Connect with us

Buitenland

Contact Buitenlandse Zaken met 25 Nederlanders in Gaza

Contact Buitenlandse Zaken met 25 Nederlanders in Gaza
Getty Images

Ministerie van Buitenlandse Zaken helpt Nederlanders verlaten Gaza

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat zij contact hebben met 25 mensen in Gaza die de Nederlandse nationaliteit bezitten of een verblijfsvergunning hebben. Dit aantal is elf meer dan dat van afgelopen vrijdag. Het ministerie meldt dat er de afgelopen periode nieuwe mensen in beeld zijn gekomen.

“We spannen ons ervoor in dat deze mensen Gaza zo snel mogelijk kunnen verlaten”, aldus het ministerie.

Sinds 2 november hebben 27 mensen met wie Buitenlandse Zaken contact had Gaza verlaten. Het betreft personen met de Nederlandse nationaliteit, Nederlandse verblijfspapieren of hun eventuele kerngezinsleden. Zij zijn ondersteund door de Nederlandse ambassade in Egypte en van daaruit doorgereisd naar Nederland. De eerste vlucht met Nederlanders uit Gaza is op 4 november aangekomen op vliegbasis Eindhoven.

Woensdagavond werd duidelijk dat de Israëlisch-Nederlandse Ofir Engel, die sinds 7 oktober door Hamas werd gegijzeld, is vrijgelaten. Engel, die Nederlandse voorouders heeft, kreeg vorige maand na een spoedprocedure de Nederlandse nationaliteit toegekend, om de kans te vergroten dat hij onder internationale druk zou worden vrijgelaten.

De situatie in Gaza

Na maanden van politieke onrust en geweld in Gaza, hebben verschillende landen, waaronder Nederland, geprobeerd hun burgers te evacueren uit het gebied. De spanningen tussen Israël en Palestina zijn geëscaleerd, met een escalatie van raketaanvallen en luchtaanvallen die tot veel schade en slachtoffers hebben geleid.

De Nederlandse ambassade in Egypte heeft zich ingespannen om de evacuatie van Nederlandse burgers te coördineren en te ondersteunen. De afgelopen weken zijn er in totaal 27 Nederlanders en hun gezinsleden geëvacueerd uit Gaza. Dit is een uitdaging geweest vanwege de beperkte toegang en veiligheidsrisico’s in het gebied.

Vrijlating van Ofir Engel

De vrijlating van Ofir Engel, die sinds oktober werd vastgehouden door Hamas, is een opluchting voor zowel zijn familie als de Nederlandse regering. Engel, die overigens Nederlandse voorouders heeft, kreeg eerder de Nederlandse nationaliteit toegekend om zo de internationale druk te vergroten om zijn vrijlating te bewerkstelligen.

De Nederlandse overheid heeft onophoudelijk gewerkt aan zijn vrijlating en heeft nauw samengewerkt met internationale partners om dit doel te bereiken. De vrijlating van Engel markeert een positieve stap in de inspanningen om Nederlandse burgers te beschermen en te ondersteunen in tijden van crisis en conflict.

Toekomstige inspanningen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft zich inzetten om Nederlandse burgers in het buitenland te ondersteunen en beschermen, vooral in conflictgebieden. De recente evacuatiepogingen in Gaza benadrukken het belang van het hebben van noodplannen en prestatiegerichte acties om burgers te evacueren in crisissituaties.

Het is essentieel dat Nederlandse burgers in het buitenland weten dat zij op de steun van hun overheid kunnen rekenen in tijden van nood. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal doorgaan met het monitoren van de situatie in Gaza en zal bereid blijven om hulp te bieden aan Nederlandse burgers die vastzitten in het conflictgebied.

Conclusie

De recente evacuatie-inspanningen van Nederlandse burgers uit Gaza, evenals de vrijlating van Ofir Engel, tonen de vastberadenheid van de Nederlandse overheid om haar burgers in het buitenland te beschermen en te ondersteunen. De komende periode zal het ministerie van Buitenlandse Zaken doorgaan met het monitoren van de situatie in Gaza en het verstrekken van assistentie aan Nederlandse burgers die zich in het gebied bevinden.

De vrijlating van Engel is een positief keerpunt in deze aanhoudende crisis, die laat zien dat met internationale bescherming, druk, en diplomatie succes behaald kan worden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Nederlandse burgers overal ter wereld veilig zijn en gesteund worden in tijden van nood.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Op 28 december 2023 heeft storm Gerrit ernstige schade toegebracht aan delen van het Verenigd Koninkrijk, met name de Engelse stad Manchester. Duizenden huizen in Manchester zitten momenteel zonder stroom, als gevolg van een lokale tornado die ’s nachts door de stad trok.

Schade aan honderd huizen in Manchester

De krachtige storm heeft ongeveer honderd huizen beschadigd in het district Tameside, waar een tornado leidde tot stroomstoringen, afgerukte daken, omgewaaide bomen en ingestorte muurtjes.

Geen gewonden, maar meerdere mensen dakloos

Gelukkig zijn er geen gewonden gemeld als gevolg van de storm. Wel moesten meerdere mensen hun woningen verlaten vanwege de schade. In de buitenwijk Stalybridge raakten de woningen dusdanig beschadigd dat er eerst bouwkundig onderzoek moet plaatsvinden voordat het veilig is om terug te keren.

