Connect with us

Buitenland

Conflict tussen Israël en Hamas: aanvallen op Westelijke Jordaanoever & hulp voor Gaza

Conflict tussen Israël en Hamas: aanvallen op Westelijke Jordaanoever & hulp voor Gaza
Beschadigde gebouwen na een nachtelijke Israëlische inval in Jenin op de Westelijke Jordaanoever, Getty Images

Israël voert grootschalige aanvallen uit op de Westelijke Jordaanoever

Het Israëlische leger heeft volgens verschillende Arabische media een van de grootste aanvallen van de afgelopen jaren uitgevoerd in de regio Jenin op de Westelijke Jordaanoever. De aanvallen begonnen dinsdag rond 21.00 uur en zijn nog steeds gaande, zo meldt Al Jazeera op woensdagochtend. Getuigen spraken over luide explosies en drones in de lucht.

De aanvallen op de Westelijke Jordaanoever vinden plaats op drie verschillende locaties in en rond Jenin: een dorp net buiten Jenin, het vluchtelingenkamp Jenin en ook in de stad zelf. Ook het ziekenhuis zou zijn omsingeld. Daarnaast zijn er berichten over arrestaties in het vluchtelingenkamp Al Jalazoun, ten noorden van Ramallah.

Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober heeft Israël regelmatig actie ondernomen op de Westelijke Jordaanoever. Volgens officiële cijfers van beide kanten zijn er in die periode zeker 170 Palestijnen en 3 Israëliërs om het leven gekomen bij de onrust in het gebied. Israël heeft ook ongeveer 3.300 mensen gearresteerd.

Nieuwe lijst van vrij te laten gijzelaars

Israël heeft volgens Israëlische media een lijst ontvangen met gijzelaars die Hamas woensdag wil vrijlaten. Hoeveel mensen het betreft is onbekend. De families van deze gijzelaars zouden door het kantoor van premier Benjamin Netanyahu op de hoogte zijn gebracht.

Als de ruil doorgaat, zou dit de zesde groep gijzelaars zijn die wordt vrijgelaten sinds het staakt-het-vuren. Tot nu toe zouden zeker 80 gijzelaars zijn vrijgekomen. In ruil daarvoor heeft Israël 180 Palestijnen vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen.

Staakt-het-vuren gaat laatste dag in, G7-buitenlandministers pleiten voor verlenging

Het staakt-het-vuren eindigt officieel vanavond, maar er wordt achter de schermen nog steeds overleg gepleegd tussen Israël, de Verenigde Staten, Egypte en Qatar over een mogelijke verlenging. Geruchten gaan dat zowel Israël als Hamas voor een verlenging van de tijdelijke wapenstilstand zijn.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen pleiten in een gezamenlijke verklaring voor een verlenging van de gevechtspauze in Gaza. Ze stellen dat alles in het werk moet worden gesteld om humanitaire steun aan burgers te garanderen, inclusief voedsel, water, brandstof en medische voorraden, en om de vrijlating van alle gijzelaars te vergemakkelijken. De G7-ministers zijn echter niet voor een permanent staakt-het-vuren en benadrukken opnieuw dat Israël het recht heeft om zichzelf en zijn volk te verdedigen.

Eerste hulpgoederen van Verenigde Staten naar Gaza

De Verenigde Staten hebben dinsdag zo’n 24,5 ton aan voedsel en medische hulp per luchtbrug naar een humanitair logistiek knooppunt in Egypte vervoerd, meldt het Witte Huis. Vanuit Egypte moeten de hulpgoederen bij burgers in Gaza terechtkomen. Nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan meldt dat dit de eerste van drie geplande leveringen is.

Het conflict uitgelegd

De situatie tussen Israël en de Palestijnse Gebieden is al geruime tijd gespannen en de recente ontwikkelingen laten zien dat er nog steeds geen duurzame oplossing in zicht is. Het Israëlische leger voert grootschalige aanvallen uit op de Westelijke Jordaanoever, terwijl er internationale druk is om het staakt-het-vuren in Gaza te verlengen.

Volgens officiële cijfers zijn er in de afgelopen periode zeker 170 Palestijnse en 3 Israëlische doden gevallen en zijn er duizenden arrestaties verricht. De G7-landen pleiten voor humanitaire steun en vrijlating van gijzelaars, maar benadrukken ook het recht van Israël om zichzelf te verdedigen.

Het klimaat in het gebied blijft gespannen en er is nog geen duidelijk zicht op een blijvende vrede. Het blijft een zorgelijke situatie met humanitaire en geopolitieke implicaties.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Op 28 december 2023 heeft storm Gerrit ernstige schade toegebracht aan delen van het Verenigd Koninkrijk, met name de Engelse stad Manchester. Duizenden huizen in Manchester zitten momenteel zonder stroom, als gevolg van een lokale tornado die ’s nachts door de stad trok.

Schade aan honderd huizen in Manchester

De krachtige storm heeft ongeveer honderd huizen beschadigd in het district Tameside, waar een tornado leidde tot stroomstoringen, afgerukte daken, omgewaaide bomen en ingestorte muurtjes.

Geen gewonden, maar meerdere mensen dakloos

Gelukkig zijn er geen gewonden gemeld als gevolg van de storm. Wel moesten meerdere mensen hun woningen verlaten vanwege de schade. In de buitenwijk Stalybridge raakten de woningen dusdanig beschadigd dat er eerst bouwkundig onderzoek moet plaatsvinden voordat het veilig is om terug te keren.

