Connect with us

Buitenland

Israël kende ruim een jaar aanvalsplannen Hamas

Israël kende ruim een jaar aanvalsplannen Hamas
ANP/EPA

Israëlische veiligheidsdiensten wisten een jaar voor de aanval van Hamas af

Uit interne documenten en e-mails blijkt dat de Israëlische veiligheidsdiensten ruim een jaar voor de aanval van Hamas al op de hoogte waren van de plannen. De plannen, die door Hamas als “te ambitieus” werden afgedaan, werden niet serieus genomen door de autoriteiten. De aanvalsplannen van Hamas, die door de groep waren samengevat in een stappenplan van veertig bladzijden genaamd “De muur van Jericho”, bevatten gedetailleerde informatie over de IDF en beschreven een nauwkeurig uitgedachte aanval zonder specifieke datum. Ondanks waarschuwingen en hindertrainingen van Hamas werden de zorgen van tafel geschoven, met als gevolg dat 7 oktober de dodelijkste dag in de geschiedenis van Israël werd.

Hamas had aanval heel precies uitgedacht

Volgens de Israëlische autoriteiten was het voor Hamas “te moeilijk” om het plan uit te voeren. Het idee dat Hamas het plan niet zou durven en kunnen uitvoeren, was diepgeworteld bij de Israëlische autoriteiten. Het plan omvatte het overweldigen van militaire vestingen en bases rond de Gazastrook en het innemen van Israëlische steden. Deskundigen en de legerleiding konden echter niet volledig beoordelen of het plan volledig was en op welke manier het wel of niet zou worden doorgezet.

Ook latere waarschuwingen van tafel geschoven

Drie maanden voor de aanval voerde Hamas dagenlange trainingen uit die volledig overeenkwamen met de inhoud van het stappenplan “De muur van Jericho”. Ondanks deze trainingen werden de zorgen van tafel geschoven. Ambtenaren hebben toegegeven dat ze de waarschuwingen niet serieus hebben genomen. Volgens berichtgeving in de krant had het serieus nemen van de waarschuwingen aanvallen kunnen afzwakken of zelfs voorkomen. Het document legt het falen van de Israëlische inlichtingendienst pijnlijk bloot. Functionarissen beschouwen het nalaten als het “ergste falen sinds 1973”.

Het conflict uitgelegd

Het Israëlische leger (IDF) en de inlichtingendiensten kregen een uitgebreid stappenplan van veertig bladzijden van Hamas aangereikt, genaamd “De muur van Jericho”. Het plan bevatte gedetailleerde informatie over de IDF en beschreef een nauwkeurig uitgedachte aanval zonder specifieke datum. Na meerdere waarschuwingen en trainingen van Hamas, die volledig overeenkwamen met de inhoud van het stappenplan, werden de zorgen van tafel geschoven. Het document legt het falen van de Israëlische inlichtingendienst pijnlijk bloot en wordt beschouwd als het “ergste falen sinds 1973” door functionarissen.

De impact van het falen van de Israëlische veiligheidsdiensten

Het falen van de Israëlische veiligheidsdiensten heeft geleid tot de dodelijkste dag in de geschiedenis van Israël op 7 oktober. Het niet serieus nemen van de plannen en waarschuwingen van Hamas heeft de autoriteiten in een kwetsbare positie gebracht en heeft de geloofwaardigheid van de veiligheidsdiensten aangetast. Het leger en de veiligheidsdienst weigeren commentaar te geven op de bevindingen, wat meer vragen oproept over de verantwoordelijkheid en de aanpak van veiligheidskwesties in Israël.

Conclusie

De onthulling dat de Israëlische veiligheidsdiensten ruim een jaar op de hoogte waren van de aanvalsplannen van Hamas werpt een schaduw op de autoriteiten en roept vragen op over de veiligheidssituatie in Israël. Het gebrek aan actie en het nalaten om de plannen serieus te nemen, heeft geleid tot ernstige gevolgen en heeft het vertrouwen in de veiligheidsdiensten geschaad. Het is duidelijk dat er verder onderzoek en verantwoording nodig is om de veiligheid en stabiliteit in Israël te waarborgen. De autoriteiten moeten lering trekken uit dit falen en stappen ondernemen om de veiligheid en het vertrouwen van de bevolking te herstellen.

Update: 4 weken geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Op 28 december 2023 heeft storm Gerrit ernstige schade toegebracht aan delen van het Verenigd Koninkrijk, met name de Engelse stad Manchester. Duizenden huizen in Manchester zitten momenteel zonder stroom, als gevolg van een lokale tornado die ’s nachts door de stad trok.

Schade aan honderd huizen in Manchester

De krachtige storm heeft ongeveer honderd huizen beschadigd in het district Tameside, waar een tornado leidde tot stroomstoringen, afgerukte daken, omgewaaide bomen en ingestorte muurtjes.

Geen gewonden, maar meerdere mensen dakloos

Gelukkig zijn er geen gewonden gemeld als gevolg van de storm. Wel moesten meerdere mensen hun woningen verlaten vanwege de schade. In de buitenwijk Stalybridge raakten de woningen dusdanig beschadigd dat er eerst bouwkundig onderzoek moet plaatsvinden voordat het veilig is om terug te keren.

