Connect with us

Buitenland

België verliest klimaatzaak en moet uitstoot verminderen

België verliest klimaatzaak en moet uitstoot verminderen
Getty Images

Belgische Staat Veroordeeld voor Onvoldoende Actie tegen Klimaatverandering: Rechterlijk Oordeel

Op donderdag heeft de rechter geoordeeld dat de Belgische overheid onvoldoende actie onderneemt om klimaatverandering aan te pakken. Dit oordeel komt vanwege een zaak die in 2015 werd aangespannen door de non-profitorganisatie Klimaatzaak. Volgens de organisatie heeft de Belgische overheid de mensenrechten geschonden door onvoldoende maatregelen te nemen tegen klimaatverandering.

De rechtbank stemde in met de aanklachten van Klimaatzaak en gaf aan dat de Belgische regering nog steeds niet voldoende doet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Daarom stelde de rechter dat de uitstoot in België in 2030 met 55 procent moet zijn gedaald ten opzichte van 1990. Verschillende Belgische instanties moeten zich houden aan de gedane beloften en de uitstoot sneller terugdringen.

In 2021 kregen de eisers ook al gelijk van de rechter, maar toen werden er nog geen doelstellingen opgelegd. Nadat Klimaatzaak in beroep was gegaan, heeft het hof België opgelegd om de uitstoot met 55 procent te verlagen in 2030. Dit is een aanzienlijke uitdaging, gezien het feit dat België in 2021 slechts 24 procent van de broeikasgassen had verminderd ten opzichte van 1990.

Nog een Zaak: Duitsland Moet ‘Onmiddellijk’ Plannen Maken

Het nieuws voor de Belgische overheid kwam nadat de Duitse regering eerder op dezelfde dag een klimaatzaak had verloren. Volgens de rechtbank neemt Duitsland niet genoeg effectieve maatregelen om de klimaatdoelen voor de transport- en bouwsector te halen. Daarom heeft de regering het bevel gekregen om “onmiddellijk” met plannen te komen om de uitstoot terug te dringen.

De zaak was aangespannen door de natuurorganisatie BUND, nadat de overheid de doelstellingen voor de transport- en bouwsector in 2021 niet had gehaald. Volgens BUND had de regering onvoldoende gedaan om weer op het juiste spoor te komen.

De Duitse regering had plannen laten zien in de rechtbank voor het verminderen van de uitstoot, maar de rechters oordeelden dat deze plannen niet voldeden aan de eisen. Dit is niet de eerste keer dat het Duitse klimaatbeleid onder vuur ligt. In 2021 had het hof al aangegeven dat het klimaatbeleid tekortschoot en dat het zou zorgen voor een oneerlijke last voor toekomstige generaties.

Onder leiding van toenmalig bondskanselier Angela Merkel werd toen besloten dat Duitsland tegen 2045 klimaatneutraal moet zijn, vijf jaar eerder dan voorheen gepland.

Conclusie

Het vonnis van de Belgische en Duitse rechtbanken is een krachtig signaal dat er meer actie nodig is van overheden om klimaatverandering aan te pakken. Met de groeiende bezorgdheid over de impact van klimaatverandering op het milieu en de samenleving, is het duidelijk dat rechters een belangrijke rol spelen in het afdwingen van klimaatmaatregelen. Dit vonnis vormt ook een waarschuwing voor andere landen en overheden die te weinig doen om de klimaatverandering tegen te gaan.

Door de uitspraken van de rechtbanken worden overheden gedwongen om doeltreffende maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot tegen te gaan. De druk op overheden wereldwijd zal toenemen, en het is te verwachten dat soortgelijke rechtszaken door andere milieuorganisaties in verschillende landen zullen worden aangespannen.

Al met al zijn de vonnissen van de Belgische en Duitse rechtbanken een wake-up call voor overheden en dienen ze als een aansporing om hun inspanningen op het gebied van klimaatverandering te intensiveren.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Op 28 december 2023 heeft storm Gerrit ernstige schade toegebracht aan delen van het Verenigd Koninkrijk, met name de Engelse stad Manchester. Duizenden huizen in Manchester zitten momenteel zonder stroom, als gevolg van een lokale tornado die ’s nachts door de stad trok.

Schade aan honderd huizen in Manchester

De krachtige storm heeft ongeveer honderd huizen beschadigd in het district Tameside, waar een tornado leidde tot stroomstoringen, afgerukte daken, omgewaaide bomen en ingestorte muurtjes.

Geen gewonden, maar meerdere mensen dakloos

Gelukkig zijn er geen gewonden gemeld als gevolg van de storm. Wel moesten meerdere mensen hun woningen verlaten vanwege de schade. In de buitenwijk Stalybridge raakten de woningen dusdanig beschadigd dat er eerst bouwkundig onderzoek moet plaatsvinden voordat het veilig is om terug te keren.

Verkeersproblemen en wateroverlast

Sinds de komst van storm Gerrit op woensdag hebben meerdere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk te kampen met problemen. Het trein- en wegverkeer is op meerdere plekken verstoord. Daarnaast werden maatregelen genomen tegen wateroverlast in Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland, maar overstromingen konden op verschillende plaatsen niet voorkomen worden.

