Connect with us

Laatste Nieuws

Drinkwaterbedrijven verhogen volgend jaar hun tarieven

Drinkwaterbedrijven verhogen volgend jaar hun tarieven

De klanten van drinkwaterbedrijf Vitens gaan volgend jaar meer betalen voor kraanwater. Het drinkwatertarief gaat voor een gemiddeld huishouden van 15,10 euro naar 16,69 euro per maand, een stijging van bijna 1,60 euro dus.

Dat komt door de inflatie en stijgende kosten, zegt Vitens. Het vastrecht, het bedrag dat je betaalt voor de aansluiting, wordt zo laag mogelijk gehouden, dat gaat omhoog met 55 eurocent per jaar.

Vitens geeft aan dat het de komende jaren best lastig wordt om voldoende en schoon drinkwater te kunnen leveren. Door klimaatverandering, economische groei en nieuwe woningen blijft de vraag naar meer water toenemen.

“Vooral in juni, toen het lang droog was, zagen we meer waterverbruik”, zegt voorzitter Jelle Hannema. Door nu de kosten voor het gebruik harder te laten stijgen, probeert het bedrijf klanten te stimuleren om spaarzaam om te gaan met water.

Daarnaast gaat Vitens de komende jaren flink investeren. De investeringen stijgen van 283 miljoen euro naar 650 miljoen euro in 2033. Dat geld gaat onder andere naar de productielocaties. Een deel daarvan wordt gesloten, en de locaties die overblijven worden uitgebreid.

De tarieven die Vitens bekend heeft gemaakt zijn inclusief belastingen van dit jaar. Half december komt het ministerie van Financiën met het tarief voor de belasting op leidingwater (BOL) voor 2024.

Grootste van Nederland

Dit jaar was Vitens de goedkoopste leverancier, of dat volgend jaar nog steeds zo is moet nog blijken. Enkele andere leveranciers hebben hun tarieven ook gepubliceerd. Bij Waterleidingmaatschappij Drenthe betaalt een gezin met een gemiddeld watergebruik (100 kuub) volgend jaar iets meer dan 20 euro per maand, een stijging van bijna twee euro vergeleken met dit jaar.

En klanten van Waterbedrijf Groningen gaan bij een gemiddeld verbruik van bijna 13 euro naar zo’n 14 euro per maand. In de komende weken volgen de overige drinkwaterbedrijven met hun tarieven.

Met 5,9 miljoen klanten is Vitens het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. Het levert drinkwater in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht en Overijssel.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Nieuws

Bacterie in drinkwater Assen en Rolde, advies om water te koken

Bacterie in drinkwater Assen en Rolde, advies om water te koken

In het drinkwater van Assen en Rolde is bij een controle de E. colibacterie gevonden. Inwoners wordt geadviseerd om hun drinkwater eerst drie minuten te koken. Het betreft volgens RTV Drenthe zo’n 30.000 huishoudens.Hoe de bacterie in het water is terechtgekomen, is volgens drinkwaterbedrijf WMD nog niet duidelijk. De komende dagen wordt het water gecontroleerd. Het kookadvies blijft van kracht totdat de bacterie niet meer wordt aangetroffen.Inmiddels is er een run op flessenwater ontstaan in de Drentse plaatsen, meldt de omroep. In sommige supermarkten zijn de schappen grotendeels leeg. Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) heeft maatregelen genomen vanwege de besmetting. Het drinkwaterbedrijf heeft schoon water geleverd aan het ziekenhuis. Het ziekenhuis adviseert bezoekers om vandaag en in het weekend zelf een flesje drinken mee te nemen.

Inwoners van Assen en Rolde hoeven water dat gebruikt wordt tijdens het bereiden van eten, douchen of handen wassen niet eerst te koken.De E. colibacterie komt van nature voor in de darmen van mensen en dieren. De bacterie kan echter bij besmet voedsel of water leiden tot maag- en darmklachten.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Buitenland

China geeft Nederlanders visumvrijstelling voor toerisme

China geeft Nederlanders visumvrijstelling voor toerisme

China heeft aangekondigd dat Nederlanders vanaf 1 december voor 15 dagen visumvrij naar het land kunnen reizen. De maatregel geldt ook voor vijf andere EU-landen: Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië.

De visumvrijstelling wordt gezien als een poging om de toeristische sector in China nieuw leven in te blazen na de pandemie. In augustus schrapte Peking alle coronatest-vereisten voor inkomende reizigers.

Ook heeft China de afgelopen maanden andere stappen genomen om zijn toeristische sector te stimuleren, waaronder het herstel van internationale vliegroutes. Die lagen stil vanwege strikte corona-maatregelen, waardoor de grenzen voor de buitenwereld vrijwel helemaal dicht waren.

De visumvrijstelling is ook een poging van China om zijn imago op te poetsen op het gebied van mensenrechten. Uit een internationaal onderzoek blijkt dat 67% van ondervraagden een negatief beeld heeft van China.

De Duitse ambassadeur in China is verheugd met de visumvrijstelling. “Dit besluit zal het reizen naar China voor veel Duitse burgers veel makkelijker maken”, schrijft Patricia Flor op Twitter.

De visumvrijstelling is niet voor het eerst dat China landen een dergelijke gunst verleent. Eerder deze maand breidde het land zijn visumvrije doorreisbeleid uit naar 54 landen, waardoor ook burgers uit Noorwegen geen visum nodig hebben.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Laatste Nieuws

Cobra Museum krijgt jaar extra tijd om te overleven

Cobra Museum krijgt jaar extra tijd om te overleven

Het Cobra Museum in Amstelveen heeft een jaar extra tijd gekregen om te overleven. De gemeente legt komend jaar 1,4 miljoen euro bij, mits het museum zich aan een aantal voorwaarden houdt.

Het museum is sinds september in zwaar weer. De gemeente wilde na bijna dertig jaar de jaarlijkse subsidie van 1,2 miljoen euro stopzetten vanaf 2024. Dat zou het museum onbetaalbaar maken.

In september besloot kunstliefhebber en miljonair Marius Touwen het museum uit de brand te helpen met een lening van 1,2 miljoen euro. Dat was genoeg om uit acute financiële nood te komen. Sindsdien is er gezocht naar een structurele oplossing.

Reorganisatie en nieuw ondernemingsplan

Inmiddels zijn het museum en de gemeente een doorstart overeengekomen. Het museum moet nu wel reorganiseren en een nieuw ondernemingsplan opstellen.

Op korte termijn zullen het bestuur en de directie aftreden. Touwen wordt voorzitter van het interim-bestuur. De gemeente houdt vervolgens toezicht bij het kiezen van een nieuwe directie en raad van toezicht.

Het Cobra Museum krijgt een jaar de tijd voor verbetering. “Dit biedt mogelijkheden om een frisse wind door het museum te laten waaien”, aldus wethouder Herbert Raat van cultuur.

Vastgoedondernemer doneert 100.000 euro per jaar

Het Parool meldt dat vastgoedondernemer Cor van Zadelhoff vanaf volgend jaar tot 2029 jaarlijks 100.000 euro aan het museum doneert, op voorwaarde dat het gevestigd blijft op de huidige locatie.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Populair