Connect with us

Politiek

Beperkt probleem: woekerprijzen concert- en festivaltickets

Beperkt probleem: woekerprijzen concert- en festivaltickets
ANP

Klein percentage van concertkaartjes doorverkocht voor woekerprijzen

Uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het kabinet op verzoek van de Tweede Kamer is gebleken dat de doorverkoop met woekerprijzen van concert-, wedstrijd- en festivalkaartjes een relatief klein probleem is. Slechts 1 procent van alle kaartjes wordt voor een hogere prijs doorverkocht, waarbij iets meer dan 8 procent van alle verkochte kaartjes überhaupt doorverkocht wordt. Van dat kleine deel wordt weer 12,4 procent verkocht voor een hogere of woekerprijs.

Geen verbod op doorverkoop in Nederland

Het onderzoek keek ook naar de aanpak van woekerprijzen in andere Europese landen. Alleen Spanje en Bulgarije hebben een verbod op doorverkoop, maar bij de Nederlandse partijen die zijn ondervraagd blijkt hier geen interesse voor te zijn. Het kabinet is het met deze partijen eens en vindt een verbod geen optie, omdat mensen die op het laatste moment niet naar het concert of de wedstrijd kunnen hun kaartje dan niet meer kwijt kunnen.

Staatssecretaris Uslu van Cultuur schrijft in haar brief aan de Tweede Kamer dat de kosten van kaartjes “niet onomstreden” zijn, maar laat het voorlopig aan de markt over. Ze constateert dat ondernemers in Nederland die toegangskaarten verkopen servicekosten mogen berekenen bij de verkoop, waarvan de hoogte vrij te bepalen is. Het is aan de consument of de toegangskaart de prijs plus de servicekosten waard is.

Regels voor doorverkoop in andere landen

In de helft van de onderzochte landen, waaronder België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Denemarken, gelden regels voor doorverkoop, zoals een prijsplafond of een verbod op het maken van winst. Nederlandse ticketverkopers en consumentenorganisaties zijn hier in geïnteresseerd en hebben de voorkeur voor een wettelijke regeling die bepaalt wie kaartjes mag verkopen en doorverkopen, met een maximaal toegestane prijsopslag van 20 procent bij doorverkoop.

Online op zoek naar kaartjes

Steeds meer aanbieders op de kaartverkoopmarkt zijn zelf al bezig om online zo’n gesloten systeem in te richten, met behulp van steeds vernieuwende technologie, omdat consumenten in de meeste gevallen online op zoek gaan naar een kaartje. Hierdoor kunnen zij bij onduidelijke aanbieders terechtkomen die soms woekerprijzen vragen.

Het vervolg

Hoewel het probleem relatief klein is, en het kabinet demissionair is, hakt staatssecretaris Uslu van Cultuur op dit moment geen knoop door. Daarbij is over de effectiviteit van nationale wettelijke regels weinig bekend, zegt de staatssecretaris. Het is aan een volgend kabinet om hier een besluit over te nemen, waarbij ook een Europese oplossing voor de internationale ticketverkoop bekeken kan worden.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Politiek

Verkenner Plasterk: moeilijke taak tweede week verkenning

Verkenner Plasterk: moeilijke taak tweede week verkenning
ANP

Verkenning kabinetsformatie gaat door ondanks moeizame week

Na een week van politieke strubbelingen gaat verkenner Ronald Plasterk verder met het aftasten van de kabinetsformatie. Eerder kwamen hoofdrolspelers Wilders, Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt bij hem langs. Zowel de VVD als de PVV hebben hun zorgen geuit over eventuele kabinetsdeelname.

PVV-leider Wilders heeft verklaard dat hij “er voor alle Nederlanders zal zijn” en “niemand het land uit gaat zetten”. Echter, deze uitspraken hebben nog niet iedereen weten te overtuigen. De VVD maakt duidelijk dat zij op dit moment niet willen deelnemen aan een kabinet en pleiten in plaats daarvan voor een “centrumrechts kabinet”.

De politiek verslaggever Emma Jackson benoemt de ‘bescheidenheid’ van de VVD als gevolg van de verdeeldheid in de achterban over eventuele samenwerking met de PVV. De partij hoopt door te gedogen over ‘rechts’ een grote groep kiezers tevreden te stellen.

Omtzigt pleit voor een minderheidskabinet met wisselende Kamermeerderheden, maar andere partijen zien dit niet zitten. Verkenner Plasterk blijft echter kansen zien voor een meerderheidskabinet of een kabinet met gedoogsteun.