Vliegtuigen stuiterend aan de grond op Londense luchthaven

Zelfs op de Londense luchthaven Heathrow hadden vliegtuigen moeite om veilig te landen, als gevolg van de harde wind die hen parten speelde.

Storm Gerrit vernoemd naar voormalig NOS-weerman

Opvallend genoeg is storm Gerrit vernoemd naar de bekende meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. In Nederland veroorzaakte de storm beperkte schade.

Bijzonder kerstcadeau voor Gerrit Hiemstra

Het is opmerkelijk dat de storm vernoemd is naar Gerrit Hiemstra, aangezien hij het als een bijzonder kerstcadeau zou kunnen beschouwen.

Volledige dekking van de gevolgen van storm Gerrit

Blijf op de hoogte van de gevolgen van storm Gerrit en volg de actuele ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. We zullen blijven rapporteren over de schade en de herstelwerkzaamheden na deze verwoestende storm.

Update: 1 dag geleden

Lees Verder

Buitenland

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen
AFP

Duizenden Argentijnen gaan de straat op om te protesteren tegen economische wetsvoorstellen van president Javier Milei

Op woensdag gingen duizenden Argentijnen de straat op in de hoofdstad Buenos Aires om te protesteren tegen een decreet dat is uitgevaardigd door president Javier Milei. Ze vinden de economische wetsvoorstellen die erin staan te ingrijpend. Milei wil bijvoorbeeld maximale huurprijzen afschaffen.

Het decreet van de nieuwe Argentijnse president schrapt of wijzigt in totaal meer dan 350 economische regels. Naast de afschaffing van maximale huurprijzen, maakt het ook een einde aan een aantal werknemersbeschermingen en schrapt wetten die consumenten beschermen tegen onrechtmatige prijsstijgingen.

Dit zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op de Argentijnen, gezien de jaarlijkse inflatie boven de 160 procent ligt, en 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De demonstranten zwaaiden met Argentijnse vlaggen en droegen spandoeken met de tekst: “Het thuisland is niet te koop.” Ze roepen de rechtbanken op om het decreet ongrondwettelijk te verklaren. Volgens de demonstranten tast het decreet de bescherming van werknemers en consumenten aan. Een paar maatschappelijke groeperingen hebben al een verzoek bij de rechtbank ingediend, terwijl de vakbonden de mars organiseerden.

Milei stuurde het pakket wetsvoorstellen die het decreet in werking moeten stellen eerder op woensdag naar het parlement. De zeer libertaire en radicaal-rechtse politicus is sinds 10 december in functie.

Wie is ‘de gek’ Milei?

De bekendste bijnaam van Milei is ‘El Loco’ (de gek), die ook populair is onder zijn aanhangers. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn explosieve woede-uitbarstingen op de middelbare school. In de jaren tachtig was hij een professioneel keeper, maar hij verliet de sport om te gaan studeren. Na zijn studie werkte hij als econoom. Milei heeft weinig goede vrienden, maar is wel heel close met zijn honden, die volgens hem zijn belangrijkste adviseurs zijn.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Buitenland

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd
Reuters

Op 27 december 2023 is de Oostenrijkse ingenieur Gaston Glock overleden. Glock staat bekend als de ontwerper van een van ’s werelds best verkochte handwapens, het Glock-pistool. Na een leven dat gekenmerkt werd door succes en controverse, overleed hij op de respectabele leeftijd van 94 jaar.

Het ontwerp van het Glock-pistool

In de jaren tachtig ontwierp Gaston Glock een wapen dat destijds baanbrekend was. Het Glock-pistool was niet alleen lichter dan andere wapens, maar ook goedkoper en betrouwbaarder. Deze kenmerken maakten het wapen geliefd bij militairen en consumenten over de hele wereld.

Het Nederlandse, Britse en Franse leger maken gebruik van het Glock-pistool, en ook op de Amerikaanse consumentenmarkt is het pistool populair.

Succes en controverse

Gaston Glock behaalde veel succes met zijn bedrijf. In het afgelopen jaar draaide zijn wapenfabrikant GLOCK een winst van maar liefst 146 miljoen euro. Echter, in 1999 overleefde hij een moordaanslag, wat destijds veel aandacht trok in de media.

In 2011 kwam Gaston Glock opnieuw in het nieuws vanwege zijn heftige scheiding van zijn eerste vrouw. Dat jaar hertrouwde hij met Kathrin Tschikof, die 51 jaar jonger is dan hij. Sinds 2021 is Kathrin Tschikof de directeur van de wapenfabrikant, waarmee ze Gaston Glock opvolgde.

Erfenis van Gaston Glock

Met de dood van Gaston Glock komt er een einde aan een tijdperk van innovatie en controverses. Zijn nalatenschap zal voortleven in het succes van het Glock-pistool en het voortdurende beheer van de wapenfabrikant door zijn echtgenote.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Populair