Connect with us

Economie

Extra compensatie voor gedupeerden woekerpolis ASR en Aegon.

Extra compensatie voor gedupeerden woekerpolis ASR en Aegon.
ANP

Nieuwe Compensatie Voor Consumenten Met Woekerpolissen bij ASR en Aegon Nederland

ASR heeft aangekondigd dat consumenten die ooit een woekerpolis hadden bij verzekeraar ASR en Aegon Nederland een extra compensatie zullen ontvangen. De verzekeraar heeft een overeenkomst gesloten met vijf claimorganisaties, waardoor een bedrag van 250 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor compensatie. In ruil hiervoor zullen de claimorganisaties afzien van verdere rechtszaken. Dit nieuws werd vandaag na sluiting van de beurs bekendgemaakt.

Variabele Compensatie voor Getroffen Polishouders

De compensatie die bij de claimclubs aangesloten polishouders zullen ontvangen, varieert per persoon. Het bedrag kan variëren van enkele honderden tot enkele tienduizenden euro’s, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de betrokkenen. De regeling geldt voor bijna 300 verschillende producten die Aegon en ASR ooit hebben aangeboden, waaronder Aegon Koersplan, Fundplan en Vermogensplan. Echter, als voorwaarde geldt dat minimaal 90 procent van de bij de claimclubs aangesloten deelnemers akkoord gaat met de regeling.

Jarenlange Juridische Strijd van Claimorganisaties

Verschillende consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond, Woekerpolis.nl en Wakkerpolis, hebben lange tijd juridische strijd gevoerd tegen verzekeraars die woekerpolissen verkochten. Eind september heeft het gerechtshof Den Haag geoordeeld dat verzekeraars zoals Nationale Nederlanden en Aegon klanten met zogenaamde ‘beleggingsverzekeringen’ onterecht hoge kosten in rekening hebben gebracht. Dit heeft geleid tot de opdracht aan de verzekeraars om de kosten en het gemiste rendement te vergoeden aan de gedupeerden met wat later bekend werd als een woekerpolis.

Gerechtelijke Stappen van NN en ASR

Na deze uitspraak hebben Nationale Nederlanden en ASR (dat eerder dit jaar Aegon Nederland heeft overgenomen) aangegeven om in beroep te gaan bij de Hoge Raad. Volgens ASR waren klanten van zowel Aegon Nederland als ASR reeds voldoende gecompenseerd in de afgelopen jaren. De verzekeraar heeft gesteld dat klanten de mogelijkheid hadden om hun product kosteloos aan te passen, te beëindigen of over te stappen naar een ander product.

Achtergrond van de Woekerpolis

De woekerpolis verscheen voor het eerst in de jaren 90, toen verzekeraars de ‘beleggingsverzekering’ introduceerden als een manier voor consumenten om meer rendement te behalen dan op een gewone spaarrekening. Wat echter door veel polishouders als een spaarproduct werd beschouwd, bleek feitelijk een belegging met een vaste looptijd te zijn, waarbij het risico van verliezen volledig bij de polishouder lag. Bovendien bleken de kosten onverwacht hoog te zijn toen de beurzen na de eeuwwisseling inzakten.

Schrijnende Verhalen van Consumenten

Voor veel klanten die ontdekten aan welk product ze vastzaten, was het ook niet mogelijk om het stop te zetten. Dit heeft geleid tot schrijnende verhalen. De beleggingsverzekering kreeg al snel de bijnaam ‘woekerpolis’. Volgens de Consumentenbond werden er vanaf 1993 in Nederland zeven miljoen woekerpolissen verkocht, met een totale waarde van 100 miljard.

Conclusie

De nieuwe compensatieregeling van ASR zal naar verwachting een grote impact hebben op duizenden consumenten die ooit een woekerpolis hadden bij ASR en Aegon Nederland. Deze overeenkomst markeert een significant keerpunt in de jarenlange juridische strijd tussen verzekeringsmaatschappijen en consumentenorganisaties. Hoewel deze compensatie een stap in de goede richting is voor gedupeerde polishouders, blijft de kwestie van woekerpolissen een belangrijk onderwerp voor de financiële sector en consumentenrechten.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Economie

ING stopt in 2040 met investeren in olie- en gaswinning

ING stopt in 2040 met investeren in olie- en gaswinning

Vandaag heeft ING bekendgemaakt dat ze in 2040 geen belangen meer willen hebben in de olie- en gaswinning. Dit nieuws markeert een nieuwe koers voor de grootste bank van Nederland. De belangen zullen in 2030 met 35% worden afgebouwd, wat een significante verandering is ten opzichte van het eerdere doel van 16%. Daarnaast zal ING zich richten op het verdrievoudigen van investeringen in duurzame energie, zoals zonne- en windenergie, tot 7,5 miljard euro.

