Connect with us

Buitenland

Human Rights Watch rapporteert massamoorden en plunderingen in Soedan

Human Rights Watch rapporteert massamoorden en plunderingen in Soedan
Vluchtelingen verzamelen zich rond een veldziekenhuis in Tsjaad in augustus, AP

Honderden doden door Rapid Support Forces in Soedan: “VN-Veiligheidsraad moet actie ondernemen”

De maand november is getekend door het trieste nieuws van de dood van honderden Soedanese burgers als gevolg van gewelddadige aanvallen door de Rapid Support Forces (RSF). Volgens Human Rights Watch lijkt de manier waarop deze aanvallen hebben plaatsgevonden op etnische zuivering. Als gevolg daarvan pleit de organisatie voor actie van de VN-Veiligheidsraad om de ernst van de situatie aan te pakken.

Etnisch gerichte moordpartijen

Het recente rapport van Human Rights Watch onthult de afschuwelijke details van de etnisch gerichte moordpartijen door de Rapid Support Forces in West-Darfur. Mohamed Osman, Soedan-onderzoeker bij Human Rights Watch, benadrukt dat de aanvallen alle kenmerken hebben van een georganiseerde campagne van wreedheden tegen de Massalit-burgers. Daarnaast is vastgesteld dat andere milities die verwant zijn aan RSF ook betrokken waren bij deze gruwelijke moorden.

De aanval in de oostelijke plaats Ardamata heeft volgens cijfers van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties het leven gekost aan ongeveer achthonderd mensen. Lokale mensenrechtenorganisaties beweren zelfs dat er 1.300 tot 2.000 doden zijn gevallen op basis van getuigenissen van vluchtelingen die in Tsjaad zijn aangekomen. Hierbij blijkt dat ook mensen die op de vlucht naar Tsjaad waren gedood als gevolg van deze aanvallen.

Achtergrond van het conflict in Soedan

Sinds april strijden twee Soedanese generaals om de macht: president en legerleider Abdel Fattah Al Burhan en vicepresident en generaal Mohamed Hamdan Dagalo, ook bekend als Hemedti. Al Burhan heeft het officiële leger achter zich, terwijl Hemedti de Rapid Support Forces (RSF) leidt. De paramilitairen van RSF gebruiken vergelijkbare tactieken en wapens als het leger. Daarnaast zijn er nog andere groepen die in bepaalde Soedanese gebieden proberen hun macht uit te breiden.

Gruweldaden tegen burgers

Volgens HRW zijn burgers het doelwit van martelingen, seksueel geweld en berovingen, met name gericht tegen etnische minderheden. De organisatie sprak met ooggetuigen die het geweld tussen het regeringsleger en de RSF probeerden te ontvluchten. Ook heeft HRW beeldmateriaal dat op sociale media werd verspreid onderzocht. Hieruit is gebleken dat sinds de start van het conflict al duizenden burgers om het leven zijn gekomen.

Oproep tot maatregelen door Human Rights Watch

HRW benadrukt de noodzaak voor regeringen van andere landen en de VN-Veiligheidsraad om strenger op te treden. De organisatie pleit voor sancties tegen iedereen die het wapenembargo van de Veiligheidsraad schendt in Darfur, dat al sinds 2004 van kracht is. Daarnaast roept HRW op tot uitbreiding van dit embargo voor heel Soedan en bepleit zij sancties tegen de hoogste RSF-commandanten die bij de aanvallen betrokken waren, inclusief RSF-baas Hemedti.

“De Veiligheidsraad moet concrete maatregelen nemen om de ernst van de situatie aan te pakken, sancties tegen belangrijke commandanten uitrollen, de vrijlating eisen van degenen die onrechtmatig zijn vastgehouden, en de verantwoordingsinspanningen in de regio ondersteunen,” aldus onderzoeker Osman.

Ontevredenheid van de Soedanese overheid

In reactie op de aantijgingen riep de Soedanese overheid vorige week de VN op te vertrekken uit het land. Volgens de overheid zou de internationale organisatie er niet in slagen om hen te ondersteunen en dus niet langer nodig zijn in het land.

Het trieste nieuws van de aanvallen door de Rapid Support Forces in Soedan heeft geleid tot internationale verontwaardiging en oproepen tot actie. Deze recente gebeurtenissen werpen een schrijnende blik op de situatie in Soedan en de dringende behoefte aan maatregelen om verdere wreedheden te voorkomen.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Op 28 december 2023 heeft storm Gerrit ernstige schade toegebracht aan delen van het Verenigd Koninkrijk, met name de Engelse stad Manchester. Duizenden huizen in Manchester zitten momenteel zonder stroom, als gevolg van een lokale tornado die ’s nachts door de stad trok.

Schade aan honderd huizen in Manchester

De krachtige storm heeft ongeveer honderd huizen beschadigd in het district Tameside, waar een tornado leidde tot stroomstoringen, afgerukte daken, omgewaaide bomen en ingestorte muurtjes.

Geen gewonden, maar meerdere mensen dakloos

Gelukkig zijn er geen gewonden gemeld als gevolg van de storm. Wel moesten meerdere mensen hun woningen verlaten vanwege de schade. In de buitenwijk Stalybridge raakten de woningen dusdanig beschadigd dat er eerst bouwkundig onderzoek moet plaatsvinden voordat het veilig is om terug te keren.

