Connect with us

Buitenland

Israël en Hamas naderen verlenging van gevechtspauze volgens Egypte en Qatar

Israël en Hamas naderen verlenging van gevechtspauze volgens Egypte en Qatar
AFP

Vierdaagse Wapenstilstand tussen Israël en Hamas Mogelijk Verlengd, Maar Onder Voorwaarden

De huidige gevechtspauze tussen Israël en Hamas, die vrijdag om 6.00 uur (Nederlandse tijd) is ingegaan, zal naar verwachting maandag aflopen. Echter, Egypte en Qatar hebben laten weten dat er mogelijk een verlenging van twee dagen in zicht is, zij het onder bepaalde voorwaarden. Hier is een overzicht van de stand van zaken in het conflictgebied.

NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft op maandag de partijen opgeroepen om het staakt-het-vuren te verlengen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat Hamas meer gijzelaars vrijlaat en dat er meer hulp kan worden geboden aan Palestijnse burgers. Andere westerse bondgenoten van Israël hebben soortgelijke oproepen gedaan.

Stoltenberg heeft ook Iran opgeroepen om handlangers zoals Hamas en Hezbollah “in toom te houden”. Hij benadrukte dat deze bewegingen aanzienlijke financiële steun ontvangen van Iran om de strijd tegen Israël en het Westen te voeren.

Israël en Hamas hebben beide aangegeven de gevechtspauze te willen verlengen, maar dan wel onder specifieke voorwaarden. Israël eist dat Hamas na maandag nog eens vijftig gijzelaars vrijlaat. De Israëlische regering heeft verklaard dat het Hamas een “optie” heeft geboden voor een verlenging, maar heeft niet aangegeven voor hoeveel dagen dit zou zijn.

Hoewel Israël aanvankelijk had geëist dat er meer gijzelaars zouden worden vrijgelaten, lijkt het nu akkoord te gaan met minder vrijlatingen. Egypte en Qatar, die eerder hebben bemiddeld bij de wapenstilstand tussen de beide partijen, stellen dat er een overeenkomst is bereikt voor een verlenging van twee dagen. Gedurende deze dagen zouden er twintig Israëlische gijzelaars en zestig Palestijnen worden vrijgelaten.

Op maandag zijn er echter nog geen gevangenen vrijgelaten, en er zijn onderhandelingen gaande tussen Israël en Hamas. Voorafgaand aan de vierdaagse wapenstilstand hadden Israël en Hamas afgesproken om aan beide zijden vrouwen en kinderen vrij te laten. Hamas zou 50 Israëliërs vrijlaten, terwijl Israël 150 Palestijnen in vrijheid zou stellen.

In de afgelopen dagen heeft Hamas 58 gijzelaars vrijgelaten, waaronder Thaise burgers en een Filipijn. Israël heeft op zijn beurt 117 Palestijnen vrijgelaten. Er wordt verwacht dat er maandag nog een gevangenenruil zal plaatsvinden, maar volgens Israëlische media is er nog onenigheid tussen Israël en Hamas over de precieze aantallen gijzelaars die zullen worden vrijgelaten.

Egypte meldt te verwachten dat Hamas maandag nog elf Israëliërs zal vrijlaten. Het land geeft aan dat er nog onderhandelingen gaande zijn over de vrijlating van 33 Palestijnen op maandag. De exacte aantallen die zullen worden vrijgelaten zijn dus afhankelijk van de uitkomst van deze onderhandelingen.

Het conflict uitgelegd

Het conflict tussen Israël en Hamas is een langlopende strijd in het Midden-Oosten, waarbij beide partijen vastberaden zijn om hun belangen te verdedigen. Hoewel wapenstilstanden en gevechtspauzes af en toe voor tijdelijke verlichting zorgen, blijven de diepgewortelde grieven en politieke geschillen bestaan.

Bij het zoeken naar een duurzame oplossing voor deze kwestie is het van cruciaal belang dat de belangen en veiligheid van alle betrokken partijen serieus worden genomen. De internationale gemeenschap speelt een belangrijke rol in het aanmoedigen van dialoog, wederzijds begrip en respect voor de rechten van alle mensen in de regio.

De huidige onderhandelingen over de mogelijke verlenging van de gevechtspauze tussen Israël en Hamas zijn van cruciaal belang voor het voorkomen van verdere escalatie van het conflict en het beschermen van de levens van onschuldige burgers aan beide zijden. Het succes van deze gesprekken kan mogelijk de weg vrijmaken voor constructieve en vreedzame relaties in de regio op de lange termijn.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Op 28 december 2023 heeft storm Gerrit ernstige schade toegebracht aan delen van het Verenigd Koninkrijk, met name de Engelse stad Manchester. Duizenden huizen in Manchester zitten momenteel zonder stroom, als gevolg van een lokale tornado die ’s nachts door de stad trok.

Schade aan honderd huizen in Manchester

De krachtige storm heeft ongeveer honderd huizen beschadigd in het district Tameside, waar een tornado leidde tot stroomstoringen, afgerukte daken, omgewaaide bomen en ingestorte muurtjes.

Geen gewonden, maar meerdere mensen dakloos

Gelukkig zijn er geen gewonden gemeld als gevolg van de storm. Wel moesten meerdere mensen hun woningen verlaten vanwege de schade. In de buitenwijk Stalybridge raakten de woningen dusdanig beschadigd dat er eerst bouwkundig onderzoek moet plaatsvinden voordat het veilig is om terug te keren.

