Connect with us

Buitenland

Amerikaanse vicepresident Harris vertegenwoordigt VS op klimaattop

Amerikaanse vicepresident Harris vertegenwoordigt VS op klimaattop
EPA

Kamala Harris vervangt Joe Biden op klimaattop Dubai

In een onverwachte wending heeft de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris aangekondigd dat ze in plaats van president Joe Biden naar de klimaattop in Dubai zal gaan. De top begint aanstaande donderdag, en het was al bekend dat Biden niet zou gaan, maar de reden hiervoor bleef onbekend. Harris zal zich aansluiten bij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en klimaatgezant John Kerry tijdens de tweeweekse bijeenkomst. Naar verwachting zal Harris later deze week de top toespreken.

Wat betekent dit voor de top? En waarom is Biden niet aanwezig? In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze ontwikkelingen en de mogelijke gevolgen ervan.

Reden voor afwezigheid Joe Biden

Het nieuws van de afwezigheid van Joe Biden op de klimaattop in Dubai kwam als een verrassing. Volgens persbureau Reuters moet de president zijn tijd verdelen tussen het conflict in het Midden-Oosten en de aanstaande verkiezingen. Op de agenda van de 81-jarige president staat onder meer een ontmoeting met president João Manuel Gonçalves Lourenço van Angola. Daarnaast zal hij aanwezig zijn bij de officiële ontsteking van de kerstboom bij het Witte Huis.

Veel andere regeringsleiders zullen wel aanwezig zijn op de klimaattop. Het is te verwachten dat leiders uit bijna tweehonderd landen aanwezig zullen zijn, evenals de Britse koning Charles. Helaas moest paus Franciscus afzeggen vanwege gezondheidsproblemen.

Ambities van de klimaattop in Dubai

De klimaattop in Dubai heeft als hoofddoel om tot een overeenkomst te komen om de CO2-uitstoot van steenkool, olie en gas geleidelijk af te schaffen. Het is een ambitieus doel dat in lijn is met de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan. Deze bijeenkomst zal een cruciale rol spelen in het bepalen van het internationale beleid met betrekking tot klimaatverandering en de dringende maatregelen die moeten worden genomen.

Toespraak Kamala Harris

Het is van groot belang dat de Verenigde Staten vertegenwoordigd worden op zo’n belangrijke top als die in Dubai. Met de afwezigheid van president Biden zal de toespraak van vicepresident Harris des te meer in de schijnwerpers staan. De internationale gemeenschap zal nauwlettend volgen wat Harris te zeggen heeft over het klimaatbeleid van de Verenigde Staten en hun verdere betrokkenheid bij mondiale klimaatinitiatieven.

De afwezigheid van president Joe Biden op de klimaattop in Dubai en de vervanging door vicepresident Kamala Harris hebben ongetwijfeld geleid tot speculatie over de redenen hierachter en de mogelijke impact op de top. Met de geplande toespraak van Harris en de ambitieuze doelstellingen van de top, zal dit evenement de komende dagen centraal staan in het nieuws. Het is te hopen dat de top concrete resultaten oplevert en een positieve impuls geeft aan de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan.

Update: 1 maand geleden

Lees Verder
Klik om commentaar te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Storm Gerrit veroorzaakt chaos en schade in het Verenigd Koninkrijk

Op 28 december 2023 heeft storm Gerrit ernstige schade toegebracht aan delen van het Verenigd Koninkrijk, met name de Engelse stad Manchester. Duizenden huizen in Manchester zitten momenteel zonder stroom, als gevolg van een lokale tornado die ’s nachts door de stad trok.

Schade aan honderd huizen in Manchester

De krachtige storm heeft ongeveer honderd huizen beschadigd in het district Tameside, waar een tornado leidde tot stroomstoringen, afgerukte daken, omgewaaide bomen en ingestorte muurtjes.

Geen gewonden, maar meerdere mensen dakloos

Gelukkig zijn er geen gewonden gemeld als gevolg van de storm. Wel moesten meerdere mensen hun woningen verlaten vanwege de schade. In de buitenwijk Stalybridge raakten de woningen dusdanig beschadigd dat er eerst bouwkundig onderzoek moet plaatsvinden voordat het veilig is om terug te keren.

Verkeersproblemen en wateroverlast

Sinds de komst van storm Gerrit op woensdag hebben meerdere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk te kampen met problemen. Het trein- en wegverkeer is op meerdere plekken verstoord. Daarnaast werden maatregelen genomen tegen wateroverlast in Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland, maar overstromingen konden op verschillende plaatsen niet voorkomen worden.

Vliegtuigen stuiterend aan de grond op Londense luchthaven

Zelfs op de Londense luchthaven Heathrow hadden vliegtuigen moeite om veilig te landen, als gevolg van de harde wind die hen parten speelde.

