Connect with us

Buitenland

Israël en Hamas respecteren gevechtspauze, humanitaire hulp in Gaza

Israël en Hamas respecteren gevechtspauze, humanitaire hulp in Gaza

Eerste Humanitaire Hulp Bereikt de Gazastrook na Begin Staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas

Israël en Hamas hebben de wapens neergelegd om humanitaire hulp mogelijk te maken, aangezien de eerste vrachtwagens met diesel en gas vanuit Egypte de Gazastrook zijn binnengereden. Dit markeert het begin van een vierdaagse gevechtspauze na weken van intense gevechten tussen de twee partijen.

Aanvankelijk had Israël de leveringen van brandstof en andere benodigdheden tegengehouden uit angst dat deze in handen van Hamas zouden vallen. Echter heeft het Israëlische ministerie van Defensie toestemming gegeven voor noodhulp, op voorwaarde dat deze alleen voor humanitaire doeleinden zou worden gebruikt.

Egypte heeft beloofd om dagelijks 130.000 liter diesel en tweehonderd vrachtwagens met hulp te leveren aan Palestijnen in de Gazastrook tijdens de gevechtspauze. Dit is een welkome ontwikkeling voor de inwoners van het gebied, die te lijden hebben gehad onder de aanzienlijke beperkingen op de toegang tot basisbenodigdheden.

Palestijnse commissaris: ‘Israël laat vrijdag 39 personen vrij’

Naast de humanitaire hulp is er ook vooruitgang geboekt bij het vrijlaten van gevangenen. Volgens de Palestijnse gevangenencommissaris Qadura Fares zal Israël vrijdag 39 personen vrijlaten, waaronder 24 vrouwen en vijftien tienerjongens. Hoewel Israël dit nog niet heeft bevestigd, wordt verwacht dat Hamas op dezelfde dag dertien Israëliërs zal vrijlaten. In totaal zullen de komende dagen 150 Palestijnen worden vrijgelaten.

De vrijlating van gevangenen is een belangrijke stap in het proces van verzoening en kan bijdragen aan het verminderen van de spanningen tussen Israël en Hamas. Echter is het nog niet duidelijk of de Nederlands-Israëlische gijzelaar Ofir Engel ook in aanmerking komt voor vrijlating. Zijn opa heeft aangegeven dat hij heeft vernomen dat Ofir niet op vrijdag zal worden vrijgelaten, maar deze informatie is nog niet bevestigd door de betrokken partijen.

Het conflict uitgelegd

Het Israëlisch-Palestijnse conflict heeft een lange geschiedenis en wordt gekenmerkt door diepgewortelde politieke en religieuze spanningen. De recente escalatie van het geweld heeft geleid tot aanzienlijke menselijke en materiële schade, en de behoefte aan humanitaire hulp is dringender dan ooit.

De hoop dat het staakt-het-vuren en de vrijlating van gevangenen zullen leiden tot een duurzame vrede in de regio is groot. Echter is er nog veel werk te verrichten om de diepgewortelde kwesties aan te pakken en te streven naar een rechtvaardige en vreedzame oplossing voor alle betrokken partijen.

Dit nieuws is gebaseerd op informatie verstrekt door Reuters. We zullen dit artikel updaten naarmate er meer ontwikkelingen plaatsvinden.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Op 28 december 2023 heeft storm Gerrit ernstige schade toegebracht aan delen van het Verenigd Koninkrijk, met name de Engelse stad Manchester. Duizenden huizen in Manchester zitten momenteel zonder stroom, als gevolg van een lokale tornado die ’s nachts door de stad trok.

Schade aan honderd huizen in Manchester

De krachtige storm heeft ongeveer honderd huizen beschadigd in het district Tameside, waar een tornado leidde tot stroomstoringen, afgerukte daken, omgewaaide bomen en ingestorte muurtjes.

Geen gewonden, maar meerdere mensen dakloos

Gelukkig zijn er geen gewonden gemeld als gevolg van de storm. Wel moesten meerdere mensen hun woningen verlaten vanwege de schade. In de buitenwijk Stalybridge raakten de woningen dusdanig beschadigd dat er eerst bouwkundig onderzoek moet plaatsvinden voordat het veilig is om terug te keren.

Verkeersproblemen en wateroverlast

Sinds de komst van storm Gerrit op woensdag hebben meerdere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk te kampen met problemen. Het trein- en wegverkeer is op meerdere plekken verstoord. Daarnaast werden maatregelen genomen tegen wateroverlast in Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland, maar overstromingen konden op verschillende plaatsen niet voorkomen worden.

Vliegtuigen stuiterend aan de grond op Londense luchthaven

Zelfs op de Londense luchthaven Heathrow hadden vliegtuigen moeite om veilig te landen, als gevolg van de harde wind die hen parten speelde.