Grote impact van de beslissing

Met kantoren in veertig landen, zakendoen in honderden landen en een balanstotaal van duizend miljard euro, is ING een van de grootste financiële instellingen ter wereld. Deze aankondiging zal dan ook een grote impact hebben op de financiële wereld en de overgang naar duurzame energie wereldwijd.

Kritiek van actiegroepen

De afgelopen jaren kreeg ING veel kritiek van actiegroepen zoals Extinction Rebellion, Milieudefensie en Fossielvrij NL. Ze noemden de bank de grootste financier van fossiele brandstoffen. Actievoerders blokkeerden zelfs de ingang van het hoofdkantoor in Amsterdam en eisten dat ING “stopt met het financieren van de klimaatcrisis”.

Nieuwe koers gestuurd door klimaatovereenkomst

Steven van Rijswijk, de bestuursvoorzitter van ING, was aanwezig op de klimaattop in Dubai, waar een belangrijk akkoord werd gesloten. Van Rijswijk benadrukt dat dit akkoord leidend zal zijn voor de koers die de bank de komende jaren vaart. Hij erkent dat de wereld op weg is naar een klimaatakkoord, en benadrukt dat dit zowel goed is voor de samenleving als voor de economie.

Economische realiteit en risicobeperking

Van Rijswijk wijst op de economische realiteit van de internationale afspraken om fossiele brandstoffen af te bouwen en te investeren in duurzame energie. Hij benadrukt dat financiële instellingen ook te maken hebben met risicobeperking bij langetermijninvesteringen. Het gevaar van zogenoemde “gestrande activa”, bezit dat geen waarde meer heeft door het wegvallen van de vraag, speelt hierin een grote rol.

Afspraken met klanten

De komende jaren zal ING soortgelijke gesprekken voeren met klanten over olie en gas als eerder gebeurde over kolen. Hierbij zal worden ingezet op het verminderen van het percentage van energieopwekking door middel van olie en gas. Dit laat zien dat de bank niet helemaal zal stoppen met investeren in olie- en gasbedrijven, en dat tijd nodig is om de overgang naar duurzame energiebronnen te realiseren.

Al met al markeert de aankondiging van ING een belangrijke stap richting een duurzame toekomst, en zal het invloed hebben op de manier waarop financiële instellingen omgaan met investeringen in fossiele brandstoffen.

Update: 2 weken geleden

Lees Verder

Economie

Prijsplafond voor energie verdwijnt in 2024

Prijsplafond voor energie verdwijnt in 2024

Prijsplafond voor energie verdwijnt in 2024

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) adviseert consumenten om een vast contract af te sluiten als ze zekerheid willen over de hoogte van hun gas- en elektratarieven na het verdwijnen van het prijsplafond voor energie. Het prijsplafond voor gas, elektriciteit en stadsverwarming houdt namelijk op te bestaan, waardoor vaste contracten momenteel goedkoper zijn dan variabele contracten. De tarieven van vaste contracten met een looptijd van 2 of 3 jaar zijn de afgelopen maand ca. 5 procent goedkoper geworden en zijn momenteel het voordeligst, aldus de ACM.

Nieuwe situatie vanaf 1 januari 2024

Gedurende een jaar waren er vaste maximumtarieven voor gas (1,45 euro per kubieke meter) en elektriciteit (0,40 euro per kilowattuur). Echter, vanaf 1 januari 2024 houdt deze regeling op, wat betekent dat huishoudens niet langer beschermd zullen zijn tegen hoge energieprijzen. De ACM benadrukt daarom het belang van het kiezen voor een vast contract met prijzen onder het prijsplafond voor huishoudens die zekerheid willen over hun energierekening. Er is echter ook een ruim aanbod van aantrekkelijk geprijsde variabele en dynamische contracten voor huishoudens die minder belang hechten aan vaste prijzen.

