Connect with us

Politiek

BBB bespreekt samenwerking met Wilders en PVV, VVD, NSC

BBB bespreekt samenwerking met Wilders en PVV, VVD, NSC
ANP

BBB Spoort PVV, VVD en NSC aan om Aan Tafel te Gaan

Na een gesprek met verkenner Plasterk heeft BBB-leider Van der Plas vandaag opgeroepen tot een gezamenlijk overleg tussen de PVV, VVD en NSC om hun zorgen over de mogelijke samenwerking met Geert Wilders te bespreken. De belangrijkste gespreksonderwerpen zouden de rechtsstatelijkheid van PVV-voornemens en eventuele twijfels zijn die de andere partijen hierover hebben.

“Of je er uitkomt in een gesprek is een tweede, maar ik vind het bizar dat er niet eens met elkaar gesproken wordt”, reageerde BBB-leider Van der Plas na haar ontmoeting met verkenner Plasterk. Ze is van mening dat als de vier partijen met elkaar om tafel gaan, dit een signaal is dat ze de zorgen van de burgers serieus nemen.

Van der Plas benadrukte ook dat partijen moeten stoppen met het elkaar aanspreken via sociale media: “Als je op Twitter met elkaar kan praten, kan je ook aan tafel praten,” aldus de BBB-voorzitter. Eerder vandaag beschuldigde PVV-leider Wilders NSC-leider Omtzigt op Twitter, tegenwoordig bekend als X, van “politieke spelletjes”. Dit was de tweede keer in korte tijd dat Wilders Omtzigt aanviel.

Machtsdenken

De PVV wil een coalitie vormen met NSC, VVD en BBB, maar NSC-voorman Omtzigt verklaarde gisteren tegenover de verkenner dat hij niet wil onderhandelen over de vorming van een kabinet. Daarna beschuldigde PVV-voorman Wilders Omtzigt van “oude bestuurscultuur” en “machtsdenken”.

Omtzigt verklaarde na zijn gesprek met Plasterk gisteren dat hij belemmeringen ziet voor samenwerking met de PVV, onder andere omdat de standpunten van die partij in strijd zijn met de Grondwet. “Er zitten onder meer belemmeringen in de sfeer van de rechtsstatelijkheid,” aldus Omtzigt.

Van der Plas benadrukte vandaag dat Wilders de kans moet krijgen om in een gesprek met andere partijen duidelijk te maken van welke plannen hij precies afstand neemt. Ze suggereerde dat partijen een soort ‘kerndocument’ opstellen waarin bijvoorbeeld staat dat mensen niet worden uitgesloten.

D66, CDA en SP

Een aantal andere partijen had vandaag ook een gesprek met verkenner Plasterk, maar speelt op dit moment geen grote rol in de formatie.

D66-leider Jetten vindt dat er gezien de verkiezingsuitslag gesprekken moeten plaatsvinden tussen PVV, VVD, BBB en NSC. Na zijn ontmoeting met de verkenner Plasterk sprak Jetten van een combinatie van “conservatief rechts en extreemrechts die een overduidelijke meerderheid hebben in de Kamer”.

CDA-voorman Bontenbal ziet de vier grootste partijen als aan zet voor verkennende gesprekken, waar ook GroenLinks-PvdA bij hoort. Hij pleitte voor een “stabiel meerderheidskabinet” en ziet zijn CDA liever in de oppositie.

SP-leider Marijnissen liet weten dat zij ook van mening is dat de vier grootste partijen het voortouw moeten nemen. Na haar gesprek met verkenner Plasterk zei ze dat het in de formatie “allemaal nog niet fraai oogt” en drong aan op snelle voortgang.

Met deze ontwikkelingen lijkt de formatie in een nieuwe fase te zijn beland, waarbij onderlinge gesprekken een cruciale rol kunnen gaan spelen in het vormen van een nieuwe coalitieregering.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Politiek

Verkenner Plasterk: moeilijke taak tweede week verkenning

Verkenner Plasterk: moeilijke taak tweede week verkenning
ANP

Verkenning kabinetsformatie gaat door ondanks moeizame week

Na een week van politieke strubbelingen gaat verkenner Ronald Plasterk verder met het aftasten van de kabinetsformatie. Eerder kwamen hoofdrolspelers Wilders, Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt bij hem langs. Zowel de VVD als de PVV hebben hun zorgen geuit over eventuele kabinetsdeelname.

PVV-leider Wilders heeft verklaard dat hij “er voor alle Nederlanders zal zijn” en “niemand het land uit gaat zetten”. Echter, deze uitspraken hebben nog niet iedereen weten te overtuigen. De VVD maakt duidelijk dat zij op dit moment niet willen deelnemen aan een kabinet en pleiten in plaats daarvan voor een “centrumrechts kabinet”.

De politiek verslaggever Emma Jackson benoemt de ‘bescheidenheid’ van de VVD als gevolg van de verdeeldheid in de achterban over eventuele samenwerking met de PVV. De partij hoopt door te gedogen over ‘rechts’ een grote groep kiezers tevreden te stellen.