Verkeersproblemen en wateroverlast

Sinds de komst van storm Gerrit op woensdag hebben meerdere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk te kampen met problemen. Het trein- en wegverkeer is op meerdere plekken verstoord. Daarnaast werden maatregelen genomen tegen wateroverlast in Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland, maar overstromingen konden op verschillende plaatsen niet voorkomen worden.

Vliegtuigen stuiterend aan de grond op Londense luchthaven

Zelfs op de Londense luchthaven Heathrow hadden vliegtuigen moeite om veilig te landen, als gevolg van de harde wind die hen parten speelde.

Storm Gerrit vernoemd naar voormalig NOS-weerman

Opvallend genoeg is storm Gerrit vernoemd naar de bekende meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. In Nederland veroorzaakte de storm beperkte schade.

Bijzonder kerstcadeau voor Gerrit Hiemstra

Het is opmerkelijk dat de storm vernoemd is naar Gerrit Hiemstra, aangezien hij het als een bijzonder kerstcadeau zou kunnen beschouwen.

Volledige dekking van de gevolgen van storm Gerrit

Blijf op de hoogte van de gevolgen van storm Gerrit en volg de actuele ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. We zullen blijven rapporteren over de schade en de herstelwerkzaamheden na deze verwoestende storm.

Update: 1 dag geleden

Lees Verder

Buitenland

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen
AFP

Duizenden Argentijnen gaan de straat op om te protesteren tegen economische wetsvoorstellen van president Javier Milei

Op woensdag gingen duizenden Argentijnen de straat op in de hoofdstad Buenos Aires om te protesteren tegen een decreet dat is uitgevaardigd door president Javier Milei. Ze vinden de economische wetsvoorstellen die erin staan te ingrijpend. Milei wil bijvoorbeeld maximale huurprijzen afschaffen.

Het decreet van de nieuwe Argentijnse president schrapt of wijzigt in totaal meer dan 350 economische regels. Naast de afschaffing van maximale huurprijzen, maakt het ook een einde aan een aantal werknemersbeschermingen en schrapt wetten die consumenten beschermen tegen onrechtmatige prijsstijgingen.

Dit zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op de Argentijnen, gezien de jaarlijkse inflatie boven de 160 procent ligt, en 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De demonstranten zwaaiden met Argentijnse vlaggen en droegen spandoeken met de tekst: “Het thuisland is niet te koop.” Ze roepen de rechtbanken op om het decreet ongrondwettelijk te verklaren. Volgens de demonstranten tast het decreet de bescherming van werknemers en consumenten aan. Een paar maatschappelijke groeperingen hebben al een verzoek bij de rechtbank ingediend, terwijl de vakbonden de mars organiseerden.

Milei stuurde het pakket wetsvoorstellen die het decreet in werking moeten stellen eerder op woensdag naar het parlement. De zeer libertaire en radicaal-rechtse politicus is sinds 10 december in functie.

Wie is ‘de gek’ Milei?

De bekendste bijnaam van Milei is ‘El Loco’ (de gek), die ook populair is onder zijn aanhangers. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn explosieve woede-uitbarstingen op de middelbare school. In de jaren tachtig was hij een professioneel keeper, maar hij verliet de sport om te gaan studeren. Na zijn studie werkte hij als econoom. Milei heeft weinig goede vrienden, maar is wel heel close met zijn honden, die volgens hem zijn belangrijkste adviseurs zijn.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Buitenland

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd
Reuters

Op 27 december 2023 is de Oostenrijkse ingenieur Gaston Glock overleden. Glock staat bekend als de ontwerper van een van ’s werelds best verkochte handwapens, het Glock-pistool. Na een leven dat gekenmerkt werd door succes en controverse, overleed hij op de respectabele leeftijd van 94 jaar.

Het ontwerp van het Glock-pistool

In de jaren tachtig ontwierp Gaston Glock een wapen dat destijds baanbrekend was. Het Glock-pistool was niet alleen lichter dan andere wapens, maar ook goedkoper en betrouwbaarder. Deze kenmerken maakten het wapen geliefd bij militairen en consumenten over de hele wereld.

Het Nederlandse, Britse en Franse leger maken gebruik van het Glock-pistool, en ook op de Amerikaanse consumentenmarkt is het pistool populair.

Succes en controverse

Gaston Glock behaalde veel succes met zijn bedrijf. In het afgelopen jaar draaide zijn wapenfabrikant GLOCK een winst van maar liefst 146 miljoen euro. Echter, in 1999 overleefde hij een moordaanslag, wat destijds veel aandacht trok in de media.

In 2011 kwam Gaston Glock opnieuw in het nieuws vanwege zijn heftige scheiding van zijn eerste vrouw. Dat jaar hertrouwde hij met Kathrin Tschikof, die 51 jaar jonger is dan hij. Sinds 2021 is Kathrin Tschikof de directeur van de wapenfabrikant, waarmee ze Gaston Glock opvolgde.

Erfenis van Gaston Glock

Met de dood van Gaston Glock komt er een einde aan een tijdperk van innovatie en controverses. Zijn nalatenschap zal voortleven in het succes van het Glock-pistool en het voortdurende beheer van de wapenfabrikant door zijn echtgenote.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Populair