Connect with us

Buitenland

Hulpverlener uit Gaza ontvlucht: ‘Raket van Hamas vloog over ons’

Hulpverlener uit Gaza ontvlucht: 'Raket van Hamas vloog over ons'

Staakt-het-vuren in Gaza van korte duur: urgentie voor hulpverleners neemt toe

Sinds vrijdagochtend, 26 november 2023, geldt er een staakt-het-vuren in Gaza, wat een sprankje hoop leek te bieden. Echter, zowel Hamas als Israël hebben aangegeven na deze korte periode van vrede weer door te willen vechten. Dit zorgt voor een groeiende urgentie voor hulpverleners in het gebied, waar twee miljoen mensen op een kleine oppervlakte hermetisch afgesloten zijn van zo goed als alles.

Hulpverleners geconfronteerd met machteloosheid en gevaar

Hielke Zantema, noodhulpcoördinator bij ZOA, beschrijft de situatie als afschuwelijk en de meest machteloze situatie die hij ooit heeft meegemaakt in zijn werk. Door de bevolkingsdichtheid is het vrijwel onmogelijk om onderscheid te maken tussen burgers en doelen van Hamas, wat leidt tot een hoog risico op burgerslachtoffers bij de aanvallen.

Derk Segaar, hoofd internationale hulp bij het Nederlandse Rode Kruis, benadrukt dat de veiligheid van burgers nergens in Gaza gegarandeerd is. Dit creëert een extreem gevaarlijke situatie waarin burgers middenin het conflict zitten en constant direct gevaar lopen.

Uitspraken van Japanse verpleegkundige onthullen angst en onzekerheid

Een Japanse verpleegkundige, met de gefingeerde naam Miné Yamamoto, onthult de angst en onzekerheid die zij heeft ervaren tijdens haar inzet in Gaza. Naar eigen zeggen is zij zelden zo bang geweest als tijdens haar verblijf in het conflictgebied. Yamamoto beschrijft hoe zij constant gevaar liep en machteloos was om mensen in nood te helpen.

Hulpverleners afhankelijk van gevaarlijke bevoorrading

Op diverse locaties in Gaza zijn hulpverleners afhankelijk van ondersteunend personeel uit Gaza, dat zelfs met gevaar voor eigen leven heen en weer reist om essentiële benodigdheden op te halen. Echter, Yamamoto benadrukt dat de situatie, ondanks de inspanningen, zeer moeilijk is voor alle betrokkenen.

Hogere nood vereist meer gespecialiseerde hulp

Volgens Derk Segaar heeft Gaza behoefte aan gespecialiseerde medische hulp, zoals chirurgen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van heftige verwondingen als gevolg van explosies. Ook benadrukt Hielke Zantema het gebrek aan brandstof als een van de belangrijkste problemen, aangezien dit van levensbelang is voor het draaiende houden van ziekenhuizen en het voorzien van water en voedsel.

Ondanks staakt-het-vuren blijft er urgentie voor hulpverleners

Onder de huidige omstandigheden is een staakt-het-vuren slechts van korte duur, wat de druk op hulpverleners verhoogt om in een zeer beperkte tijdsperiode de noodzakelijke hulp te bieden. Men hoopt dat tijdens de rustperiode meer gespecialiseerde hulp kan worden ingezet en dat hulpverleners toegang kunnen krijgen tot het noorden van Gaza, waar momenteel nog steeds veel mensen in nood verkeren.

Conclusie

Het schrijnende tekort aan essentiële benodigdheden, het gevaar voor hulpverleners en de voortdurende dreiging van gevechten in Gaza benadrukt de dringende noodzaak van gespecialiseerde hulp. Terwijl het staakt-het-vuren tijdelijk en beperkt is, blijft de nood groot en is er een dringende behoefte aan een duurzame politieke oplossing voor het conflict.

Met deze onrust als achtergrond, blijven lokale en internationale hulpverleners hun uiterste best doen om noodhulp te bieden te midden van de chaos en onveiligheid die Gaza blijft omringen.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Op 28 december 2023 heeft storm Gerrit ernstige schade toegebracht aan delen van het Verenigd Koninkrijk, met name de Engelse stad Manchester. Duizenden huizen in Manchester zitten momenteel zonder stroom, als gevolg van een lokale tornado die ’s nachts door de stad trok.

Schade aan honderd huizen in Manchester

De krachtige storm heeft ongeveer honderd huizen beschadigd in het district Tameside, waar een tornado leidde tot stroomstoringen, afgerukte daken, omgewaaide bomen en ingestorte muurtjes.

Geen gewonden, maar meerdere mensen dakloos

Gelukkig zijn er geen gewonden gemeld als gevolg van de storm. Wel moesten meerdere mensen hun woningen verlaten vanwege de schade. In de buitenwijk Stalybridge raakten de woningen dusdanig beschadigd dat er eerst bouwkundig onderzoek moet plaatsvinden voordat het veilig is om terug te keren.

