mogelijk de deur voor andere omstreden figuren om terug te keren op sociale media, ondanks hun geschiedenis van controversiële standpunten en uitspraken.

Het is duidelijk dat de terugkeer van Alex Jones op X voor verdeelde reacties zal zorgen, en dat het debat over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting in relatie tot verantwoordelijkheid van platformen zoals X nog lang zal voortduren. Het is te hopen dat sociale media platforms zoals X deze kwesties zorgvuldig zullen blijven afwegen in het belang van hun gebruikers en de maatschappij als geheel.

Update: 3 weken geleden

Lees Verder

Tech

Rechter annuleert TikTok-verbod in Montana VS

Rechter annuleert TikTok-verbod in Montana VS
Vvandaag.nl

Federale rechter schort TikTok-verbod in Montana voorlopig op

Een federale rechter heeft voorlopig een streep gezet door het TikTok-verbod dat de Amerikaanse staat Montana had ingesteld. Het verbod, dat per januari zou ingaan, is in de rechtszaal aangevochten en tijdelijk opgeschort. De rechter oordeelde dat het verbod te ver gaat en in strijd is met de vrijheid van meningsuiting.

Het verbod in Montana gaat verder dan in andere Amerikaanse staten. In Montana zouden niet alleen overheidsfunctionarissen, maar ook degenen die het mogelijk maken om de app te downloaden of te gebruiken, zoals appwinkels, een boete van 10.000 dollar per dag kunnen krijgen. Hoewel gebruikers zelf niet beboet zouden worden, is de strenge aanpak van Montana door de rechter in twijfel getrokken.

Gouverneur Greg Gianforte van Montana verdedigt de wet met het argument dat een verbod nodig is om te voorkomen dat gevoelige data van Amerikanen in handen vallen van China, aangezien TikToks moederbedrijf ByteDance een Chinees bedrijf is. Ook bestaat de vrees dat China de app gebruikt om propaganda te verspreiden.

De rechtszaak is aangespannen door een groep content creators, mensen die hun geld verdienen met de app door bijvoorbeeld hun bedrijf te promoten of grappige filmpjes te maken. Zij zien het verbod als een bedreiging voor hun inkomsten en hebben samen met TikTok de zaak aanhangig gemaakt.

Hoewel de rechter voorlopig een streep heeft gezet door het verbod, is de juridische strijd nog niet beslecht. Het gaat om een tussenvonnis, waardoor partijen nog nieuwe informatie kunnen aanvoeren om hun standpunt te ondersteunen. De staat Montana heeft laten weten alle vertrouwen te hebben om de rechter alsnog te overtuigen en ervoor te zorgen dat “data van Montanans niet in handen vallen van de Chinese Communistische Partij”.

Het is duidelijk dat de juridische strijd rondom het TikTok-verbod in Montana nog niet voorbij is. De rechterlijke uitspraak heeft voorlopig de plannen van de staat om de app te verbieden stopgezet, maar de komende ontwikkelingen zullen bepalend zijn voor de toekomst van TikTok-gebruik in Montana.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Tech

ChatGPT: Bedrijven omarmen het, maar zijn ook terughoudend

ChatGPT: Bedrijven omarmen het, maar zijn ook terughoudend
Reuters

ChatGPT: Een jaar later en zijn impact op Nederlandse bedrijven

Het is bijna onvoorstelbaar, maar de geavanceerde tekstgenerator ChatGPT werd vandaag precies een jaar geleden online gezet door OpenAI als een klein onderzoeksproject. Intern ging dit bijna geruisloos voorbij en wist lang niet iedereen hier van af. Echter, nu is de impact niet te onderschatten.

Impact van ChatGPT op Nederlandse bedrijven

Volgens onderzoek van Deloitte gebruikt ongeveer een op de drie Nederlanders wel eens een generatieve AI-tool zoals ChatGPT. Van het onderwijs tot de mediawereld en het bedrijfsleven, iedereen heeft er op de een of andere manier mee te maken gekregen. Voor de zomer bleek al dat het bedrijfsleven druk aan het experimenteren is met toepassingen zoals ChatGPT.

Doorzetten of wachten

Roy Ikink, die de technologieafdeling van adviesbureau Accenture in Nederland leidt, zegt dat bedrijven nu op een kantelpunt zijn beland waar ze weten wat er mogelijk is en wat de begrenzingen zijn. De vraag waar zij nu voor staan is: durven ze op te schalen, of wachten ze nog een jaar? Veel bedrijven maken nog niet direct van ChatGPT gebruik, maar wel van de technologie erachter via Microsoft. Daarbij wordt generatieve AI onder meer toegepast bij de klantenservice, bijvoorbeeld door ABN Amro en verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden. Het bespaart tijd en maakt dat medewerkers zich kunnen focussen op het gesprek.

Doel: een slimme chatbot

Tjerrie Smit, hoofd AI bij NN Group, zegt dat NN Group bezig is met het testen van een ‘super’ Wikipedia, in feite een kennisbank waar je alles aan kunt vragen. Andere bedrijven zoals Heineken zijn meer terughoudend en zitten nog in de experimenteerfase. Zij willen eerst leren hoe de algoritmes werken voordat zij op grote schaal gaan toepassen.

Geen marketingmateriaal maken met AI

Heineken test met het samenvatten van grote hoeveelheden documenten, intern vraag en antwoord via chatbot, en het bundelen van feedback van klanten met behulp van AI. Heineken zou ook marketingmateriaal, denk aan posters, kunnen laten genereren door AI. Echter, het bedrijf doet dit heel bewust niet vanwege mogelijke beschuldigingen van plagiaat. Bedrijven zijn duidelijk terughoudend, mede vanwege het grote risico dat hen op het spel staat.

Leunen op Microsoft

In elk geval zullen de bedrijven zwaar leunen op Microsoft, dat in de afgelopen jaren hofleverancier is geworden voor het bedrijfsleven voor kantoorprogramma’s, met de toevoeging van communicatieplatform Teams tijdens de coronacrisis. Nu staat de techgigant op het punt nog onmisbaarder – en daarmee machtiger – te worden. Met de toenemende impact van generatieve AI-technologieën zoals ChatGPT op Nederlandse bedrijven, is het duidelijk dat deze ontwikkelingen een blijvende invloed zullen hebben op de manier waarop bedrijven opereren en innoveren.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Populair