Storm Gerrit vernoemd naar voormalig NOS-weerman

Opvallend genoeg is storm Gerrit vernoemd naar de bekende meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. In Nederland veroorzaakte de storm beperkte schade.

Bijzonder kerstcadeau voor Gerrit Hiemstra

Het is opmerkelijk dat de storm vernoemd is naar Gerrit Hiemstra, aangezien hij het als een bijzonder kerstcadeau zou kunnen beschouwen.

Volledige dekking van de gevolgen van storm Gerrit

Blijf op de hoogte van de gevolgen van storm Gerrit en volg de actuele ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. We zullen blijven rapporteren over de schade en de herstelwerkzaamheden na deze verwoestende storm.

Update: 1 dag geleden

Lees Verder

Buitenland

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen

Argentijnen protesteren tegen economische hervormingen
AFP

Duizenden Argentijnen gaan de straat op om te protesteren tegen economische wetsvoorstellen van president Javier Milei

Op woensdag gingen duizenden Argentijnen de straat op in de hoofdstad Buenos Aires om te protesteren tegen een decreet dat is uitgevaardigd door president Javier Milei. Ze vinden de economische wetsvoorstellen die erin staan te ingrijpend. Milei wil bijvoorbeeld maximale huurprijzen afschaffen.

Het decreet van de nieuwe Argentijnse president schrapt of wijzigt in totaal meer dan 350 economische regels. Naast de afschaffing van maximale huurprijzen, maakt het ook een einde aan een aantal werknemersbeschermingen en schrapt wetten die consumenten beschermen tegen onrechtmatige prijsstijgingen.

Dit zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op de Argentijnen, gezien de jaarlijkse inflatie boven de 160 procent ligt, en 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De demonstranten zwaaiden met Argentijnse vlaggen en droegen spandoeken met de tekst: “Het thuisland is niet te koop.” Ze roepen de rechtbanken op om het decreet ongrondwettelijk te verklaren. Volgens de demonstranten tast het decreet de bescherming van werknemers en consumenten aan. Een paar maatschappelijke groeperingen hebben al een verzoek bij de rechtbank ingediend, terwijl de vakbonden de mars organiseerden.

Milei stuurde het pakket wetsvoorstellen die het decreet in werking moeten stellen eerder op woensdag naar het parlement. De zeer libertaire en radicaal-rechtse politicus is sinds 10 december in functie.

Wie is ‘de gek’ Milei?

De bekendste bijnaam van Milei is ‘El Loco’ (de gek), die ook populair is onder zijn aanhangers. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn explosieve woede-uitbarstingen op de middelbare school. In de jaren tachtig was hij een professioneel keeper, maar hij verliet de sport om te gaan studeren. Na zijn studie werkte hij als econoom. Milei heeft weinig goede vrienden, maar is wel heel close met zijn honden, die volgens hem zijn belangrijkste adviseurs zijn.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Buitenland

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd

Gaston Glock overleden op 94-jarige leeftijd
Reuters

Op 27 december 2023 is de Oostenrijkse ingenieur Gaston Glock overleden. Glock staat bekend als de ontwerper van een van ’s werelds best verkochte handwapens, het Glock-pistool. Na een leven dat gekenmerkt werd door succes en controverse, overleed hij op de respectabele leeftijd van 94 jaar.

Het ontwerp van het Glock-pistool

In de jaren tachtig ontwierp Gaston Glock een wapen dat destijds baanbrekend was. Het Glock-pistool was niet alleen lichter dan andere wapens, maar ook goedkoper en betrouwbaarder. Deze kenmerken maakten het wapen geliefd bij militairen en consumenten over de hele wereld.

Het Nederlandse, Britse en Franse leger maken gebruik van het Glock-pistool, en ook op de Amerikaanse consumentenmarkt is het pistool populair.

Succes en controverse

Gaston Glock behaalde veel succes met zijn bedrijf. In het afgelopen jaar draaide zijn wapenfabrikant GLOCK een winst van maar liefst 146 miljoen euro. Echter, in 1999 overleefde hij een moordaanslag, wat destijds veel aandacht trok in de media.

In 2011 kwam Gaston Glock opnieuw in het nieuws vanwege zijn heftige scheiding van zijn eerste vrouw. Dat jaar hertrouwde hij met Kathrin Tschikof, die 51 jaar jonger is dan hij. Sinds 2021 is Kathrin Tschikof de directeur van de wapenfabrikant, waarmee ze Gaston Glock opvolgde.

Erfenis van Gaston Glock

Met de dood van Gaston Glock komt er een einde aan een tijdperk van innovatie en controverses. Zijn nalatenschap zal voortleven in het succes van het Glock-pistool en het voortdurende beheer van de wapenfabrikant door zijn echtgenote.

Update: 4 dagen geleden

Lees Verder

Populair