Storm Gerrit vernoemd naar voormalig NOS-weerman

Opvallend genoeg is storm Gerrit vernoemd naar de bekende meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. In Nederland veroorzaakte de storm beperkte schade.

Bijzonder kerstcadeau voor Gerrit Hiemstra

Het is opmerkelijk dat de storm vernoemd is naar Gerrit Hiemstra, aangezien hij het als een bijzonder kerstcadeau zou kunnen beschouwen.

Volledige dekking van de gevolgen van storm Gerrit

Blijf op de hoogte van de gevolgen van storm Gerrit en volg de actuele ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. We zullen blijven rapporteren over de schade en de herstelwerkzaamheden na deze verwoestende storm.

Update: 16 uur geleden

Lees Verder

Buitenland

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen
AFP

Duizenden Argentijnen gaan de straat op om te protesteren tegen economische wetsvoorstellen van president Javier Milei

Op woensdag gingen duizenden Argentijnen de straat op in de hoofdstad Buenos Aires om te protesteren tegen een decreet dat is uitgevaardigd door president Javier Milei. Ze vinden de economische wetsvoorstellen die erin staan te ingrijpend. Milei wil bijvoorbeeld maximale huurprijzen afschaffen.

Het decreet van de nieuwe Argentijnse president schrapt of wijzigt in totaal meer dan 350 economische regels. Naast de afschaffing van maximale huurprijzen, maakt het ook een einde aan een aantal werknemersbeschermingen en schrapt wetten die consumenten beschermen tegen onrechtmatige prijsstijgingen.

Dit zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op de Argentijnen, gezien de jaarlijkse inflatie boven de 160 procent ligt, en 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De demonstranten zwaaiden met Argentijnse vlaggen en droegen spandoeken met de tekst: “Het thuisland is niet te koop.” Ze roepen de rechtbanken op om het decreet ongrondwettelijk te verklaren. Volgens de demonstranten tast het decreet de bescherming van werknemers en consumenten aan. Een paar maatschappelijke groeperingen hebben al een verzoek bij de rechtbank ingediend, terwijl de vakbonden de mars organiseerden.

Milei stuurde het pakket wetsvoorstellen die het decreet in werking moeten stellen eerder op woensdag naar het parlement. De zeer libertaire en radicaal-rechtse politicus is sinds 10 december in functie.

Wie is ‘de gek’ Milei?

De bekendste bijnaam van Milei is ‘El Loco’ (de gek), die ook populair is onder zijn aanhangers. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn explosieve woede-uitbarstingen op de middelbare school. In de jaren tachtig was hij een professioneel keeper, maar hij verliet de sport om te gaan studeren. Na zijn studie werkte hij als econoom. Milei heeft weinig goede vrienden, maar is wel heel close met zijn honden, die volgens hem zijn belangrijkste adviseurs zijn.

Update: 3 dagen geleden

Lees Verder

Buitenland

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd
Reuters

Op 27 december 2023 is de Oostenrijkse ingenieur Gaston Glock overleden. Glock staat bekend als de ontwerper van een van ’s werelds best verkochte handwapens, het Glock-pistool. Na een leven dat gekenmerkt werd door succes en controverse, overleed hij op de respectabele leeftijd van 94 jaar.

Het ontwerp van het Glock-pistool

In de jaren tachtig ontwierp Gaston Glock een wapen dat destijds baanbrekend was. Het Glock-pistool was niet alleen lichter dan andere wapens, maar ook goedkoper en betrouwbaarder. Deze kenmerken maakten het wapen geliefd bij militairen en consumenten over de hele wereld.

Het Nederlandse, Britse en Franse leger maken gebruik van het Glock-pistool, en ook op de Amerikaanse consumentenmarkt is het pistool populair.

Succes en controverse

Gaston Glock behaalde veel succes met zijn bedrijf. In het afgelopen jaar draaide zijn wapenfabrikant GLOCK een winst van maar liefst 146 miljoen euro. Echter, in 1999 overleefde hij een moordaanslag, wat destijds veel aandacht trok in de media.

In 2011 kwam Gaston Glock opnieuw in het nieuws vanwege zijn heftige scheiding van zijn eerste vrouw. Dat jaar hertrouwde hij met Kathrin Tschikof, die 51 jaar jonger is dan hij. Sinds 2021 is Kathrin Tschikof de directeur van de wapenfabrikant, waarmee ze Gaston Glock opvolgde.

Erfenis van Gaston Glock

Met de dood van Gaston Glock komt er een einde aan een tijdperk van innovatie en controverses. Zijn nalatenschap zal voortleven in het succes van het Glock-pistool en het voortdurende beheer van de wapenfabrikant door zijn echtgenote.

Update: 3 dagen geleden

Lees Verder

Populair