Verkeersproblemen en wateroverlast

Sinds de komst van storm Gerrit op woensdag hebben meerdere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk te kampen met problemen. Het trein- en wegverkeer is op meerdere plekken verstoord. Daarnaast werden maatregelen genomen tegen wateroverlast in Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland, maar overstromingen konden op verschillende plaatsen niet voorkomen worden.

Vliegtuigen stuiterend aan de grond op Londense luchthaven

Zelfs op de Londense luchthaven Heathrow hadden vliegtuigen moeite om veilig te landen, als gevolg van de harde wind die hen parten speelde.

Storm Gerrit vernoemd naar voormalig NOS-weerman

Opvallend genoeg is storm Gerrit vernoemd naar de bekende meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. In Nederland veroorzaakte de storm beperkte schade.

Bijzonder kerstcadeau voor Gerrit Hiemstra

Het is opmerkelijk dat de storm vernoemd is naar Gerrit Hiemstra, aangezien hij het als een bijzonder kerstcadeau zou kunnen beschouwen.

Volledige dekking van de gevolgen van storm Gerrit

Blijf op de hoogte van de gevolgen van storm Gerrit en volg de actuele ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. We zullen blijven rapporteren over de schade en de herstelwerkzaamheden na deze verwoestende storm.

Update: 1 dag geleden

Lees Verder

Buitenland

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen
AFP

Duizenden Argentijnen gaan de straat op om te protesteren tegen economische wetsvoorstellen van president Javier Milei

Op woensdag gingen duizenden Argentijnen de straat op in de hoofdstad Buenos Aires om te protesteren tegen een decreet dat is uitgevaardigd door president Javier Milei. Ze vinden de economische wetsvoorstellen die erin staan te ingrijpend. Milei wil bijvoorbeeld maximale huurprijzen afschaffen.

Het decreet van de nieuwe Argentijnse president schrapt of wijzigt in totaal meer dan 350 economische regels. Naast de afschaffing van maximale huurprijzen, maakt het ook een einde aan een aantal werknemersbeschermingen en schrapt wetten die consumenten beschermen tegen onrechtmatige prijsstijgingen.

Dit zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op de Argentijnen, gezien de jaarlijkse inflatie boven de 160 procent ligt, en 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De demonstranten zwaaiden met Argentijnse vlaggen en droegen spandoeken met de tekst: “Het thuisland is niet te koop.” Ze roepen de rechtbanken op om het decreet ongrondwettelijk te verklaren. Volgens de demonstranten tast het decreet de bescherming van werknemers en consumenten aan. Een paar maatschappelijke groeperingen hebben al een verzoek bij de rechtbank ingediend, terwijl de vakbonden de mars organiseerden.

Milei stuurde het pakket wetsvoorstellen die het decreet in werking moeten stellen eerder op woensdag naar het parlement. De zeer libertaire en radicaal-rechtse politicus is sinds 10 december in functie.

Wie is ‘de gek’ Milei?

De bekendste bijnaam van Milei is ‘El Loco’ (de gek), die ook populair is onder zijn aanhangers. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn explosieve woede-uitbarstingen op de middelbare school. In de jaren tachtig was hij een professioneel keeper, maar hij verliet de sport om te gaan studeren. Na zijn studie werkte hij als econoom. Milei heeft weinig goede vrienden, maar is wel heel close met zijn honden, die volgens hem zijn belangrijkste adviseurs zijn.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Buitenland

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd
Reuters

Op 27 december 2023 is de Oostenrijkse ingenieur Gaston Glock overleden. Glock staat bekend als de ontwerper van een van ’s werelds best verkochte handwapens, het Glock-pistool. Na een leven dat gekenmerkt werd door succes en controverse, overleed hij op de respectabele leeftijd van 94 jaar.

Het ontwerp van het Glock-pistool

In de jaren tachtig ontwierp Gaston Glock een wapen dat destijds baanbrekend was. Het Glock-pistool was niet alleen lichter dan andere wapens, maar ook goedkoper en betrouwbaarder. Deze kenmerken maakten het wapen geliefd bij militairen en consumenten over de hele wereld.

Het Nederlandse, Britse en Franse leger maken gebruik van het Glock-pistool, en ook op de Amerikaanse consumentenmarkt is het pistool populair.

Succes en controverse

Gaston Glock behaalde veel succes met zijn bedrijf. In het afgelopen jaar draaide zijn wapenfabrikant GLOCK een winst van maar liefst 146 miljoen euro. Echter, in 1999 overleefde hij een moordaanslag, wat destijds veel aandacht trok in de media.

In 2011 kwam Gaston Glock opnieuw in het nieuws vanwege zijn heftige scheiding van zijn eerste vrouw. Dat jaar hertrouwde hij met Kathrin Tschikof, die 51 jaar jonger is dan hij. Sinds 2021 is Kathrin Tschikof de directeur van de wapenfabrikant, waarmee ze Gaston Glock opvolgde.

Erfenis van Gaston Glock

Met de dood van Gaston Glock komt er een einde aan een tijdperk van innovatie en controverses. Zijn nalatenschap zal voortleven in het succes van het Glock-pistool en het voortdurende beheer van de wapenfabrikant door zijn echtgenote.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Populair