Connect with us

Politiek

Geen onderhandelingen over meerderheids- of minderheidskabinet

Geen onderhandelingen over meerderheids- of minderheidskabinet
ANP

Nieuwe ronde in kabinetsformatie: Omtzigt en Plasterk bespreken standpunten met verkenner

NSC-leider Pieter Omtzigt heeft vandaag gepleit voor een inhoudsgerichte verkenning van mogelijke oplossingen voor de huidige problemen in het land. Hij is van mening dat de partijen moeten onderzoeken waar zij het over eens zijn voordat er onderhandeld kan worden over de vorming van een meerderheids- of minderheidskabinet. Dit heeft hij aan verkenner Plasterk laten weten na hun gesprek.

Omtzigt heeft benadrukt dat zijn partij momenteel nog geen duidelijke voorkeur heeft voor een bepaald type kabinet. Daarnaast heeft hij herhaaldelijk laten weten bezwaren te hebben tegen samenwerking met de PVV, totdat de partij duidelijkheid verschaft over bepaalde onduidelijke punten. “Er zijn nog steeds bepaalde zorgen op het gebied van rechtsstaat en democratie”, aldus Omtzigt.

De NSC-leider heeft ook aangegeven dat zelfs de voorkeurscoalitie van PVV-leider Wilders (PVV, VVD, NSC en BBB) nog geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

Omtzigt overhandigde een brief aan Plasterk waarin hij voorstelde om twee informateurs aan te wijzen die met alle partijen zullen praten om te ontdekken op welke onderwerpen meerderheidssteun bestaat. Volgens Omtzigt hoeft dit niet altijd een meerderheid van dezelfde partijen te zijn.

Daarnaast heeft Omtzigt aangegeven dat als het niet lukt om een coalitie te vormen met de PVV die een meerderheid heeft in de Kamer, er overwogen moet worden om te kiezen voor een minderheidskabinet, een zakenkabinet of een extraparlementair kabinet. Dit zou betekenen dat er een lossere band is tussen de regering en het parlement, wat volgens de NSC-leider een positieve ontwikkeling zou zijn.

Plasterk heeft ook gesprekken gevoerd met de leiders van de vier grootste fracties in de Tweede Kamer, namelijk PVV, GroenLinks-PvdA, VVD en NSC.

PVV-leider Wilders heeft aangegeven dat hij een voorkeur heeft voor samenwerking tussen de PVV, VVD, NSC en BBB als “logische centrumrechtse combinatie”. Hij benadrukt dat het gesprek niet persé hoeft te gaan over de vorm van het kabinet, maar meer over de inhoudelijke overeenstemming en het vertrouwen tussen de partijen.

De VVD-leider, Yesilgöz, heeft aangegeven dat haar partij bereid is om inhoudelijke onderhandelingen aan te gaan over een “centrumrechts kabinet”. Ze sluit niet uit dat de VVD vanuit de Kamer onderdeel zal zijn van een kabinet dat bestaat uit de PVV, NSC en BBB.

GroenLinks-PvdA-leider Timmermans heeft herhaaldelijk laten weten dat zijn partij niet zal samenwerken met de PVV vanwege zijn uitsluitende standpunten die volgens hem in strijd zijn met de grondwet.

De komende dagen zal Plasterk gesprekken voeren met andere partijleiders, waaronder Jetten (D66), Van der Plas (BBB), Bontenbal (CDA), Marijnissen (SP), Baudet (FVD) en Ouwehand (PvdD). Het is de bedoeling dat hij volgende week dinsdag klaar is met zijn onderzoek, waarna er uiteindelijk een Kamerdebat zal plaatsvinden.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Politiek

Verkenner Plasterk: moeilijke taak tweede week verkenning

Verkenner Plasterk: moeilijke taak tweede week verkenning
ANP

Verkenning kabinetsformatie gaat door ondanks moeizame week

Na een week van politieke strubbelingen gaat verkenner Ronald Plasterk verder met het aftasten van de kabinetsformatie. Eerder kwamen hoofdrolspelers Wilders, Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt bij hem langs. Zowel de VVD als de PVV hebben hun zorgen geuit over eventuele kabinetsdeelname.

PVV-leider Wilders heeft verklaard dat hij “er voor alle Nederlanders zal zijn” en “niemand het land uit gaat zetten”. Echter, deze uitspraken hebben nog niet iedereen weten te overtuigen. De VVD maakt duidelijk dat zij op dit moment niet willen deelnemen aan een kabinet en pleiten in plaats daarvan voor een “centrumrechts kabinet”.

De politiek verslaggever Emma Jackson benoemt de ‘bescheidenheid’ van de VVD als gevolg van de verdeeldheid in de achterban over eventuele samenwerking met de PVV. De partij hoopt door te gedogen over ‘rechts’ een grote groep kiezers tevreden te stellen.