Verkeersproblemen en wateroverlast

Sinds de komst van storm Gerrit op woensdag hebben meerdere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk te kampen met problemen. Het trein- en wegverkeer is op meerdere plekken verstoord. Daarnaast werden maatregelen genomen tegen wateroverlast in Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland, maar overstromingen konden op verschillende plaatsen niet voorkomen worden.

Vliegtuigen stuiterend aan de grond op Londense luchthaven

Zelfs op de Londense luchthaven Heathrow hadden vliegtuigen moeite om veilig te landen, als gevolg van de harde wind die hen parten speelde.

Storm Gerrit vernoemd naar voormalig NOS-weerman

Opvallend genoeg is storm Gerrit vernoemd naar de bekende meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. In Nederland veroorzaakte de storm beperkte schade.

Bijzonder kerstcadeau voor Gerrit Hiemstra

Het is opmerkelijk dat de storm vernoemd is naar Gerrit Hiemstra, aangezien hij het als een bijzonder kerstcadeau zou kunnen beschouwen.

Volledige dekking van de gevolgen van storm Gerrit

Blijf op de hoogte van de gevolgen van storm Gerrit en volg de actuele ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. We zullen blijven rapporteren over de schade en de herstelwerkzaamheden na deze verwoestende storm.

Update: 1 dag geleden

Lees Verder

Buitenland

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen
AFP

Duizenden Argentijnen gaan de straat op om te protesteren tegen economische wetsvoorstellen van president Javier Milei

Op woensdag gingen duizenden Argentijnen de straat op in de hoofdstad Buenos Aires om te protesteren tegen een decreet dat is uitgevaardigd door president Javier Milei. Ze vinden de economische wetsvoorstellen die erin staan te ingrijpend. Milei wil bijvoorbeeld maximale huurprijzen afschaffen.

Het decreet van de nieuwe Argentijnse president schrapt of wijzigt in totaal meer dan 350 economische regels. Naast de afschaffing van maximale huurprijzen, maakt het ook een einde aan een aantal werknemersbeschermingen en schrapt wetten die consumenten beschermen tegen onrechtmatige prijsstijgingen.

Dit zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op de Argentijnen, gezien de jaarlijkse inflatie boven de 160 procent ligt, en 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De demonstranten zwaaiden met Argentijnse vlaggen en droegen spandoeken met de tekst: “Het thuisland is niet te koop.” Ze roepen de rechtbanken op om het decreet ongrondwettelijk te verklaren. Volgens de demonstranten tast het decreet de bescherming van werknemers en consumenten aan. Een paar maatschappelijke groeperingen hebben al een verzoek bij de rechtbank ingediend, terwijl de vakbonden de mars organiseerden.

Milei stuurde het pakket wetsvoorstellen die het decreet in werking moeten stellen eerder op woensdag naar het parlement. De zeer libertaire en radicaal-rechtse politicus is sinds 10 december in functie.

Wie is ‘de gek’ Milei?

De bekendste bijnaam van Milei is ‘El Loco’ (de gek), die ook populair is onder zijn aanhangers. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn explosieve woede-uitbarstingen op de middelbare school. In de jaren tachtig was hij een professioneel keeper, maar hij verliet de sport om te gaan studeren. Na zijn studie werkte hij als econoom. Milei heeft weinig goede vrienden, maar is wel heel close met zijn honden, die volgens hem zijn belangrijkste adviseurs zijn.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Buitenland

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd
Reuters

Op 27 december 2023 is de Oostenrijkse ingenieur Gaston Glock overleden. Glock staat bekend als de ontwerper van een van ’s werelds best verkochte handwapens, het Glock-pistool. Na een leven dat gekenmerkt werd door succes en controverse, overleed hij op de respectabele leeftijd van 94 jaar.

Het ontwerp van het Glock-pistool

In de jaren tachtig ontwierp Gaston Glock een wapen dat destijds baanbrekend was. Het Glock-pistool was niet alleen lichter dan andere wapens, maar ook goedkoper en betrouwbaarder. Deze kenmerken maakten het wapen geliefd bij militairen en consumenten over de hele wereld.

Het Nederlandse, Britse en Franse leger maken gebruik van het Glock-pistool, en ook op de Amerikaanse consumentenmarkt is het pistool populair.

Succes en controverse

Gaston Glock behaalde veel succes met zijn bedrijf. In het afgelopen jaar draaide zijn wapenfabrikant GLOCK een winst van maar liefst 146 miljoen euro. Echter, in 1999 overleefde hij een moordaanslag, wat destijds veel aandacht trok in de media.

In 2011 kwam Gaston Glock opnieuw in het nieuws vanwege zijn heftige scheiding van zijn eerste vrouw. Dat jaar hertrouwde hij met Kathrin Tschikof, die 51 jaar jonger is dan hij. Sinds 2021 is Kathrin Tschikof de directeur van de wapenfabrikant, waarmee ze Gaston Glock opvolgde.

Erfenis van Gaston Glock

Met de dood van Gaston Glock komt er een einde aan een tijdperk van innovatie en controverses. Zijn nalatenschap zal voortleven in het succes van het Glock-pistool en het voortdurende beheer van de wapenfabrikant door zijn echtgenote.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Populair