Omtzigt pleit voor een minderheidskabinet met wisselende Kamermeerderheden, maar andere partijen zien dit niet zitten. Verkenner Plasterk blijft echter kansen zien voor een meerderheidskabinet of een kabinet met gedoogsteun.

De agenda voor de kabinetsformatie is als volgt:
– 4 december: gesprekken verkenner gaan verder
– 5 december: afscheid van de oude Tweede Kamer met speeches voor vertrekkende Kamerleden
– 6 december: installatie nieuwe Tweede Kamer
– Daarna: voorbereiding en verkiezing nieuwe Kamervoorzitter
– 11 of 12 december: verkenner brengt verslag uit aan Tweede Kamer
– Uiterlijk 13 december: Kamerdebat over uitslag, kabinetsformatie en aanwijzen informateurs

Update: 4 weken geleden

Lees Verder

Politiek

Besluit Tweede Kamer morgen over hertelling in vier stembureaus

Besluit Tweede Kamer morgen over hertelling in vier stembureaus
ANP

Tweede Kamer beslist over hertelling van stemmen in vier stembureaus in Tilburg

De Tweede Kamer komt morgen samen om te besluiten over een hertelling van de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen in vier stembureaus in Tilburg. Deze gebeurtenis is nog niet eerder voorgekomen in de recente geschiedenis van het parlement.

Nieuwe procedure leidt tot hertelling

Het bijeenkomen van de Tweede Kamer om over de hertelling te besluiten, is het gevolg van een nieuwe procedure die voorschrijft dat als de Commissie voor de Geloofsbrieven telverschillen constateert, de commissie kan adviseren tot een hertelling om elke twijfel weg te nemen.

In dit geval is er sprake van een telverschil van meer dan 15 stemmen, waarop de Commissie aan de Tweede Kamer heeft voorgelegd om een besluit te nemen over de hertelling.

Kans op verandering van uitslag is nihil

De Kamercommissie constateert dat de Kiesraad heeft berekend dat de verschillen te klein zijn om invloed te hebben op de uitslag. De kans dat de uitslag na hertelling verandert, is dan ook vrijwel nihil. Desondanks wil de Kamercommissie de nieuwe regels toepassen.

Beslissing over hertelling en vervolgproces

Om over de hertelling een beslissing te nemen, moeten morgen voldoende leden van de ‘oude’ Tweede Kamer aanwezig zijn. Als er wordt besloten tot hertelling, vindt deze plaats op zaterdag of zondag.

Het feit dat de Tweede Kamer bijeenkomt om over hertelling te besluiten, toont aan hoe serieus de Nederlandse overheid de integriteit van verkiezingen neemt. Dit heeft ook te maken met de recente debatten over de betrouwbaarheid en veiligheid van stemmen, zowel op nationaal als internationaal niveau.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Politiek

Staatssecretaris Uslu verlaat functie voor familiebedrijf Corendon

Staatssecretaris Uslu verlaat functie voor familiebedrijf Corendon
ANP

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu stapt op en keert terug naar Corendon

Na een kort verblijf als staatssecretaris van Cultuur en Media voor D66, heeft Gunay Uslu besloten om haar politieke carrière te beëindigen en terug te keren naar het familiebedrijf Corendon, waar ze aan de slag zal gaan als CEO. Dit nieuws komt als een verrassing voor velen, aangezien Uslu nog maar recentelijk haar functie als staatssecretaris heeft aanvaard.

Vertrek uit de politiek

Uslu, die begin 2022 de overstap maakte van Corendon naar de politiek, heeft aangekondigd dat ze morgen zal beginnen in haar nieuwe rol als CEO van het familiebedrijf. In haar verklaring benadrukte ze dat ze dit besluit “niet lichtzinnig” heeft genomen en dat ondanks haar wens om haar tijd met het kabinet af te maken, Corendon een dringend beroep op haar heeft gedaan.

Persoonlijke omstandigheden

De voormalige CEO van Corendon heeft het bedrijf verlaten vanwege persoonlijke omstandigheden, en Uslu voelt zich geroepen om hem te vervangen. Haar snelle beslissing om de politiek te verlaten en terug te keren naar het familiebedrijf heeft verschillende reacties opgeroepen, met demissionair premier Rutte die heeft gereageerd op het nieuws.

Reactie van demissionair premier Rutte

Demissionair premier Rutte heeft op het vertrek van Uslu gereageerd en verklaard dat hij haar keuze respecteert en haar bedankt voor haar inzet als staatssecretaris. Rutte benadrukte het belang van een goede balans tussen werk en persoonlijke verantwoordelijkheden, en wenste Uslu veel succes in haar nieuwe rol bij Corendon.

Het vertrek van Uslu uit de politiek is een opvallende wending in haar carrière, die benadrukt hoe snel de politieke situatie kan veranderen. Haar terugkeer naar het familiebedrijf laat zien dat persoonlijke belangen vaak een doorslaggevende rol spelen in dergelijke beslissingen.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder

Populair