Connect with us

Cultuur & Media

Jubileumeditie Top 2000 geopend met traditionele mash-up

Jubileumeditie Top 2000 geopend met traditionele mash-up

De Top 2000 van Radio 2 is van start gegaan met een knallende openingsshow waarbij Dj Bart Arens meerdere muzieknummers combineerde tot één mash-up. Vervolgens draaide Radio 2-dj Jeroen van Inkel de eerste plaat van de officiële Top 2000: “New Yorkse minuut” van Don Henley.

Dit jaar is de Top 2000 extra speciaal vanwege het 25-jarig bestaan, met eenmalig vijfhonderd extra nummers toegevoegd aan de lijst. Deze extra nummers, van 2001 tot en met 2500, waren tussen 11 en 15 december te horen.

Het spannendste moment van de Top 2000 is natuurlijk de onthulling van de nummer één. Ook dit jaar staat “Bohemian Rhapsody” van de Britse rockband Queen op de hoogste positie. Het nummer zal vlak voor de jaarwisseling worden ingezet om het jaar 2024 in te luiden. De top tien van de lijst is dit jaar hetzelfde als vorig jaar, met “Achtbaan” van Danny Vera op de tweede plek en “Hotel California” van de Eagles op de derde plek.

Een opvallend aspect van de lijst dit jaar is het grote aantal Nederlandse nummers. Maar liefst 381 liedjes van eigen bodem zijn opgenomen in de lijst. Het nummer “Stiekem” van Maan en Goldband komt binnen op de hoogste positie voor Nederlandstalige nummers, namelijk plek 180.

Kortom, de Top 2000 van Radio 2 belooft weer een bijzondere lijst te worden met een mix van klassiekers en verrassende nieuwkomers. Blijf op de hoogte van al het nieuws en ontwikkelingen rondom de Top 2000 door onze website in de gaten te houden.

Update: 7 dagen geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Botticelli schilderij jarenlang in familie woonkamer

Botticelli schilderij jarenlang in familie woonkamer
Getty Images

Verloren schilderij van Botticelli na ruim 50 jaar gevonden in Italiaanse woonkamer

Het nieuws uit Napels, Italië, heeft de kunstwereld verrast toen een vermist schilderij van de beroemde vijftiende-eeuwse kunstenaar Sandro Botticelli na ruim vijftig jaar weer ontdekt werd in een woonkamer van een familie. Het doek, genaamd Madonna en kind, heeft een geschatte waarde van ruim 100 miljoen euro en wordt door kunsthistorici beschouwd als een object van groot cultureel belang.

Schilderij in slechte staat en onderzoek naar rechtmatige eigenaar

Volgens de politietak voor cultureel erfgoed is het schilderij in slechte staat en vereist het dringend restauratie. Bovendien wordt momenteel onderzocht of de familie die het schilderij in bezit heeft, de rechtmatige eigenaar is. Het kunstwerk van Botticelli mag in privébezit zijn, mits de eigenaar voor de veiligheid, zorg en het beheer van het object kan zorgen.

Geschiedenis van het schilderij

Kunsthistorici beweren dat het schilderij oorspronkelijk door Botticelli aan Paus Sixtus IV is gedoneerd. De paus schonk het op zijn beurt aan een dorpskerk van Santa Maria la Carità, dat tegenwoordig een voorstad van Napels is. Het kerkje leende het Boticelli-schilderij vervolgens uit aan een familie, die het eeuwenlang in beheer heeft gehad.

Vijftig jaar zoekgeraakt

Het schilderij was ruim vijftig jaar zoek, maar recentelijk ontdekten de autoriteiten dat de inspectie voor cultureel erfgoed niet alleen wist waar het doek hing, maar ook regelmatig bij de familie langs was gegaan om te controleren of het er nog was. “Om onduidelijke redenen gebeurde dat de afgelopen vijftig jaar niet meer. Daardoor leek het schilderij zoek. Toen besloten we maar eens langs te gaan”, zegt Massimiliano Croce van de politietak voor cultureel erfgoed.

Restauratie en tentoonstelling

Na restauratie zal het schilderij Madonna en kind tentoongesteld worden in Napels. Het doek wordt beschouwd als een van de laatste werken van Botticelli.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Cultuur & Media

Guust Flater is terug! Nieuw album van de stuntelende kantoorklerk

Guust Flater is terug! Nieuw album van de stuntelende kantoorklerk

Na een lange afwezigheid is Guust Flater, de beroemde stuntelende kantoorklerk, vandaag terug in de winkels. Het nieuwe album, getiteld “Flater slaat weer toe”, is het werk van de Canadese tekenaar Marc Delafontaine.

De terugkeer van Guust Flater was aanvankelijk omgeven in controverse. De dochter van de overleden tekenaar André Franquin, die de strip in 1957 creëerde, probeerde de publicatie van de nieuwe albums te verbieden. Ze was van mening dat de nieuwe tekenaar niet in staat was om het personage op een juiste manier te vertegenwoordigen.

De rechter besliste echter in het voordeel van Dupuis, de uitgever van de Guust Flater-strips. Isabelle Franquin heeft wel het recht om vooraf alle tekeningen en grappen te keuren.

Delaf is een groot fan van Franquin en heeft zich jarenlang voorbereid op de taak om Guust Flater voort te zetten. Hij heeft urenlang tekeningen en schetsen van Franquin bestudeerd om de stijl zo goed mogelijk te leren.

Guust Flater is terug! Nieuw album van de stuntelende kantoorklerk

Het resultaat is een album dat perfect past in de traditie van de Guust Flater-strips. De tekeningen zijn prachtig en de humor is geestig en vol zelfspot.

Guust Flater is een van de meest populaire stripfiguren van België. De strip werd in meer dan 20 talen vertaald en er werden meer dan 30 miljoen albums van verkocht.

De terugkeer van Guust Flater is goed nieuws voor alle fans van de strip. De nieuwe albums zijn een feest voor het oog en voor het hart.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Populair