Verkeersproblemen en wateroverlast

Sinds de komst van storm Gerrit op woensdag hebben meerdere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk te kampen met problemen. Het trein- en wegverkeer is op meerdere plekken verstoord. Daarnaast werden maatregelen genomen tegen wateroverlast in Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland, maar overstromingen konden op verschillende plaatsen niet voorkomen worden.

Vliegtuigen stuiterend aan de grond op Londense luchthaven

Zelfs op de Londense luchthaven Heathrow hadden vliegtuigen moeite om veilig te landen, als gevolg van de harde wind die hen parten speelde.

Storm Gerrit vernoemd naar voormalig NOS-weerman

Opvallend genoeg is storm Gerrit vernoemd naar de bekende meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. In Nederland veroorzaakte de storm beperkte schade.

Bijzonder kerstcadeau voor Gerrit Hiemstra

Het is opmerkelijk dat de storm vernoemd is naar Gerrit Hiemstra, aangezien hij het als een bijzonder kerstcadeau zou kunnen beschouwen.

Volledige dekking van de gevolgen van storm Gerrit

Blijf op de hoogte van de gevolgen van storm Gerrit en volg de actuele ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. We zullen blijven rapporteren over de schade en de herstelwerkzaamheden na deze verwoestende storm.

Update: 1 dag geleden

Lees Verder

Buitenland

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen
AFP

Duizenden Argentijnen gaan de straat op om te protesteren tegen economische wetsvoorstellen van president Javier Milei

Op woensdag gingen duizenden Argentijnen de straat op in de hoofdstad Buenos Aires om te protesteren tegen een decreet dat is uitgevaardigd door president Javier Milei. Ze vinden de economische wetsvoorstellen die erin staan te ingrijpend. Milei wil bijvoorbeeld maximale huurprijzen afschaffen.

Het decreet van de nieuwe Argentijnse president schrapt of wijzigt in totaal meer dan 350 economische regels. Naast de afschaffing van maximale huurprijzen, maakt het ook een einde aan een aantal werknemersbeschermingen en schrapt wetten die consumenten beschermen tegen onrechtmatige prijsstijgingen.

Dit zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op de Argentijnen, gezien de jaarlijkse inflatie boven de 160 procent ligt, en 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De demonstranten zwaaiden met Argentijnse vlaggen en droegen spandoeken met de tekst: “Het thuisland is niet te koop.” Ze roepen de rechtbanken op om het decreet ongrondwettelijk te verklaren. Volgens de demonstranten tast het decreet de bescherming van werknemers en consumenten aan. Een paar maatschappelijke groeperingen hebben al een verzoek bij de rechtbank ingediend, terwijl de vakbonden de mars organiseerden.

Milei stuurde het pakket wetsvoorstellen die het decreet in werking moeten stellen eerder op woensdag naar het parlement. De zeer libertaire en radicaal-rechtse politicus is sinds 10 december in functie.

Wie is ‘de gek’ Milei?

De bekendste bijnaam van Milei is ‘El Loco’ (de gek), die ook populair is onder zijn aanhangers. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn explosieve woede-uitbarstingen op de middelbare school. In de jaren tachtig was hij een professioneel keeper, maar hij verliet de sport om te gaan studeren. Na zijn studie werkte hij als econoom. Milei heeft weinig goede vrienden, maar is wel heel close met zijn honden, die volgens hem zijn belangrijkste adviseurs zijn.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Buitenland

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd
Reuters

Op 27 december 2023 is de Oostenrijkse ingenieur Gaston Glock overleden. Glock staat bekend als de ontwerper van een van ’s werelds best verkochte handwapens, het Glock-pistool. Na een leven dat gekenmerkt werd door succes en controverse, overleed hij op de respectabele leeftijd van 94 jaar.

Het ontwerp van het Glock-pistool

In de jaren tachtig ontwierp Gaston Glock een wapen dat destijds baanbrekend was. Het Glock-pistool was niet alleen lichter dan andere wapens, maar ook goedkoper en betrouwbaarder. Deze kenmerken maakten het wapen geliefd bij militairen en consumenten over de hele wereld.

Het Nederlandse, Britse en Franse leger maken gebruik van het Glock-pistool, en ook op de Amerikaanse consumentenmarkt is het pistool populair.

Succes en controverse

Gaston Glock behaalde veel succes met zijn bedrijf. In het afgelopen jaar draaide zijn wapenfabrikant GLOCK een winst van maar liefst 146 miljoen euro. Echter, in 1999 overleefde hij een moordaanslag, wat destijds veel aandacht trok in de media.

In 2011 kwam Gaston Glock opnieuw in het nieuws vanwege zijn heftige scheiding van zijn eerste vrouw. Dat jaar hertrouwde hij met Kathrin Tschikof, die 51 jaar jonger is dan hij. Sinds 2021 is Kathrin Tschikof de directeur van de wapenfabrikant, waarmee ze Gaston Glock opvolgde.

Erfenis van Gaston Glock

Met de dood van Gaston Glock komt er een einde aan een tijdperk van innovatie en controverses. Zijn nalatenschap zal voortleven in het succes van het Glock-pistool en het voortdurende beheer van de wapenfabrikant door zijn echtgenote.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Populair