Verkeersproblemen en wateroverlast

Sinds de komst van storm Gerrit op woensdag hebben meerdere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk te kampen met problemen. Het trein- en wegverkeer is op meerdere plekken verstoord. Daarnaast werden maatregelen genomen tegen wateroverlast in Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland, maar overstromingen konden op verschillende plaatsen niet voorkomen worden.

Vliegtuigen stuiterend aan de grond op Londense luchthaven

Zelfs op de Londense luchthaven Heathrow hadden vliegtuigen moeite om veilig te landen, als gevolg van de harde wind die hen parten speelde.

Storm Gerrit vernoemd naar voormalig NOS-weerman

Opvallend genoeg is storm Gerrit vernoemd naar de bekende meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. In Nederland veroorzaakte de storm beperkte schade.

Bijzonder kerstcadeau voor Gerrit Hiemstra

Het is opmerkelijk dat de storm vernoemd is naar Gerrit Hiemstra, aangezien hij het als een bijzonder kerstcadeau zou kunnen beschouwen.

Volledige dekking van de gevolgen van storm Gerrit

Blijf op de hoogte van de gevolgen van storm Gerrit en volg de actuele ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. We zullen blijven rapporteren over de schade en de herstelwerkzaamheden na deze verwoestende storm.

Update: 1 dag geleden

Lees Verder

Buitenland

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen
AFP

Duizenden Argentijnen gaan de straat op om te protesteren tegen economische wetsvoorstellen van president Javier Milei

Op woensdag gingen duizenden Argentijnen de straat op in de hoofdstad Buenos Aires om te protesteren tegen een decreet dat is uitgevaardigd door president Javier Milei. Ze vinden de economische wetsvoorstellen die erin staan te ingrijpend. Milei wil bijvoorbeeld maximale huurprijzen afschaffen.

Het decreet van de nieuwe Argentijnse president schrapt of wijzigt in totaal meer dan 350 economische regels. Naast de afschaffing van maximale huurprijzen, maakt het ook een einde aan een aantal werknemersbeschermingen en schrapt wetten die consumenten beschermen tegen onrechtmatige prijsstijgingen.

Dit zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op de Argentijnen, gezien de jaarlijkse inflatie boven de 160 procent ligt, en 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De demonstranten zwaaiden met Argentijnse vlaggen en droegen spandoeken met de tekst: “Het thuisland is niet te koop.” Ze roepen de rechtbanken op om het decreet ongrondwettelijk te verklaren. Volgens de demonstranten tast het decreet de bescherming van werknemers en consumenten aan. Een paar maatschappelijke groeperingen hebben al een verzoek bij de rechtbank ingediend, terwijl de vakbonden de mars organiseerden.

Milei stuurde het pakket wetsvoorstellen die het decreet in werking moeten stellen eerder op woensdag naar het parlement. De zeer libertaire en radicaal-rechtse politicus is sinds 10 december in functie.

Wie is ‘de gek’ Milei?

De bekendste bijnaam van Milei is ‘El Loco’ (de gek), die ook populair is onder zijn aanhangers. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn explosieve woede-uitbarstingen op de middelbare school. In de jaren tachtig was hij een professioneel keeper, maar hij verliet de sport om te gaan studeren. Na zijn studie werkte hij als econoom. Milei heeft weinig goede vrienden, maar is wel heel close met zijn honden, die volgens hem zijn belangrijkste adviseurs zijn.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Buitenland

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd
Reuters

Op 27 december 2023 is de Oostenrijkse ingenieur Gaston Glock overleden. Glock staat bekend als de ontwerper van een van ’s werelds best verkochte handwapens, het Glock-pistool. Na een leven dat gekenmerkt werd door succes en controverse, overleed hij op de respectabele leeftijd van 94 jaar.

Het ontwerp van het Glock-pistool

In de jaren tachtig ontwierp Gaston Glock een wapen dat destijds baanbrekend was. Het Glock-pistool was niet alleen lichter dan andere wapens, maar ook goedkoper en betrouwbaarder. Deze kenmerken maakten het wapen geliefd bij militairen en consumenten over de hele wereld.

Het Nederlandse, Britse en Franse leger maken gebruik van het Glock-pistool, en ook op de Amerikaanse consumentenmarkt is het pistool populair.

Succes en controverse

Gaston Glock behaalde veel succes met zijn bedrijf. In het afgelopen jaar draaide zijn wapenfabrikant GLOCK een winst van maar liefst 146 miljoen euro. Echter, in 1999 overleefde hij een moordaanslag, wat destijds veel aandacht trok in de media.

In 2011 kwam Gaston Glock opnieuw in het nieuws vanwege zijn heftige scheiding van zijn eerste vrouw. Dat jaar hertrouwde hij met Kathrin Tschikof, die 51 jaar jonger is dan hij. Sinds 2021 is Kathrin Tschikof de directeur van de wapenfabrikant, waarmee ze Gaston Glock opvolgde.

Erfenis van Gaston Glock

Met de dood van Gaston Glock komt er een einde aan een tijdperk van innovatie en controverses. Zijn nalatenschap zal voortleven in het succes van het Glock-pistool en het voortdurende beheer van de wapenfabrikant door zijn echtgenote.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Populair