Omtzigt pleit voor een minderheidskabinet met wisselende Kamermeerderheden, maar andere partijen zien dit niet zitten. Verkenner Plasterk blijft echter kansen zien voor een meerderheidskabinet of een kabinet met gedoogsteun.

De agenda voor de kabinetsformatie is als volgt:
– 4 december: gesprekken verkenner gaan verder
– 5 december: afscheid van de oude Tweede Kamer met speeches voor vertrekkende Kamerleden
– 6 december: installatie nieuwe Tweede Kamer
– Daarna: voorbereiding en verkiezing nieuwe Kamervoorzitter
– 11 of 12 december: verkenner brengt verslag uit aan Tweede Kamer
– Uiterlijk 13 december: Kamerdebat over uitslag, kabinetsformatie en aanwijzen informateurs

Update: 4 weken geleden

Lees Verder

Politiek

Besluit Tweede Kamer morgen over hertelling in vier stembureaus

Besluit Tweede Kamer morgen over hertelling in vier stembureaus
ANP

Tweede Kamer beslist over hertelling van stemmen in vier stembureaus in Tilburg

De Tweede Kamer komt morgen samen om te besluiten over een hertelling van de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen in vier stembureaus in Tilburg. Deze gebeurtenis is nog niet eerder voorgekomen in de recente geschiedenis van het parlement.

Nieuwe procedure leidt tot hertelling

Het bijeenkomen van de Tweede Kamer om over de hertelling te besluiten, is het gevolg van een nieuwe procedure die voorschrijft dat als de Commissie voor de Geloofsbrieven telverschillen constateert, de commissie kan adviseren tot een hertelling om elke twijfel weg te nemen.

In dit geval is er sprake van een telverschil van meer dan 15 stemmen, waarop de Commissie aan de Tweede Kamer heeft voorgelegd om een besluit te nemen over de hertelling.

Kans op verandering van uitslag is nihil

De Kamercommissie constateert dat de Kiesraad heeft berekend dat de verschillen te klein zijn om invloed te hebben op de uitslag. De kans dat de uitslag na hertelling verandert, is dan ook vrijwel nihil. Desondanks wil de Kamercommissie de nieuwe regels toepassen.

Beslissing over hertelling en vervolgproces

Om over de hertelling een beslissing te nemen, moeten morgen voldoende leden van de ‘oude’ Tweede Kamer aanwezig zijn. Als er wordt besloten tot hertelling, vindt deze plaats op zaterdag of zondag.

Het feit dat de Tweede Kamer bijeenkomt om over hertelling te besluiten, toont aan hoe serieus de Nederlandse overheid de integriteit van verkiezingen neemt. Dit heeft ook te maken met de recente debatten over de betrouwbaarheid en veiligheid van stemmen, zowel op nationaal als internationaal niveau.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Politiek

Staatssecretaris Uslu verlaat functie voor familiebedrijf Corendon

Staatssecretaris Uslu verlaat functie voor familiebedrijf Corendon
ANP

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu stapt op en keert terug naar Corendon

Na een kort verblijf als staatssecretaris van Cultuur en Media voor D66, heeft Gunay Uslu besloten om haar politieke carrière te beëindigen en terug te keren naar het familiebedrijf Corendon, waar ze aan de slag zal gaan als CEO. Dit nieuws komt als een verrassing voor velen, aangezien Uslu nog maar recentelijk haar functie als staatssecretaris heeft aanvaard.

Vertrek uit de politiek

Uslu, die begin 2022 de overstap maakte van Corendon naar de politiek, heeft aangekondigd dat ze morgen zal beginnen in haar nieuwe rol als CEO van het familiebedrijf. In haar verklaring benadrukte ze dat ze dit besluit “niet lichtzinnig” heeft genomen en dat ondanks haar wens om haar tijd met het kabinet af te maken, Corendon een dringend beroep op haar heeft gedaan.

Persoonlijke omstandigheden

De voormalige CEO van Corendon heeft het bedrijf verlaten vanwege persoonlijke omstandigheden, en Uslu voelt zich geroepen om hem te vervangen. Haar snelle beslissing om de politiek te verlaten en terug te keren naar het familiebedrijf heeft verschillende reacties opgeroepen, met demissionair premier Rutte die heeft gereageerd op het nieuws.

Reactie van demissionair premier Rutte

Demissionair premier Rutte heeft op het vertrek van Uslu gereageerd en verklaard dat hij haar keuze respecteert en haar bedankt voor haar inzet als staatssecretaris. Rutte benadrukte het belang van een goede balans tussen werk en persoonlijke verantwoordelijkheden, en wenste Uslu veel succes in haar nieuwe rol bij Corendon.

Het vertrek van Uslu uit de politiek is een opvallende wending in haar carrière, die benadrukt hoe snel de politieke situatie kan veranderen. Haar terugkeer naar het familiebedrijf laat zien dat persoonlijke belangen vaak een doorslaggevende rol spelen in dergelijke beslissingen.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Populair