Onzekerheid over toekomstige energieprijzen

Het is momenteel niet mogelijk om te voorspellen of consumenten uiteindelijk goedkoper uit zullen zijn met een vast, variabel of dynamisch contract, omdat de ontwikkeling van energieprijzen in de komende jaren onbekend is. Na de inval van Rusland in Oekraïne steeg de gasprijs naar het hoogste niveau ooit, maar inmiddels is de Europese gasmarkt weer in rustiger vaarwater gekomen, waardoor verdere daling van de gasprijs mogelijk is.

Verschil tussen vaste, variabele en dynamische contracten

Bij een vast contract gelden gedurende een bepaalde periode (vaak 1, 2 of 3 jaar) dezelfde energietarieven, waardoor consumenten zekerheid hebben over hun tarieven. Echter, het contract kan niet voortijdig opgezegd worden, wat een nadeel kan zijn als de variabele tarieven dalen en lager zijn dan die van het vaste contract. Bij variabele contracten kan het energiebedrijf de tarieven aanpassen, maar consumenten kunnen altijd kosteloos overstappen naar een andere leverancier. Bij dynamische contracten verandert de prijs voortdurend, waardoor consumenten op bepaalde tijden veel of juist weinig elektriciteit kunnen gebruiken.

Waarschuwing voor tarieven boven het prijsplafond

Ruim 6 procent van de huishoudens heeft momenteel een contract bij aanbieders met tarieven boven het prijsplafond, wat volgens de ACM een risico kan vormen na het verdwijnen van het prijsplafond voor energie. De ACM zal de energietarieven in de gaten blijven houden via de maandelijkse Monitor Consumentenmarkt Energie.

Al met al is het belangrijk voor consumenten om zich bewust te zijn van de aankomende veranderingen in de energiemarkt en zorgvuldig te overwegen welk contract het beste aansluit bij hun behoeften en financiële situatie.

Update: 4 weken geleden

Lees Verder

Economie

EU bereikt akkoord om vernietiging onverkochte kleding te stoppen

EU bereikt akkoord om vernietiging onverkochte kleding te stoppen

Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben een akkoord bereikt om een einde te maken aan het vernietigen van onverkochte kleding en schoenen. De EU hoopt met deze nieuwe regels een verandering af te dwingen in de kledingindustrie.

Nederlandse problematiek

Jaarlijks blijkt uit cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dat zo’n 6 procent van alle kleding in Nederland niet verkocht wordt. Een deel van deze onverkochte kleding eindigt in de verbrandingsoven of de versnipperaar, wat in 2015 naar schatting om 1,2 miljoen kledingstukken per jaar ging.

Grote veranderingen op komst

Hoewel het akkoord nog moet worden goedgekeurd door de EU-lidstaten en het voltallige EU-parlement, wordt dit gezien als een formaliteit. Grote kledingbedrijven krijgen vervolgens twee jaar de tijd om hun bedrijfsvoering aan te passen, terwijl middelgrote bedrijven een aanpassingsperiode van zes jaar krijgen.

Duurzame productie

Naast het stoppen van de vernietiging van onverkochte kleding, zullen er ook regels komen die producenten moeten aanzetten tot het maken van producten die langer meegaan en waarvan het makkelijker is om ze te repareren. Ook moet het makkelijker worden om producten te recyclen. Daarnaast zullen er regels komen die het gebruik van grondstoffen, energie en water tijdens de productie moeten verlagen.

De toekomst van de kledingindustrie

“Het is tijd om een einde te maken aan het model van ‘neem, maak, gooi weg’, dat is zo schadelijk voor onze planeet, onze gezondheid en onze economie,” zegt het Italiaanse parlementslid Alessandra Moretti, die de kar trok rond deze regelgeving in het parlement. “Duurzame producten zullen de norm worden.”

Dit akkoord markeert een grote stap in de richting van een meer duurzame kledingindustrie in de Europese Unie. Met strengere regels omtrent productie, verkoop en afvalverwerking, wordt er gehoopt dat de mode-industrie een positieve bijdrage zal leveren aan het behoud van het milieu en de circulaire economie.

Update: 4 weken geleden

Lees Verder

Populair