De agenda voor de kabinetsformatie is als volgt:
– 4 december: gesprekken verkenner gaan verder
– 5 december: afscheid van de oude Tweede Kamer met speeches voor vertrekkende Kamerleden
– 6 december: installatie nieuwe Tweede Kamer
– Daarna: voorbereiding en verkiezing nieuwe Kamervoorzitter
– 11 of 12 december: verkenner brengt verslag uit aan Tweede Kamer
– Uiterlijk 13 december: Kamerdebat over uitslag, kabinetsformatie en aanwijzen informateurs

Update: 4 weken geleden

Lees Verder

Politiek

Besluit Tweede Kamer morgen over hertelling in vier stembureaus

Besluit Tweede Kamer morgen over hertelling in vier stembureaus
ANP

Tweede Kamer beslist over hertelling van stemmen in vier stembureaus in Tilburg

De Tweede Kamer komt morgen samen om te besluiten over een hertelling van de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen in vier stembureaus in Tilburg. Deze gebeurtenis is nog niet eerder voorgekomen in de recente geschiedenis van het parlement.

Nieuwe procedure leidt tot hertelling

Het bijeenkomen van de Tweede Kamer om over de hertelling te besluiten, is het gevolg van een nieuwe procedure die voorschrijft dat als de Commissie voor de Geloofsbrieven telverschillen constateert, de commissie kan adviseren tot een hertelling om elke twijfel weg te nemen.

In dit geval is er sprake van een telverschil van meer dan 15 stemmen, waarop de Commissie aan de Tweede Kamer heeft voorgelegd om een besluit te nemen over de hertelling.

Kans op verandering van uitslag is nihil

De Kamercommissie constateert dat de Kiesraad heeft berekend dat de verschillen te klein zijn om invloed te hebben op de uitslag. De kans dat de uitslag na hertelling verandert, is dan ook vrijwel nihil. Desondanks wil de Kamercommissie de nieuwe regels toepassen.

Beslissing over hertelling en vervolgproces

Om over de hertelling een beslissing te nemen, moeten morgen voldoende leden van de ‘oude’ Tweede Kamer aanwezig zijn. Als er wordt besloten tot hertelling, vindt deze plaats op zaterdag of zondag.

Het feit dat de Tweede Kamer bijeenkomt om over hertelling te besluiten, toont aan hoe serieus de Nederlandse overheid de integriteit van verkiezingen neemt. Dit heeft ook te maken met de recente debatten over de betrouwbaarheid en veiligheid van stemmen, zowel op nationaal als internationaal niveau.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Politiek

Staatssecretaris Uslu verlaat functie voor familiebedrijf Corendon

Staatssecretaris Uslu verlaat functie voor familiebedrijf Corendon
ANP

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu stapt op en keert terug naar Corendon

Na een kort verblijf als staatssecretaris van Cultuur en Media voor D66, heeft Gunay Uslu besloten om haar politieke carrière te beëindigen en terug te keren naar het familiebedrijf Corendon, waar ze aan de slag zal gaan als CEO. Dit nieuws komt als een verrassing voor velen, aangezien Uslu nog maar recentelijk haar functie als staatssecretaris heeft aanvaard.

Vertrek uit de politiek

Uslu, die begin 2022 de overstap maakte van Corendon naar de politiek, heeft aangekondigd dat ze morgen zal beginnen in haar nieuwe rol als CEO van het familiebedrijf. In haar verklaring benadrukte ze dat ze dit besluit “niet lichtzinnig” heeft genomen en dat ondanks haar wens om haar tijd met het kabinet af te maken, Corendon een dringend beroep op haar heeft gedaan.

Persoonlijke omstandigheden

De voormalige CEO van Corendon heeft het bedrijf verlaten vanwege persoonlijke omstandigheden, en Uslu voelt zich geroepen om hem te vervangen. Haar snelle beslissing om de politiek te verlaten en terug te keren naar het familiebedrijf heeft verschillende reacties opgeroepen, met demissionair premier Rutte die heeft gereageerd op het nieuws.

Reactie van demissionair premier Rutte

Demissionair premier Rutte heeft op het vertrek van Uslu gereageerd en verklaard dat hij haar keuze respecteert en haar bedankt voor haar inzet als staatssecretaris. Rutte benadrukte het belang van een goede balans tussen werk en persoonlijke verantwoordelijkheden, en wenste Uslu veel succes in haar nieuwe rol bij Corendon.

Het vertrek van Uslu uit de politiek is een opvallende wending in haar carrière, die benadrukt hoe snel de politieke situatie kan veranderen. Haar terugkeer naar het familiebedrijf laat zien dat persoonlijke belangen vaak een doorslaggevende rol spelen in dergelijke beslissingen.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Populair