Verkeersproblemen en wateroverlast

Sinds de komst van storm Gerrit op woensdag hebben meerdere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk te kampen met problemen. Het trein- en wegverkeer is op meerdere plekken verstoord. Daarnaast werden maatregelen genomen tegen wateroverlast in Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland, maar overstromingen konden op verschillende plaatsen niet voorkomen worden.

Vliegtuigen stuiterend aan de grond op Londense luchthaven

Zelfs op de Londense luchthaven Heathrow hadden vliegtuigen moeite om veilig te landen, als gevolg van de harde wind die hen parten speelde.

Storm Gerrit vernoemd naar voormalig NOS-weerman

Opvallend genoeg is storm Gerrit vernoemd naar de bekende meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. In Nederland veroorzaakte de storm beperkte schade.

Bijzonder kerstcadeau voor Gerrit Hiemstra

Het is opmerkelijk dat de storm vernoemd is naar Gerrit Hiemstra, aangezien hij het als een bijzonder kerstcadeau zou kunnen beschouwen.

Volledige dekking van de gevolgen van storm Gerrit

Blijf op de hoogte van de gevolgen van storm Gerrit en volg de actuele ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. We zullen blijven rapporteren over de schade en de herstelwerkzaamheden na deze verwoestende storm.

Update: 1 dag geleden

Lees Verder

Buitenland

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen
AFP

Duizenden Argentijnen gaan de straat op om te protesteren tegen economische wetsvoorstellen van president Javier Milei

Op woensdag gingen duizenden Argentijnen de straat op in de hoofdstad Buenos Aires om te protesteren tegen een decreet dat is uitgevaardigd door president Javier Milei. Ze vinden de economische wetsvoorstellen die erin staan te ingrijpend. Milei wil bijvoorbeeld maximale huurprijzen afschaffen.

Het decreet van de nieuwe Argentijnse president schrapt of wijzigt in totaal meer dan 350 economische regels. Naast de afschaffing van maximale huurprijzen, maakt het ook een einde aan een aantal werknemersbeschermingen en schrapt wetten die consumenten beschermen tegen onrechtmatige prijsstijgingen.

Dit zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op de Argentijnen, gezien de jaarlijkse inflatie boven de 160 procent ligt, en 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De demonstranten zwaaiden met Argentijnse vlaggen en droegen spandoeken met de tekst: “Het thuisland is niet te koop.” Ze roepen de rechtbanken op om het decreet ongrondwettelijk te verklaren. Volgens de demonstranten tast het decreet de bescherming van werknemers en consumenten aan. Een paar maatschappelijke groeperingen hebben al een verzoek bij de rechtbank ingediend, terwijl de vakbonden de mars organiseerden.

Milei stuurde het pakket wetsvoorstellen die het decreet in werking moeten stellen eerder op woensdag naar het parlement. De zeer libertaire en radicaal-rechtse politicus is sinds 10 december in functie.

Wie is ‘de gek’ Milei?

De bekendste bijnaam van Milei is ‘El Loco’ (de gek), die ook populair is onder zijn aanhangers. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn explosieve woede-uitbarstingen op de middelbare school. In de jaren tachtig was hij een professioneel keeper, maar hij verliet de sport om te gaan studeren. Na zijn studie werkte hij als econoom. Milei heeft weinig goede vrienden, maar is wel heel close met zijn honden, die volgens hem zijn belangrijkste adviseurs zijn.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Buitenland

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd
Reuters

Op 27 december 2023 is de Oostenrijkse ingenieur Gaston Glock overleden. Glock staat bekend als de ontwerper van een van ’s werelds best verkochte handwapens, het Glock-pistool. Na een leven dat gekenmerkt werd door succes en controverse, overleed hij op de respectabele leeftijd van 94 jaar.

Het ontwerp van het Glock-pistool

In de jaren tachtig ontwierp Gaston Glock een wapen dat destijds baanbrekend was. Het Glock-pistool was niet alleen lichter dan andere wapens, maar ook goedkoper en betrouwbaarder. Deze kenmerken maakten het wapen geliefd bij militairen en consumenten over de hele wereld.

Het Nederlandse, Britse en Franse leger maken gebruik van het Glock-pistool, en ook op de Amerikaanse consumentenmarkt is het pistool populair.

Succes en controverse

Gaston Glock behaalde veel succes met zijn bedrijf. In het afgelopen jaar draaide zijn wapenfabrikant GLOCK een winst van maar liefst 146 miljoen euro. Echter, in 1999 overleefde hij een moordaanslag, wat destijds veel aandacht trok in de media.

In 2011 kwam Gaston Glock opnieuw in het nieuws vanwege zijn heftige scheiding van zijn eerste vrouw. Dat jaar hertrouwde hij met Kathrin Tschikof, die 51 jaar jonger is dan hij. Sinds 2021 is Kathrin Tschikof de directeur van de wapenfabrikant, waarmee ze Gaston Glock opvolgde.

Erfenis van Gaston Glock

Met de dood van Gaston Glock komt er een einde aan een tijdperk van innovatie en controverses. Zijn nalatenschap zal voortleven in het succes van het Glock-pistool en het voortdurende beheer van de wapenfabrikant door zijn echtgenote.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Populair